Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Firmele private vor prelua initiativa activitatilor CDI

21 Martie 2007



Strategia nationala in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii 2007-2013 a fost aprobata de Guvern la sfarsitul lunii trecute. Strategia stabileste directiile in care va evolua cercetarea romaneasca in urmatoarea perioada, oferind o viziune pe termen lung asupra dezvoltarii sistemului CDI, centrata pe deschiderea in primul rand catre mediul de afaceri si cresterea initiativei din partea firmelor private, si apoi catre mediul stiintific international, catre sistemul de educatie si societate.

Adoptarea Strategiei face parte din eforturile de dezvoltare a Romaniei, de racordare la obiectivele Agendei Lisabona, de transformare a domeniului CDI intr-un motor al cresterii competitivitatii economiei romanesti prin inovare, al calitatii sociale si al crearii de cunoastere, acestea fiind de altfel cele 3 obiective strategice ale acestui program.

Cresterea competitivitatii economiei romanesti prin inovare cu impact la nivelul agentilor economici si transferul cunostintelor in practica economica vizeaza obtinerea unor rezultate tehnologice de varf, cercetari de tipul rezolvare de probleme complexe, de interes local, regional, national sau formulate de agenti economici, precum si dezvoltarea de tehnologii, produse si servicii inovative cu aplicabilitate directa. Vor fi stimulate parteneriate intre universitati, institute de cercetare si agenti economici. Se va sustine crearea prin competitie de Centre de Competenta si Platforme Tehnologice, cu finantari si/sau cofinantari pe durate medii de timp, de 5-7 ani. Schemele de finantare vor avea in vedere aspectele legate de ajutorul de stat pentru CDI.

Crearea de cunoastere, respectiv obtinerea unor rezultate stiintifice si tehnologice de varf, competitive pe plan mondial presupune integrarea in retele internationale si promovarea excelentei in cercetare. Se vor sustine scoli de excelenta cu recunoastere internationala, avand masa critica si facilitatile necesare cercetarii de performanta, experienta in formarea tinerilor cercetatori prin doctorat cat si conditii pentru tinerii cercetatori postdoctoranzi. Se vor crea poli de excelenta prin finantarea unor proiecte propuse de personalitati cu potential deosebit, apreciate international, cu precadere tineri. Un accent deosebit se va pune pe formarea tinerilor cercetatori in scoli doctorale sau postgraduale de excelenta.

Cresterea calitatii sociale se va face prin dezvoltarea de solutii, inclusiv tehnologice, care sa genereze beneficii directe la nivelul societatii. Din aceasta categorie fac parte solutiile la probleme locale, regionale si nationale legate de coeziunea si dinamica sociala, cresterea eficientei politicilor, precum si probleme legate de sanatate, mediu, infrastructura, amenajarea teritoriului si valorificarea resurselor nationale.

Pentru realizarea celor trei obiective strategice se urmaresc obiective specifice:

Dezvoltarea resurselor sistemului

* Triplarea numarului de cercetatori pana in 2013, concomitent cu descresterea mediei de varsta a cercetatorilor sub 40 de ani.

* Asigurarea unui numar mediu anual de 2000 de burse doctorale

* Cresterea ponderii doctorilor si doctoranzilor pana la peste 50% din totalitatea cercetatorilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite