Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDFM dezvolta materiale cu IQ superior

28 Aprilie 2007



Cipurile inteligente sau senzorii de temperatura cat varful unui ac de seringa sunt doar doua aplicatii, de cel mai inalt nivel, ale materialelor avansate create de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM). De asemenea, revista Institutului a publicat in 2006 cel mai citat articol stiintific la nivel mondial.

INCDFMCipuri care vor face calculatoarele sa gandeasca

In ultima vreme, se discuta despre crearea unor cipuri inteligente prin folosirea unor materiale cu memorie, superioare celor care stau la baza cipurilor unui calculator actual. Acestea vor avea o varietate mai mare de stari fata de cele doua 0 (circuit deschis) si 1(circuit inchis) cu care lucreaza calculatoarele din prezent. Ele vor face calculatoarele sa „gandeasca“, sustin cercetatorii INCDFM care au preparat si testat deja un astfel de material.

Senzori de temperatura cat varful unui ac de seringa

Institutul dezvolta si materiale ceramice oxidice cu o sensibiliate mare la variatiile de temperatura. Datorita miniaturizarii traductorilor de temperatura pana la dimensiunea varfului unui ac de seringa, acestia sunt folositi cu succes in aplicatii medicale ca termografiile – detectarea temperaturii tumorilor in depistarea precoce a cancerului de san.

INCDFM a realizat si un releu termic fara nicio parte electronica. Format din doua pastile magnetice – una de magnet permanent si una care isi pierde magnetismul la o anumita temperatura, releul intrerupe circuitul inainte ca bobinajul motorului in care este montat sa se arda.

O alta preocupare a cercetatorilor de aici se axeaza pe realizarea senzorilor pentru detectarea diferitelor gaze. S-a obtinut un material cu o sensibilitate foarte mare la gazul metan si un altul sensibil la bioxidul de carbon. Acestea urmeaza a fi folosite de partenerii economici ai institutului in realizarea unor senzori speciali care vor ajuta la evitarea accidentelor cauzate de acumularile de gaze in mine sau in petrochimie.


*** Articolul cel mai citat la nivel mondial

Un comunicat al Institutului pentru Stiinta Informarii din Philadelphia (ISI) anunta de curand ca un articol publicat in revista INCDFM (cotata ISI) de un cercetator japonez a atras cel mai mare numar de citari in 2006, la nivel mondial. Revista a inregistrat cea mai mare crestere a ratei de citari din domeniul stiintelor materialelor in 2006. Gradul de impact al revistei INCDFM este in prezent de 1,4 – apropiat de al celor mai importante reviste mondiale, care au un factor de impact de peste 1,6. Acest fapt arata importanta ei printre publicatiile de profil internationale, mai ales ca orice cercetare incepe prin studiul detaliat al literaturii de specialitate, arata Mihai Popescu - redactor sef al revistei INCDFM. La noi, ea face parte din grupul restrans de reviste cotate ISI, publicand lunar intre 50 si 80 de articole stiintifice. Peste 80 % dintre acestea au autori straini, revista fiind cu adevarat internationala. Primul numar al revistei aparea in 1999, fiind cotata ISI in 5 luni de la aparitie. Initial trimestriala, revista a aparut apoi de 6 ori pe an, iar de anul acesta apare lunar. Meritul INCDFM sta in atragerea autorilor importanti, alegerea celor mai bune articole si editarea acestora pentru publicare. Fondurile necesare pentru editarea revistei vin in principal din bani de la buget – 325 de milioane in 2006. Ea atrage insa si fonduri proprii. Un abonament anual costa 600 RON pentru romani sau 200 de euro pentru straini.


*** Bani de la buget si din proiecte europene



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Piticescu Radu
Revist nu se numeste IFTM ci Journal of Optoelectronics and Advanced Materials si este editata de INOE 2000 si nu de IFTM. Doar redactorul sef dl. Dr. Mihai Popescu este de la IFTM.
16 Ianuarie 2009, 07:30:17