Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul bancar romanesc - realizari si perspective (II)

21 Martie 2007



Continuam trecerea in revista a proiectelor din sistemul bancar cu cele destinate modernizarii sectorului bancar romanesc, derulate cu sprijinul programului Convergence, precum si cu o prezentare a proiectului Single Euro Payments Area - SEPA.


Programul Convergence


Schema-2In cursul anului 2006, Asociatia Romana a Bancilor, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, au format, cu sprijinul Programului Convergence, administrat de Banca Mondiala, un parteneriat public-privat numit Comitetul de Initiativa pentru Proiecte Speciale (Special Projects Initiative - SPI) pentru modernizarea sectorului financiar din Romania si, in particular, a sectorului bancar.


Comitetul de Initiativa pentru Proiecte Speciale deruleaza - prin grupurile de lucru constituite cu participarea specialistilor din comunitatea bancara - mai multe proiecte identificate de reprezentantii institutiilor de credit ca fiind foarte importante pentru dezvoltarea si consolidarea sectorului bancar.


Selectia acestor proiecte este motivata de ratiuni economice, cum sunt reducerea costurilor, cresterea si diversificarea oportunitatilor, imbunatatirea infrastructurii pietei financiare, a sistemelor contabile si de raportare. De asemenea, la baza selectiei acestor proiecte au stat si ratiuni de interes public, precum reducerea costurilor produselor si serviciilor bancare, accesul mai usor al consumatorilor la acestea, imbunatatirea cadrului legislativ, perfectionarea instrumentelor pentru monitorizarea stabilitatii financiare.


Cateva din aceste proiecte sunt enumerate in continuare:


* Extinderea serviciilor Biroului de Credit - urmareste extinderea raportarii catre Biroul de Credit cu informatii de credit pozitive in baza sistemului pietei si/sau in baza unei reglementari care sa stimuleze raportarea.


* Proiectul pentru imbunatatirea compensarii si decontarii cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin - continua de fapt proiectul inceput in 2005 de comunitatea bancara pentru automatizarea procesarii instrumentelor de plata de debit si urmareste elaborarea unui document privind o solutie de procesare electronica a acestor instrumente acceptabila pentru toate partile interesate, impreuna cu specificatiile tehnice si functionale, precum si a propunerilor de amendare a legilor si reglementarilor aferente.


* Crearea a doua baze de date la nivelul sistemului bancar, astfel:


l Baza de date privind rambursarea creditelor garantate cu ipoteci



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite