Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Utilizarea platformelor GIS in urbanism

28 Aprilie 2007



Una dintre ramurile care au resimtit din plin progresul tehnologic in domeniul IT este urbanismul. In anii ’90 arhitectii urbanisti lucrau cu planuri pe calculator, cu rigla si compasul, cu creioane colorate. In prezent, proiectarea urbanistica a facut un salt imens, atat prin platforme software de specialitate aparute, de tip CAD si GIS, care au inlaturat multe dintre problemele trecutului, cat si prin evolutia tehnologica a echipamentelor hardware din ultima vreme. S-au creat plotere, scannere si multe alte device-uri pentru orice tip de hartie, de orice marime, eliminand aproape toate neajunsurile anterioare acestei “explozii” a tehnologiei IT.


Anii 2006-2007 au adus cu ei necesitatea reinnoirii Planurilor Urbanistice Generale (PUG), odata cu rigorile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Grupul Blom a simtit aceasta nevoie si a modernizat acest sector de activitate. Adoptand o solutie GIS pentru produsele PUG oferite, s-a obtinut o armonizare intre studiile de fundamentare premergatoare realizarii PUG (topografie, geotehnie si istorie) si cea de proiectare urbanistica, totul fiind integrat intr-o singura baza de date geospatiala, cu posibilitati multiple de manipulare.


O baza de date GIS ofera numeroase posibilitati de simbolizare a elementelor grafice de orice tip si instrumente pentru controlul calitatii, simplifica lucrul cu rastere si ortofotograme, administreaza cu usurinta rastere cu rezolutie mare, interactioneaza cu alte programe CAD. Dar cea mai importanta caracteristica a tehnologiei GIS o reprezinta integrarea datelor de tip vectorial cu datele de tip descriptiv asociate obiectului grafic, astfel incat, in cazul nostru elementelor grafice UTR, tarla, parcela, constructie, tronson retea, tronson strada (drum), zone specifice, li se pot atasa atribute textuale: suprafata, procentul de ocupare teren (POT), coeficientul de utilizare teren (CUT), regimul juridic, regimul economic, regimul tehnic al imobilelor sau regulamentul de urbanism aferent UTR-ului.


In captura alaturata exemplificam cazul unui monument istoric care a fost localizat in planul tematic reglementarii urbanistice si printr-un dublu clic pe obiectul grafic se afiseaza date tehnico – constructive si fotografia imobilului.


Folosind software aplicativ dedicat se poate dezvolta ulterior:


* emiterea automata si gestiunea certificatelor de urbansim, autorizatiilor de construire, autorizatiilor de demolare ;
* suport de decizie pentru Inspectia in Constructii;
* managementul retelelor edilitare;
* gestiunea informatiilor statistice despre populatie, terenuri, situatia economica ;
* gestiunea informatiilor din studiul geotehnic – riscuri naturale (seism, inundatii, alunecari de teren) si riscuri antropice;
* gestiunea informatiilor despre monumente istorice si oportunitati turistice.
* analize spatiale. Ex. oportunitati de construire. Se afiseaza planul zonei, regimul juridic al zonei, suprafete, echiparea edilitara, tip zona;
* situatie monumente - localizare, vizualizare date descriptive si imagini foto atasate;
* oportunitati turistice - localizare, vizualizare date descriptive si imagini foto atasate;
* date statistice: populatie, invatamant, economie, terenuri dupa destinatie si categorie de folosinta sub forma tabelara si grafice;
* bilant teritorial sub forma tabelara.


Sucursala Grupului Blom in Romania, Blominfo Geonet SRL, a initiat un plan de dezvoltare a proiectarii urbanistice in format GIS pentru localitati din judetele Dambovita, Prahova, Con-stanta si Arad.


In prezent, la cererea Consiliului Judetean Prahova, se integreaza PUG-urile format GIS in harta fizica si administrativa a judetului Prahova (un alt produs bazat pe GIS), metoda prin care de la nivelul hartii judetului se faciliteaza accesul la informatii de la nivelul localitate, UTR, tarla, parcela, cladire.


Ing. Adrian SIMION



Tags: GIS, Blominfo

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite