Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Particularitati ale solutiilor ERP pentru import si distributie

21 Martie 2007



Companiile din domeniul importului si distributiei activeaza intr-o piata foarte dinamica. Concurenta mare, presiunea crescuta a marilor companii internationale ce vin pe piata romaneasca, precum si a retelelor de hypermarketuri, au redefinit regulile jocului in ultima perioada. Va ramane in piata numai cine este pregatit, are viziune, strategie si infrastructura de afaceri pentru a rezista. Cine intelege ca infrastructura nu inseamna doar parcuri auto, depozite, personal calificat... ci si knowhow-ul, puterea si controlul unei solutii informatice de tip Enterprise Resource Planning dedicate acestui domeniu.


Daniel-TomaCare sunt particularitatile unui ERP dedicat verticalei de import si distributie?


O solutie ERP dedicata importului si distributiei reprezinta incorporarea knowhow-ului a zeci de implementari in acest domeniu. Specializarea produsului trebuie dublata si de specializarea echipei de consultanti ce implementeaza solutia si ofera suport pentru acesta. Exista o scurta perioada de timp, odata cu demararea implementarii unei aplicatii de tip ERP, cand intreaga activitate a companiei client se bazeaza pe experienta si cunostintele implementatorilor. Ca si in cazul unei operatii pe cord deschis, este un moment al operatiei in care doar experienta specialistului asigura succesul interventiei. E nevoie de multa atentie in incredintarea acestei responsabilitati pentru viata si sanatatea propriei companii. O aplicatie de acest tip integreaza in mod coerent procesele strategice ale unei firme de import si distributie: Aprovizionare, Depozitare, Redistributie, Vanzare, Logistica etc. Acest know-how trebuie dublat de un suport tehnologic de ultima generatie, care sa ofere suport pentru dezvoltarile ulterioare ale firmei, sa nu aiba costuri ascunse si sa aiba un ciclu extins de viata.


Care sunt particularitatile industriei de import si distributie din punct de vedere software?


Companiile de profil pot fi segmentate, in functie de specific, pe un numar divers de criterii. Acestea au nevoi diferite, ca urmare implementarile vor fi diferite. Printre multiplele criterii ce trebuie abordate intr-o implementare, se afla: dimensiunea companiei (companiile mici necesita implementarea unei solutii centrate pe documente, in timp ce implementarile in companiile mari vor fi bazate pe procese de afaceri); tipurile de vanzare (acestea variaza de la vanzarile online, la vanzarea prin agenti comerciali, prin distribuitori sau prin Key Accounts (Hypermarket-uri); portofoliul de produse (dimensiunea portofoliului de produse variaza de la cateva sute pentru unele companii, pana la zeci sau sute de mii de articole pentru altele, produsele avand la randul lor caracteristici specifice (produse cu serii, cu certificat de garantie, cu termen de expirare etc.); numarul de clienti (dimensiunea portofoliului de clienti influenteaza radical diverse fluxuri interne) sau distributia geografica a activitatii (din modul in care este distribuita afacerea rezulta dimensiunea depozitelor, numarul acestora si problemele legate de managementul acestora (WMS). De asemenea, exista probleme specifice legate de managementul stocurilor si livrarilor de bunuri).


Care sunt cele mai mari dificultati in alegerea unei solutii de tip ERP de catre companiile din verticala import si distributie?


Exista mai multe surse ale dificultatilor in selectia aplicatiei potrivite pentru afacerea proprie. Ele sunt atat de natura interna, ce tin de viziunea si problemele din interiorul companiei, dar si externe, ce tin de furnizorii unor astfel de solutii si de adaptarea acestora la nevoile companiei tale. Este foarte important de stiut ca o solutie de tip ERP se potriveste unei companii care are o cultura de afaceri, procese de afaceri definite, capacitate si disciplina manageriala, structuri si fluxuri interne clare, functionale. Succesul implementarii unei aplicatii pentru gestionarea resurselor strategice ale companiei provine din analiza corecta a proceselor de afaceri si asumarea de catre client a concluziilor acestei analize. Raspunsurile corecte provin din intrebarile bine puse. Rolul esential al furnizorului de ERP este ca pe baza experientei dobandite in cursul implementarilor sa ajute la cartografierea corecta a proceselor de afaceri si la oferirea, in urma analizei, de solutii eficiente de management pentru afacere.


Ce ar insemna folosirea unui ERP in termeni de crestere a cifrei de afaceri pentru o firma de import si distributie?

O aplicatie ERP trebuie sa fie un suport tehnologic pentru dezvoltarea inteligenta a unei companii. In cazul dezvoltarii distribuite geografic, specifice unei firme de import si distributie, cum este cazul aplicatiei Senior.ERP pe care o oferim, solutia favorizeaza dezvoltarea scalabila a companiei. De exemplu, deschiderea unei noi filiale sau a unui nou punct de lucru si integrarea rapida a acestuia in organismul companiei sunt facute cu rapiditate si costuri semnificativ reduse, avand in vedere integrarea tehnologiei Clickonce. De asemenea, costurile de upgrade sunt reduse substantial, noile versiuni imbunatatite, sau adaugarea de module suplimentare putand fi realizate cu un simplu click.


Ce urmareste implementarea unui ERP pentru verticala de import si distributie?


Scopul final al implementarii unei aplicatii dedicate Importului si Distributiei este sa defineasca si sa fluidizeze procesele de afaceri ale companiilor de profil. ERP-ul intervine in managementul si eficientizarea unor probleme specifice, in general, legate de: gestiunea unui numar mare de clienti si articole, emiterea unui numar foarte mare de documente intr-un timp scurt, identificarea diferentelor intre contabilitate si operational, raportari catre nivelul de middle si top management (ce ofera fundamentul pentru decizii rapide), stocuri mari (care trebuie optimizate printr-un mix intre urmarirea istoricului vanzarilor, a sezonalitatii si a comenzilor de client deschise).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite