Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria alimentara fata in fata cu integrarea

21 Martie 2007



alimente1Unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de integrarea in Uniunea Europeana este, alaturi de agricultura, industria alimentara. Astfel, ponderea cea mai mare (in jur de 70%) a bunurilor afectate de legislatia pietei unice europene revine produselor alimentare.


Companiile din industria alimentara in dificultate


Principalele probleme cu care se confrunta companiile din industria alimentara romaneasca, in conditiile necesitatii respectarii prevederilor acquis-ului comunitar, par a fi:
– necunoasterea normelor si standardelor europene care trebuie respectate;
– dificultatea de a identifica si accesa legislatia specifica sectorului alimentar;
– lipsa de instruire a managerilor in managementul afacerii prin proiecte si in domeniul politicilor, normelor si standardelor europene;
– necesitatea unor investitii mari pentru indeplinirea standardelor impuse;
– necunoasterea instrumentelor de finantare a investitiilor din fonduri nerambursabile.
- cresterea costurilor de productie.


Toate acestea afecteaza in mod evident competitivitatea firmelor din domeniul in cauza (si nu numai).


Norme si standarde greu de indeplinit


Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus numeroase cerinte organizatiilor ce isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar. Toate acestea sunt obligate sa implementeze un sistem de siguranta a alimentelor numit HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). HACCP reprezinta o abordare sistematica, recunoscuta la nivel international, ce dovedeste ca riscurile legate de siguranta produselor alimentare sunt identificate, evaluate si tinute sub control.


AlimenteDovada implementarii acestui sistem intr-o organizatie se face prin certificarea sa. Exista o serie de standarde bine stabilite in functie de respectarea carora se face aceasta certificare. Pentru cei interesati, procesul de certificare poate fi gasit descris pe larg la adresa www.simtex.ro/plugs/Procesul_de_certificare.pdf.


La noi in tara, companiile isi pot certifica sistemul de management HACCP dupa urmatoarele 3 referinte:
– Codex Alimentarius (un cod international care cuprinde reguli privind bunele practici de igiena si productie pentru societatile ce proceseaza, transporta, depoziteaza sau comercializeaza produse alimentare);
– DS 3027E:2002 (un document care introduce toate regulile din Codex Alimentarius intr-un sistem concret de evaluare);
– ISO 22000 (primul standard international de certificare a sistemului HACCP).


Certificatul, o data obtinut, este valabil pe o perioada de 3 ani, dupa care poate fi reinnoit urmand aceeasi procedura.


Printre avantajele pe care le prezinta pentru o companie certificarea HACCP se numara:
– posibilitatea de a castiga noi piete de desfacere;
– indeplinirea unor posibile criterii de licitatie;
– asigurarea oferita clientilor ca produsele sunt fabricate intr-un sistem care nu le pune viata sau sanatatea in pericol;
– reducerea consumului de energie, a consumului de apa etc;
– limitarea incidentelor ce implica responsabilitatea juridica a organizatiei;
– imbunatatirea conditiilor de munca pentru salariati;
– satisfacerea cerintelor actuale ale pietei privind realizarea de produse ecologice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite