Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INSB dezvolta noi metode de tratament al cancerului

21 Martie 2007



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice (INSB) are in derulare 40 de proiecte de cercetare numai in Bucuresti, o parte dintre acestea reprezentand suportul pentru crearea de tehnologii si medicamente pentru remediul a diverse afectiuni, unele fara solutii pana nu demult.


Manuela-Elisabeta-SidoroffO echipa a INSB lucreaza la un proiect de nanotehnologie pentru obtinerea artificiala a unor structuri microscopice magnetice – baza unor noi medicamente. Acestea vor purta substanta activa, dirijate din exterior, si o vor elibera controlat direct in zona afectata, ne-a explicat Manuela Elisabeta Sidoroff (foto), director general INSB. Astfel, cantitatea de substanta activa necesara in medicamente va scadea, intoxicarea organismului urmand a fi mult mai mica, comparativ cu produsele actuale. Desi anorganice, aceste structuri noi nu vor fi respinse de organism, fiind biomimetice. Modificarea compozitiei moleculare a dus deja la obtinerea structurilor cu functii speciale, ramanand deschisa problema eliberarii controlate a substantelor active. Cand vor ajunge pe piata, acesti vectori magnetici vor ajuta la formularea unor terapii personalizate, in functie de fiecare pacient. Fiind magnetici, ei vor putea fi chiar extrasi din organism pentru a evita orice procese metabolice secundare. Experimentele se fac pe culturi de celule si nu pe animale vii, momentan rezultatele obtinute fiind in vitro. Rezultatele finale vor putea fi aplicate la om in 5-10 ani, sustine Prof. dr. Radu Gabriel Lucian, presedintele Consiliului Stiintific INSB.

Metode noi de tratament al cancerului si artritei

In Laboratorul de culturi celulare al INSB se lucreaza la o noua metoda de terapie prin care celulele stem, modificate prin introducerea unei gene speciale care omoara tumorile, devin agenti terapeutici care vor ataca, prin recunoastere moleculara, numai celulele canceroase. Comparativ, in prezent citostaticele opresc dezvoltarea tuturor celulelor. Un alt proiect al INSB se axeaza pe celule golite de continut in care sunt inglobate anumite substante active antiinflamatoare, care trateaza artrita reumatoida sau osteoartrita.

Centru de bioanaliza de 450 de mii de euro

INSB are singurul Centru de bioanaliza de excelenta din tara, in valoare de 450 de mii de euro, realizat prin autofinantare din contracte extrabugetare. Centrul participa, in coordonare sau in parteneriat, la 15 proiecte in cadrul programului Cercetare de Excelenta, cu o valoare pe 2007 de 2 milioane RON, din care dotarea aferenta proiectelor inseamna cam 600 de mii de lei, arata prof.dr. Radu Gabriel Lucian.

In Departamentul de Bioinformatica, condus de directorul general Manuela Elisabeta Sidoroff se face in principal modelarea proceselor biologice, modele statistice necesare oricarui experiment, care trebuie sa ia in considerare o varietate larga de probe.

Finantarea INSB vine din cedarea rezultatelor cercetarii catre parteneri industriali (care aduc o cota de autofinantare) sau din fonduri ANCS, prin participarea la competitia de proiecte.

Finantare mica cu perspective mari

INSB participa la un proiect amplu pe alimentatie, suma totala a finantarii fiind de 3.400.000 de euro pentru cei 11 parteneri din Italia, Germania, Franta, Grecia si Polonia (din care 3 industriali). Partea romana a primit 172 de mii de euro de la Comunitatea europeana, cofinantarea fiind suportata de firma Enervit din Italia – cel mai cunoscut dintre parteneri, producator de alimente speciale pentru sportivi sau pentru controlul greutatii. In cadrul acestui proiect INSB dezvolta sisteme de analiza pentru antioxidantii care se introduc in snacksurile dedicate alimentatiei femeilor insarcinate. Ca rezultat al participarii la acest proiect INSB a primit deja oferte pentru proiecte din PC7.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite