Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANIMMC: Asaltul cererilor de finantare

28 Aprilie 2007



De câtiva ani încoace, competitia pentru mult-ravnitele fonduri nerambursabile s-a accentuat, intreprinzatorii valorificand la maximum aceasta oportunitate. La depunerea cererilor pentru finantari nerambursabile de la Guvernul Romaniei, administrate de ANIMMC, proprietarii de intreprinderi mici si mijlocii au fost nevoiti sa intre in competitie si pentru a se afla printre primii care depun dosarele, intrucat aceste fonduri se acorda dupa principiul “primul venit, primul servit“.


money_tree5Asadar, atat sediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, cat si cele opt oficii teritoriale din Constanta,Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Targu Mures, Galati si Craiova, au fost practic asediate in prima zi de depunere a dosarelor, 10 aprilie, de catre patronii de IMM-uri. Intreprinzatorilor eligibili le este destinat un buget de 29,4 milioane de lei, prin intermediul celor opt programe care au fost demarate, finantarea acoperind 80-90% din valoarea proiectului. Fiecare program are conditii specifice de accesare, insa una dintre conditiile care trebuie respectate de toate IMM-urile este sa nu aiba datorii la bugetul de stat. De asemenea, orice IMM a putut aplica pentru toate cele sase programe in acelasi timp, cu exceptia firmelor care au primit in ultimii trei ani astfel de ajutoare in valoare totala de 200.000 de euro.


La urmatorul program, inscriere online


Anul acesta exista si cateva noutati in mecanismele de derulare ale acestor finantari, incepand cu procedura de inregistrare a cererilor de finantare care s-a realizat simultan in toate cele opt centre regionale si in Capitala prin intermediul Registrului Unic Electronic de intregistrare. «Aceasta modalitate de inscriere sporeste transprenta procedurii deoarece angajatii ANIMMC doar introduc datele pe calculatoare, iar de gestionarea informatiilor si asigurarea securitatii se ocupa o firma specializata. Daca am vrea sa trecem peste rand sau sa introducem un dosar in plus, nu se poate, pentru ca se da un numar de inregistrare unic pe tara pentru fiecare dosar», explica Mariana Spranceana, consilier in cadrul ANIMMC. Pentru programul de investitii, care va incepe la finalul lui aprilie, conducerea institutiei isi propune sa transfere inregistrarea online, tocmai pentru a evita aglomerarea din zilele depunerii de proiecte. De asemenea, anul acesta, institutia a crescut numarul bancilor implicate in derularea finantarilor la 11. «Dorim sa scurtam perioada de implementare si sa eliminam barierele birocratice. Agentia, prin reducerea acestei perioade de derulare, va avea timp mai mult sa opereze celelalte programe ce vor debuta anul acesta, pe de alta parte, intreprinzatorii vor fi incantati sa lucreze cu banca cu care se afla in relatii de afaceri, iar banca, la randul ei, isi va fideliza clientii», declara József Csáka, presedintele ANIMMC.


Pitoresc romanesc: liste neoficiale


In urma inregistrarii cererilor, din 3227 de dosare depuse, doar 769 sunt apte de a primi finantare. Pe regiuni, cei mai activi au fost bucurestenii, urmati de ieseni si brasoveni; cele mai putine proiecte au depus timisorenii. Situatia finala, in cifre reci, nu reflecta insa catusi de putin pitorescul situatiei in care intreprinzatorii s-au inghesuit la finantari ca la ratia de lapte, multi petrecandu-si sarbatorile de Paste la coada, facand liste neoficiale cu mult timp inainte de ziua inceperii in-scrierilor si asteptand pana la interventia organelor de ordine pentru a se linisti. «Problema principala a fost ca, inainte cu o saptamana sa inceapa inscrierile, s-au postat doua masini in fata ANIMMC si doi asa-zisi intreprinzatori au facut o lista neoficiala», povesteste Mariana Spranceana. «Noi nu am recunoscut aceasta lista pe care inainte de a demara inscrierea erau deja 700 de intreprinzatori. In pofida faptului ca noi nu am recunoscut listele, ei au incercat sa intre, noi am avut si forte de ordine care i-au linistit si totul s-a desfasurat in regula. Le-am aratat ca promovam principiul egalitatii de sanse. Adevarul este ca au nevoie de fonduri, pentru ca nu se pot dezvolta din propriile finante si au nevoie de aceste bule de oxigen», incearca sa ii justifice Mariana Spranceana. Boom-ul inscrierilor s-a desumflat dupa prima zi, in cea de-a doua, numarul inregistrarilor fiind nesemnificativ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite