Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtualizarea devine realitate

21 Martie 2007



O infrastructura IT virtualizata poate oferi beneficii operationale si economice importante prin exploatarea resurselor platite, dar disponibile, din cadrul fiecarei organizatii. Desi nivelul normal de incarcare al serverelor depaseste destul de rar cateva procente, necesitatea implementarii unor aplicatii suplimentare creeaza o presiune constanta asupra cresterii numarului de procesoare. Astfel, cresterea numarului de servere si subutilizarea acestora genereaza costuri operationale mari. Prognozele IDC arata ca virtualizarea va genera cheltuieli de peste 15 miliarde USD pana in 2009, aceasta fiind un „megatrend” in industrie. Virtualizarea va fi cea mai buna unealta prin care companiile vor creste eficienta operationala si gradul de utilizare a serverelor si vor obtine o infrastructura IT suficient de flexibila pentru a se adapta oricarei schimbari a strategiei de afaceri.


BladeserverVirtualizarea a devenit un subiect actual pentru majoritatea vendorilor de IT, dar la HP se observa cele mai intense preocupari. Analizele facute de HP asupra pietei arata ca bugetele IT au o cota prea mica alocata inovarii, aceasta deoarece cea mai mare parte din cheltuieli (71%) sunt alocate activitatilor de operare si mentenanta, in timp ce 20% sunt cheltuite pe imbunatatirea performantei si doar 9% pentru inovare. Complementar, au fost identificate in piata situatii critice, cum ar fi: exploatarea si intretinerea mediului IT este prea costisitoare; exista prea multe aplicatii, prea multa customizare si un nivel redus de utilizare a serverelor; se fac eforturi mari pentru respectarea SLA si pastrarea unui timp bun de raspuns la situatii critice; proiectele noi nu pot fi implementate foarte repede; cerintele la nivel de complianta sunt tot mai mari, iar IT-ul nu stie cum sa reactioneze; exista riscuri permanente la nivel de securitate; personalul IT tinde sa se reduca de la an la an, dar volumul de activitate creste.


Pentru a oferi solutii acestor cerinte, HP a investit considerabil in definirea unei oferte combinate la nivel de aplicatii, servere si servicii, gama de produse si solutii, ce sta la baza conceptului de adaptive enterprise, concept ce anunta un ROI mai bun pentru investitiile in IT, dar mai ales simplitatea, flexibilitatea si disponibilitatea cerute mediului IT. Elementele cheie ale acestei strategii sunt: sisteme si servicii IT scalabile pentru ca se bazeaza pe standarde (un pas catre SOA, desi HP nu promoveaza acest concept la fel de mult ca IBM, BEA sau Oracle), un mediu IT eficient la nivel energetic prin dynamic smart power and cooling, o administrare facila prin Unified Infrastructure Management, un nivel ridicat de securitate prin implementarea de best practices si incoporarea unor sisteme de protectie in echipamente, virtualizare si automatizare.


ServerHP-UX, cu 30% mai performanta


Din punct de vedere al virtualizarii, HP a lansat recent noua versiune HP-UX 11i v3, o platforma ce permite virtualizarea la nivel de aplicatii mission critical alaturi de facilitati pentru implementare, administrare si securizare. Noua platforma ofera performante imbunatatite cu 30% fata de versiunea precedenta si o disponibilitate similara unui main frame.


Noua versiune a HP-UX a fost dezvoltata avand in vedere mai mult cerintele viitoare decat cele prezente si, cu siguranta, va fi compatibila cu asteptarile departamentelor IT pana la aparitia urmatoarei versiuni, dupa 2009.


Disponibilitate main frame la pret entry level


La nivel de flexibilitate, platforma a atins un nivel nou de performanta in industrie, permitand 100 de milioane de zettabytes (un ZB = 1021 bytes) capacitate de stocare cu noua generatie de echipamente, dar si posibilitatea de schimbare dinamica a procesoarelor si memoriilor, precum si alocarea dinamica a memoriei la nivel de partitii virtuale. Din punct de vedere al disponibilitatii platforma face disponibile memorii si procesoare hot-swap, carduri I/O, precum si instalarea online a patch-urilor HP-UX prin Dynamic Root Disk.


Mai mult, prin HP Service Guard, oficialii HP au comparat disponibilitatea noii platforme cu cea a renumitelor servere main frame, adica disponibilitate de top la un cost de entry level. HP Service Guard ofera disponibilitate totala pentru Oracle database, facilitati incorporate de disaster recovery (100 km), 30%, plus de performanta pentru solutiile Oracle. Simplificarea administrarii a fost facuta prin cresterea automatizarii: auto-tuning la nivel de kernel, descoperirea automata si configurarea echipamentelor de stocare, automatizarea operatiunilor de patch si a upgrade-urilor.


Platforma de virtualizare a fost completata de lansarea a doua modele de servere din familia Integrity: BL860c Server Blade si rx2660. HP Integrity BL860c Server Blade este primul model din familia Integrity gandit pentru portofoliul BladeSystem c-Class, un rezultat al strategiei “HP blades everything”, iar HP Integrity rx2660 este cel mai ieftin model optimizat pentru montarea pe rack, dar si cel mai flexibil din categoria sa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite