Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

HP schimba obiceiurile de stocare pe piata IMM

21 Martie 2007



Pe fondul disponibilitatii unor volume mari de date, obtinute in urma adoptarii accelerate a aplicatiilor de gestiune a resurselor, atentia acordata de manageri stocarii acestor date intr-un mod cat mai sigur creste constant. Conform IDC, peste 50% dintre companiile mici si medii, la nivel global, au afirmat ca disponibilitatea, protejarea si recuperarea datelor este preocuparea nr.1 la nivel de stocare si ca aceste elemente vor determina investitii mai mari in solutii si capacitate de stocare.


HPIn mod curent, sistemele de stocare pe banda sunt printre cele mai raspandite solutii folosite de piata IMM, dar costurile asociate consumabilelor, implicarea prea mare a factorului uman, precum si nevoia tot mai mare de spatiu de stocare determina companiile sa se orienteze catre solutii mai ieftine si mai usor de administrat. In acest context, HP a lansat o solutie de stocare bazata pe discuri, HP D2D Backup System, ale carei facilitati si costuri vor putea schimba modul in care multe companii din piata IMM pastreaza informatiile. Prin comparatie cu sistemele pe banda atasate fiecarui server dintr-o companie, solutia HP bazata pe discuri reduce total riscul unor erori umane si, prin eliminarea consumabilelor, ofera un TCO considerabil mai mic.


Sistemul a fost dezvoltat pentru companii din categoria IMM care au resurse limitate de timp si expertiza pentru a-si proteja eficient datele. Solutia ofera o interfata ISCSI pentru conectare la Ethernet prin-tr-un port disponibil si un program simplu pentru instalare, configurare si monitorizare ce poate fi folosit si de utilizatori fara cunostinte deosebite in domeniul stocarii. HP D2D acopera necesarul de stocare pentru pana la 4 servere si practic virtualizeaza procesele similare unei unitati cu banda. Complexitatea fizica a sistemului se reduce prin existenta unui singur dispozitiv, in loc de patru. „Consolidarea activitatii de back-up pe un singur sistem pe discuri elimina necesitatea utilizarii multiplelor sisteme de banda si implicit a activitatii manuale de schimbare a benzilor, sortare si stocare a acestora“ a declarat Daniel Necula (foto), Specialist Vanzari al diviziei HP StorageWorks din Romania.


Elemente cheie: automatizare si acces imediat


Un avantaj major oferit de solutia HP este automatizarea procesului. In cazul sistemelor clasice cu banda, atasate fiecarui server, este necesara schimbarea periodica a benzii, stocarea acesteia intr-un loc dedicat, incarcarea altei benzi etc. Implicit, pot aparea numeroase erori umane, mai ales ca benzile pot fi suprascrise accidental, incurcate, pierdute, existand deci riscul de a pierde date importante pentru companie. Un alt avantaj evident este accesul imediat la date. Nicio companie nu are ca obiectiv stocarea in sine, ci posibilitatea de a recupera si restaura datele. Fiind un sistem de stocare on line, HP D2D Backup System face datele disponibile imediat. In cazul sistemelor cu banda, trebuie identificata banda potrivita, incarcata si apoi gasit fisierul pierdut sau corupt, operatiuni care consuma timp. „Pentru orice companie, nu back-up-ul, ci re-store-ul este important, iar HP Storage Works reduce acest timp la minute, practic operatiunea de restore este la fel de rapida ca si cea de back-up” a mai declarat Daniel Necula.


Benzile devin complementare


Chiar daca banda, prin posibilitatea schimbarii, ofera practic spatiu nelimitat de stocare, conform analizelor facute de HP, disponibilitatile de 1 si 2 TB sunt mai mult decat suficiente pentru necesitatile unei companii din categoria IMM. Oricum, nici HP nu scoate din discutie utilizarea solutiilor pe banda care probabil vor ramane un important instrument de back-up. O recomandare expres facuta clientilor este sa pastreze astfel de benzi intr-o alta locatie decat sediul companiei, pentru a elimina orice risc de pierdere a datelor in cazul unui dezastru. Incepand cu a doua jumatate a anului D2D, Backup System va contine si o aplicatie ce va permite atasarea directa a unei unitati de banda. Complementar, HP pune la dispozitia clientilor si o aplicatie de back-up, HP Data Protector, dar sistemul de stocare standard nu este oferit cu aceasta aplicatie deoarece multi dintre clienti au deja achizitionata o astfel de aplicatie, fie de la HP, fie de la alti vendori, si s-a preferat astfel livrarea optionala.


HP StorageWorks D2D Backup System este disponibil in doua variante, in functie de capacitate: D2D110 – cu o capacitate de stocare de 1 TB, cu un cost de 1.999 euro, si D2D120 – de 2 TB, la 2999 Euro. Sistemele sunt compatibile cu orice aplicatie de server Microsoft si, in curand, si cu Linux.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite