Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Padurile din zona Targu-Jiu vor fi monitorizate cu ajutorul unei solutii geospatiale

21 Martie 2007



Prin prezenta ei, padurea creeaza o serie de conditii care, in anumite situatii, pot fi mai importante decat productia de lemn. Impactul pozitiv al padurii asupra solului, asupra factorilor climatici si regimului hidrologic, asupra faunei si florei, dar si asupra vietii oamenilor, largeste importanta ei economica si sociala. (prof. ing. V. N. Stinghe)


GIS-1In Romania, aceste functiuni sunt analizate periodic la interval de 10 ani prin realizarea amenajarilor silvice (la nivel de ocol silvic), respectand principiile dezvoltarii durabile. In Targu Jiu, s-a mers mai departe si s-au creat deja toate premisele ca aceste aspecte sa poata fi analizate continuu prin integrarea intr-un Sistem Informatic Geografic (GIS) dezvoltat la nivelul Primariei Municipiului Targu Jiu si care poate comunica aceste informatii si altor institutii implicate in administrarea resurselor naturale, cum sunt Agentia de Protectia Mediului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, societatile de minerit etc.


Scopul proiectului


Realizarea unei aplicatii geospatiale pentru monitorizarea padurilor in Ocolul Silvic Targu-Jiu are rolul de a ajuta managementul organizatiilor responsabile in protejarea padurilor din aceasta zona. Prototipul acestei aplicatii a fost realizat prin colaborarea dintre Agentia de Protectie a Mediului Gorj, Consiliul Judetean Gorj, Directia Silvica Gorj si Primaria Municipiului Targu-Jiu.


Modelul conceptual


Principalul scop al dezvoltarii aplicatiei geospatiale a fost integrarea datelor despre paduri, drumuri, zone urbane, limite administrative, pentru a furniza functionalitate adecvata pentru monitorizarea si analiza padurilor aflate in Ocolul Silvic Targu-Jiu. Proiectul a fost dezvoltat in trei etape, debutand cu identificarea cerintelor geospatiale ale protectiei mediului, administratiei silvice si administratiei locale privind padurile din zona Targu-Jiu, continuand cu definirea modelului geospatial si incheind testarea si implementarea aplicatiei geospatiale.


Rezultate


GIS-2Aplicatia geospatiala a fost deja testata pentru mai multe functii specifice managementului eficient si corect al padurilor. Cele mai reprezentative dintre acestea sunt prezentate pe scurt mai jos.


* Afisarea hartilor tematice dupa tip arboret, altitudine, panta si functionalitate a padurilor – Nivelul de conectivitate a parcelelor de padure arata cum contribuie fiecare parcela la padurea in ansamblu. Cu cat sunt conectate mai multe parcele in acelasi subansamblu forestier, cu atat sunt mai multe sanse pentru conservarea in bune conditii a habitatelor vietii salbatice.


Harta tematica prezentata in figura 1. este un exemplu de analiza a nivelului de conectivitate al parcelelor de padure, tipurile de arboret fiind reprezentate prin culori diferite. Etichetele afisate in fiecare parcela reprezinta tipul functional stabilit conform obiectivelor economice, ecologice si sociale reglementate de Normele tehnice pentru amenajarea padurilor Ordin nr. 1672 din 07.11.2000 al Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite