Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Numarul firmelor inovative se va dubla pana in 2013

21 Martie 2007



Pe langa informatiile cuprinse in Strategia CDI 2007-2013, am dorit sa nuantam impactul pe care acest program il va avea in mediul economic privat. Rolanda Predescu (foto), Director General al Directiei Politici si Strategii R&D din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a fost partenerul nostru de dialog, oferindu-ne amanunte relevante pentru subiectul propus.


Rolanda_PredescuInca din 2005 Guvernul s-a angajat serios in directia cresterii fondurilor pentru cercetare si atingerea obiectivului 3% fonduri (1% publice, 2% private) pentru cercetare in 2013.Este realist obiectivul fixat pentru mediul privat?

Pentru a creste investitia in mediul privat s-a creat un pachet complex de politici, care include politici de CDI, corelate cu cele fiscale si cele financiare. Noul cod fiscal ofera facilitati extraordinare acum pentru cheltuielile firmelor cu activitati de CDI, ele devenind de la 1 ianuarie 100% deductibile la calculul sumelor impozabile. Este un pas foarte important in politica fiscala, in perfect acord cu ce se intampla din 2003 in statele europene. De exemplu, in Marea Britanie aceasta deductibilitate se ridica la 150% pentru firmele mici si la 125 pentru cele mari.

In afara acestei parti de resurse financiare, Guvernul a adopatat Strategia CDI pe perioada 2007-2013. A 3-a dimensiune a Strategiei are in vedere, in mod special, cresterea capacitatii CDI a mediului privat. Acesta este obiectivul care reprezinta in cel mai inalt grad o provocare. Se focalizeaza pe cresterea capacitatii de inovare prin cercetare in mediul economic si urmareste sa dea firmelor posibilitatea sa initieze si sa-si dezvolte propriile proiecte. Daca in cazul domenilor cheie de cercetare se are in vedere in principal stabilirea de parteneriate intre Institutele de Cercetare, Universitati si Agenti economici (in limitele acestor domenii) pentru a sustine dezvoltarea noastra economica si sociala, inovarea la nivelul agentilor economici are in vedere initiative ale acestor firme in domeniile lor de referinta, care implica si o dezvoltare a infrastructurii lor de cercetare, insa in cadrul si in interiorul proiectelor de cercetare. Incurajam IMM-le inovative, orientate din start catre aplicare si dezvoltarea de tehnologii avansate.

Asteptam in acest sens cresterea numarului de spin-off-uri, adica a fimelor care provin din mediul stiintific, care sa devina extensii ale mediului stiintific in mediul economic, dar asteptam mai ales o evolutie cat mai evidenta in directia dezvoltarii de activitati de CDI din partea firmelor mari si a firmelor multinationale prezente in Romania, care sa devina atractori pentru forta de munca inalt specializata.

Mai exista insa alti factori care vor acccelera schimbarea de optica la nivelul agentilor economici. Reglementarile tehnice la nivel european, mai ales pe linia politicilor industriale, de mediu si a calitatii, au devenit factori de presiune foarte seriosi: firmele nu vor mai putea functiona daca nu se aliniaza acestor reglementari. Ceea ce determina un interes obligatoriu in directia dezvoltarii propriilor activitati CDI.

La ce nivel se situeaza acum implicarea firmelor in activitati de CDI?


Pana in 2006 prezenta agentilor economici implicati in proiectele de cercetare s-a situat la 30%. Prin noua strategie, dand firmelor posibilitatea sa vina si sa dezvolte proiecte proprii, asteptam ca ponderea lor sa creasca foarte mult, spre 60% pana in 2013. Ceea ce reprezinta o apropiere de nivelul european, unde finantarea in cercetare din partea firmelor se situeaza la 50-60%.

In perioada 2002-2004 doar 3% dintre firmele romanesti au fost inovative, conform datelor Institutului National de Statistica. Acest procent este acum de 5% si se refera in special la firmele care realizeaza export de tehnologie. Prin aplicarea Strategiei speram intr-o crestere de 100% a firmelor inovative si al exportului de inalta tehnologie, mai ales ca in Europa 50% dintre firme sunt inovative.

Decalajul reflecta nivelul inca scazut de interes al firmelor fata de oportunitatile de a investi in activitati de CDI, motivat in principal de 2 factori. Confruntarea cu dificultatile curente ale procesului economic, obliga firmele romanesti sa se concentreze pe problemele de productie si comercializare, pe termen scurt, strict pentru supravietuire, in detrimentul perspectivei, a obiectivelor pe termen lung. Al doilea factor se refera la lipsa de constientizare a gradului crescut de competitie pe piata europeana, unde nu se poate rezista fara strategii proprii de dezvoltare si inovare.

In acest context si pe fondul fenomenului cunoscut drept „exod de inteligenta”, e posibila dublarea numarului de cercetatori pana in 2013?


Dupa 2004 s-a inregistrat o crestere continua a personalului in cercetare. Nu e spectaculoasa, dar e evidenta. Cresterea economica inregistrata, atractia crescuta a investitorilor in Romania, corelat cu eforturile de politici nationale, determina o alta evolutie in privinta cresterii personalului in cercetare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite