Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Telefonia mobila la inceput de an

21 Martie 2007



Telefonia mobila – crestere record de 4,1 milioane SIMuri vandute


grafic_no1In 2006, numarul SIM-urilor vandute a atins valoarea record de 4,128 milioane, ajungandu-se la un total de 17,483 milioane SIMuri sau circa 81% densitate. Este rodul prestatiilor deosebite ale operatorilor de telefonie mobila Vodafone, Orange si Cosmote, dar si al unor tarife de interconectare foarte mari care fac ca unii dintre romani sa aiba mai multe telefoane mobile conectate in diferite retele. Rezulta astfel o cifra mai mare a SIM-urilor vandute si mai ales o cifra de afaceri mai mare, astfel ca romanii platesc pentru telefonia mobila mai mult decat ar trebui.


Analizand cotele de piata observam pozitia dominanta a operatorilor GSM900 - Orange Romania si Vodafone Romania - 90,1% caz aproape unic in Europa, in ciuda tentativei de crestere a operatorului Cosmote, 7% cota de piata, care a reusit sa aiba 1,23 milioane de SIMuri vandute la circa un an de la lansare.


Orange Romania ramane si in 2006 lider de piata, nu numai prin numarul SIM-urilor vandute, 8,043 milioane la 31 decembrie 2006, cat mai ales al cifrei de afaceri, €1,082 miliarde tot la finele anului 2006, fata de circa €1 miliard cat are Vodafone.


Cu 1,585 milioane SIM-uri vandute in 2006, sau 38% din crestere, Vodafone Romania este performerul anului 2006. Este rodul preluarii fostului operator MobiFon de catre Vodafone, al prestatiei noului director executiv Liliana Solomon, al operatiunii de re-branding efectuate in anul 2006, dar si al apartenentei la cel mai mare operator de telefonie mobila din lume.


grafic_no2O prestatie buna a avut si operatorul Cosmote Romania. Cei 1,177 milioane de noi utilizatori atrasi in 2006 reprezinta 28,5% din cresterea pietei, Cosmote fiind clasat al treilea dupa Vodafone, 38,4% si Orange, 29,5%. Cresterea puternica a numarului SIMurilor vandute, in special in trimestrul ultim, 556.000, se poate pune pe seama pachetelor atractive, a achizitiei dealerului Germanos de catre Cosmote Grecia, dar si a cresterii acoperirii retelei la circa 95% din populatie. Cosmote Romania a reusit sa relanseze competitia in telefonia mobila venind cu oferte care au starnit un interes deosebit (sa ne amintim oferta „revolutionara“ din martie 2006: 2000 minute/luna pentru €3, care a dus chiar la blocarea retelei si retragerea ofertei), declansand un „razboi“ al ofertelor si uneori chiar al preturilor. Compania continua insa sa aiba mari probleme cu venitul mediu pe utilizator – €5/luna, mai putin de jumatate din media industriei, in principal din cauza ponderii prea mari a utilizatorilor de cartele preplatite, 81%, fata de circa 65%, media industriei.


RCS&RDS si licenta 3G


Evenimentul lunii februarie 2007 urma sa fie lansarea serviciilor 3G de catre RCS&RDS, eveniment asteptat cu mare interes de lumea telecomunicatiilor.


grafic_no3Sa amintim ca in 13 octombrie 2006 au fost acordate ultimele doua licente 3G, castigatorii anuntati fiind RCS&RDS si Telemobil. RCS&RDS a fost surpriza concursului prin maniera in care a castigat - fara a avea retea 2G sau sprijinul unui mare grup de telecomunicatii, iar Cosmote surpriza concursului prin maniera in care a pierdut – avea retea 2G acoperind 90% din populatie si sprijinul operatorului regional Cosmote Grecia. RCS&RDS a promis ca va lansa serviciile 3G in februarie 2007 si ca va acoperi 50% din populatie in circa un an si jumatate.


In 8 ianuarie 2007, IGCTI anunta acordarea licentei 3G operatorului RCS& RDS, dupa ce acesta achitase prima transa a tarifului de eliberare a spectrului. Conform presedintelui IGCTI, Catalin Marinescu, „RCS&RDS se obliga astfel ca pana la sfarsitul lunii februarie sa ofere primele servicii 3G clientilor. Din acest moment, toate angajamentele pe care si le-a asumat la concurs devin obligatii“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite