Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Avem si noi medicamente revolutionare

21 Martie 2007



Cel mai dotat laborator de analiza a medicamentelor din tara, acreditat de Agentia Nationala a Medicamentului ca Laborator de Referinta, apartine Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica-ICCF. In valoare de aproximativ 2.000.000 RON, acesta a fost si primul laborator din Romania apt sa verifice conformitatea noilor medicamente cu normele UE. Institutul este singura entitate de cercetare de la noi ce poate dezvolta un medicament de la 0.


cercetare-022Programe de cercetare si medicamente inovatoare

ICCF sprijina acum un numar de peste 40 de producatori de medicamente. Se produc substante active dupa tehnologie proprie, cu o valoare adaugata mare. Acestea se vand la export cu un pret de 300 de euro pentru un gram, un beneficiar important fiind grupul italian Chemo. In 2006, contractul a vizat elaborarea tehnologiilor de sinteza a trei substante active cu actiune antihipertensiva oculara. Ele stau la baza medicamentelor antiglaucom de ultima generatie Xalatan, Lumigan si Travatan, cunoscute deja pe plan mondial si mult mai performante decat cele clasice.

Un alt program de cercetare al Institutului, cu finantare externa, s-a axat pe elaborarea unor substante active utilizate in medicamente pentru tratarea Osteoporozei (Fulvestrant) si a Cancerului la san (Trimegestona).

Institutul a dezvoltat medicamente si pentru producatori romani. Printre acestea, un medicament pentru tratarea afectiunilor colonului, un altul pentru virozele respiratorii, un hepatoprotector si un antioxidant puternic. Acesta din urma contine extrasi din struguri, unii dintre cei mai eficienti purificatori de radicali liberi.

Institutul este si primul producator de teste de diagnostic – acele fiole speciale in care se iau analizele - utilizate in spitalele din 40 de judete. In 2006 s-au dezvoltat noi teste rapide enzimatice, adaptabile analizoarelor automate, care permit obtinerea rapida a rezultatelor, cu un consum mai mic de proba.

Misu_MoscoviciActivitatea institutului este imprtita in mod egal intre cercetarea fundamentala si cea aplicativa. Cercetarea fundamentala de aici se face insa pe baza directiilor prioritare trasate la nivelul UE si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precizeaza dr. ing. Misu Moscovici (foto) - directorul Institutului.

Produs gastroprotector din plante – Remediu pentru crizele de stomac

Obtinut in laboratoarele ICCF, din doua extracte selective din plante, produsul gastroprotector despre care vorbim este unul special, ce inlatura principalele cauze ale Gastritei si ale Ulcerului. Chiar daca si-a dovedit deja calitatile deosebite, testat dupa vechile standarde, produsul sta acum in sertar, pentru omologarea sa fiind nevoie de o instalatie de obtinere si prelucrare care sa ofere anumite conditii stricte, impuse de UE.

In lipsa conditiilor cerute, noul gastroprotector va fi pus pe piata mai curand ca supliment alimentar, desi depaseste unele medicamente clasice prin actiunea rapida si prin lipsa efectelor secundare, sustine autoarea sa - Pirvu Lucia Camelia. Avizarea ca medicament se face mult mai greu dupa regulile europene, impuse si la noi inca de acum 2 ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite