Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sa implementam Business Warehouse sau nu?

28 Aprilie 2007



Aceasta este intrebarea care apare frecvent in cadrul companiilor ce au implementat un sistem SAP ERP si care au nevoie sa aiba la dispozitie in orice moment, situatia indicatorilor economico-financiari si/sau a indicatorilor de performanta.


In general, atunci cand trebuie luate anumite decizii, companiile trebuie sa acceseze la momentul potrivit informatii exacte si complete, din diferite domenii de activitate, si care sa fie in formatul potrivit acestui scop. In esenta, suportul de acest tip este cunoscut sub numele de Business Intelligence (BI). Sistemele operationale, cum ar fi SAP ERP, nu sunt un mediu propice pentru a obtine toate acestea. SAP ERP este un sistem optim pentru rularea proceselor economice curente, iar functionalitatile specifice de analiza si raportare sunt incluse intr-un modul separat proiectat in acest scop.


Raspunsul la aceste necesitati este deja cunoscut si il reprezinta sistemul data warehouse. Sistemul data warehouse ofera un mediu specific optim pentru analiza si raportarea indicatorilor economici, financiari sau de performanta definiti de companie. Datele din sistemul operational sunt reorganizate in data warehouse intocmai in acest scop, incarcarea sistemului operational este astfel redusa, iar utilizatorii pot dispune intr-o masura prestabilita (prin roluri utilizator) de datele dorite pentru analiza in formatul asteptat.


Figura1De obicei, sistemele data warehouse se construiesc plecand de la zero, deoarece fiecare companie are cereri diferite privind analiza datelor, ce se regasesc in sistemele ei operationale. SAP BW reduce considerabil acest efort de dezvoltare, deoarece solutia data warehouse oferita este o solutie completa (end-to-end), ce contine un motor OLAP (OnLine Analytical Processing) de extragere automata a datelor, instrumente de extragere a datelor pentru toate modulele SAP ERP, un container de metadate („date care descriu date“ = informatii ce descriu ce este continut in bazele de date), precum si o interfata prietenoasa cu utilizatorii finali (setul de intrumente BI: BEx Query Designer, BEx Analyser si BEx Web Application Designer – Figura 1).


SAP BW furnizeaza solutii preconfigurate pentru diferite industrii prin intermediul Business Content – un container ce cuprinde Infocuburi (peste 420), que-ry-uri (peste 1700), rapoarte si roluri utilizator cu specific industrial si functional. Business Content poate fi activat selectiv si poate furniza pana la 60% din necesitatile datawarehouse sau poate fi considerat un punct de plecare in cerintele BI ale companiei in utilizarea SAP BW.


Extragerea datelor din sistemul operational SAP ERP si incarcarea acestora in structurile SAP BW se realizeaza cu ajutorul unor extractori deja construiti pentru modulele SAP si care sunt furnizati sub forma de „plug-in“ pentru SAP ERP. Extractorii realizeaza transferul tuturor tipurilor de date folosite in SAP (nomenclatoare, texte, ierarhii sau date tranzactionale), iar extragerea se poate efectua complet (full extraction) sau numai partial (delta extraction).


Figura2Instrumentul central prin care se manipuleaza toate structurile si datele din sistemul SAP BW se numeste Administrator Workbench. Acest instrument furnizeaza functionalitati privind modelarea, extragerea, programarea si monitorizarea incarcarii datelor, facilitand dezvoltarea si managementul sistemului SAP BW.


O imagine de ansamblu asupra domeniilor principale SAP BW este ilustrata in Figura 2.


Concluzii


SAP a realizat o dezvoltare de referinta in BW prin producerea unei solutii data warehouse end-to-end. Adaugarea instrumentelor ETL pentru integrarea cu alte surse non-SAP a completat si singurul posibil minus in aceasta solutie cuprinzatoare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Andrei Ciornei
fcbvxdfx
01 Noiembrie 2007, 11:36:58