Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Internet Banking in Romania

30 Iunie 2004



În România există, conform afirmaţiilor MCTI, 31 de instrumente de plată la distanţă: două de mobile banking, 14 de home banking şi 15 de Internet Banking. Este vorba nu de soluţii distincte pentru acest tip de interacţiune client-bancă ci de servicii bancare distincte, mai exact 15 bănci oferă astfel de servicii.
În perioada următoare, BRD Société Générale şi Banca Transilvania vor anunţa disponibilitatea acestui tip de servicii. Traian Traicu de la Directia de comunicare a BRD afirmă: „Serviciul de internet banking al BRD se afla deocamdată în faza de proiect, urmând să fie lansat în perioada următoare. Tranzacţiile care vor putea fi efectuate prin acest serviciu sunt: consultări de solduri şi operaţiuni efectuate în conturile deschise la BRD, transferuri intre conturi curente şi de card deschise la BRD, plăţi către beneficiari cu conturi deschise la BRD sau la alte bănci.“
Con form raportului BNR pe anul 2003, care însă nu oferă informaţii detaliate pentru Internet Banking, valoarea totală a plăţilor efectuate prin Internet şi telefon este de 28,7 miliarde lei la un număr de 13 mii de tranzacţii. Plăţile efectuate în valută, pe acelaşi suport, nu depăşesc 187 mii de dolari şi 65 de mii de euro. Dacă luăm în considerare şi plăţile interbancare, ce folosesc însă alte canale, suma totală depăşeşte 25 miliarde de euro.


Cele mai cunoscute aplicaţii software ce permit ofertarea serviciilor de Internet Banking sunt eBank de la SoftNet dezvoltată pe platforma IBM Lotus şi UBISQL Internet Banking, soluţie Microsoft disponibilă prin JVM Tehnologic.
SoftNet a prezentat soluţia eBank Portal anul acesta la CeBit în standul IBM unde a fost prezent ca Premium Partener. eBank Portal este o soluţie multi-channel care permite clienţilor unei bănci să-şi acceseze informaţiile bancare şi să genereze tranzacţii prin diferite canale securizate. Soluţia oferă:


  • Politică de licenţiere şi implementare graduală, Licenţele eBank pot fi folosite şi în regim de outsourcing, fără costuri iniţiale, pe baza unui contract de servicii
  • Suport multi-platformă–eBP poate fi instalat pe o largă gamă de sisteme de operare, servere de aplicaţii şi baze de date, în funcţie de restricţiile de buget sau de performanţă ale beneficiarului (plecînd de la configuraţii open-source Linux/JBoss/MySql şi ajungînd la sisteme de mare disponibilitate pe clustere UNIX/Websphere/DB2)
  • Reducerea costurilor de autentificare printr-o politică de securitate configurabilă la nivel de utilizator, un client al serviciului poate accesa sistemul folosind token hardware VASCO pe când altul poate folosi numai nume/parola sau numai certificat.
  • Niveluri de securitate la nivel de operaţie, vizualizare de extrase de cont numai cu username/parola, creeare de ordine de plată folosind in plus un certificat digital şi aprobare ordine de plată şi schimb valutar numai după autentificarea cu token VASCO)
  • Folosirea unoer diverse dispozitive pentru a accesa serviciul eBank: PC, PDA/ PocketPC, telefon mobil WAP, telefon prin voce, SMS, e-mail, instant messaging
  • Interfaţă de tip aplicaţie la aplicaţie prin webservices, ce permite accesul automat la funcţii de Internet Banking din aplicaţii contabile, ERP sau portaluri pentru clienţi foarte mari–cu un număr semnificativ de operaţii zilnice
  • Suport pentru operaţii de tip flux de documente, incluzand atat clienţii cît şi angajaţii băncii, un client poate transmite prin eBP o cerere de creditare, aceasta este rutată în interiorul băncii către departamentele sau persoanele în drept, redirectată către client dacă sînt necesare operaţii suplimentare din partea acestuia şi în final aprobată sau respinsă de către bancă, cu notificarea clientului şi operarea automată a rezoluţiei în sistemul bancar.
  • Opţional, integrarea şi consolidarea aplicaţiilor şi proceselor bancare, cu construirea de servicii de tip Internet banking interne (disponibile la ghişeu sau pe terminale din interiorul băncii).



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite