Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCD-Microtehnologie: noi laboratoare de cercetare pentru cooperarea europeana

28 Aprilie 2007



Proiectele tip retea tehnologica si de cercetare din CEEX au fost folosite de catre INCD-Microtehnologie (IMT-Bucuresti) nu numai pentru promovarea cooperarii cu platformele tehnologice europene, ci si pentru crearea unor laboratoare utilizate in comun de catre diverse organizatii de cercetare si firme. Ele joaca rolul de “placa turnanta” pentru cercetarea multidisciplinara si pentru transferul de cunostinte si tehnologie. Mai mult, datorita dotarii la nivel mondial a acestor laboratoare, este facilitata participarea la Programul Cadru 7.


fig1_nanoploterAlaturi de implicarea in numeroase proiecte din PC6, INCD-Microtehnologie (IMT-Bucuresti, www.imt.ro) a utilizat retelele stiintifice si tehnologice finantate din Programul Cercetare de Excelenta (CEEX) pentru crearea unor laboratoare „comune“, utilizate de retelele NanoScaleLab si NanoBioLab. Aceasta a avut loc in conditiile in care in IMT exista deja o concentrare de facilitati tehnologice care permite experimentarea de noi materiale, micro- si nanostructuri, dispozitive etc.. Facilitatile de caracterizare permit examinarea imediata a probelor experimentale, iar facilitatile de simulare si proiectare asistata de calculator permit proiectarea pentru executie, asigurand astfel fluxul complet.

Proiectele complexe CEEX de tip retea tehnologica (2005–2008) RO-NANOMED (Retea de Cercetare integrata pentru Nanomedicina – Nanobiotehnologie pentru sanatate) si NANOSCALE-CONV (Retea de servicii stiintifice de structurare si caracterizare la scara nanometrica, cu aplicatii in dezvoltarea de tehnologii convergente) au ca platforma de interactiune intre parteneri laboratoarele NanoBioLab si NanoScaleLab situate in zona tehnologica. La completarea dotarii ultimului, contribuie acum si RTN-NANOEL (Reteaua tehnologica nationala dedicata nanoelectronicii).

Cresterea productivitatii studiilor biologice si perspectiva aplicarii in analize medicale rapide

Laboratorul NanoBioLab (dedicat micro-nanobiotehnologiei) este deschis pentru colaborari la nivel national si international. Exista deja o stransa colaborare intre IMT si doua companii romanesti: DDS Diagnostic SRL si Dexter Com SRL, o colaborare cu Universitatea din Munchen si activitati de parteneriat prevazute in cadrul proiectului european „INTEGRAMplus: Integrated MNT platforms and services – Service Action“, coordonat de QinetiQ Ltd, UK.

Activitatile desfasurate in cadrul NanoBioLab sunt dedicate in principal realizarii de chipuri tip microarray, cu aplicatii in domeniul genomicii si proteomicii, utilizand echipamente specifice de ultima generatie: Omni Grid Micro Plotter (fotografia alaturata) si UC4 Scanner. Principalele avantaje ale utilizarii acestor echipamente performante constau in reducerea cantitatii de reactiv de la micro la nanolitri, iar densitatea mare de probe (tipuri diferite) pe o suprafata asigura o crestere enorma a productivitatii masuratorilor.

Detalii tehnice (a se vedea si fotografia alaturata). Ultimele investigatii realizate de colectivele de lucru din IMT-Bucuresti si DDS Diagnostic sunt dedicate functionalizarii de suprafete pentru atasarea proteinelor la diverse tipuri de substrat (sticla acoperita cu APS, NHS, ALD, poli-L-lysine, aur si siliciu acoperit cu aur). Pe aceste suporturi s-a depus BSA in diverse concentratii, au fost marcate cu CY3 si apoi spalate cu PBS (pH=7,4) la intervale de 20, 40 si 60 minute. S-au analizat intensitatea spoturilor cu ajutorul micro-scannerului si spectrele UV pentru solutia reziduala de spalare. Urmatorul pas va consta in optimizarea concentratiei de proteine pentru o detectie optima.


Litografia la scara nanometrica a devenit o realitate si in Romania

fig_5_coop_laas_toulouseCel de al doilea laborator, NanoScaleLab este dotat cu echipamente de caracterizare si litografie la scara „nano“. In aceasta etapa, echipamentul de caracterizare este Microscopul electronic de baleiaj Tescan Vega II LMU, cu o rezolutie a imaginii de 3nm; viteza de scanare de la 200 ns la 10 ms per pixel; posibilitate de comanda si diagnosticare la distanta – via TCP/IP (echipamentul poate fi folosit si prin Internet, cu o minima colaborare a unui operator local, pentru manipularea probelor). I se va adauga curand o capacitate de analiza chimica elementala: EDX, WDX and EBSD. Cel de-al doilea echipament este generatorul de configuratii Raith Elphy Plus, (figura alaturata, cooperarea IMT cu CNRS LAAS, Toulouse).

fig6_sem1Partenerii din reteaua NANOSCALE-CONV au fost primii care au beneficiat de serviciile oferite in cadrul acestui laborator. La nivel international, au existat schimburi de experienta privind utilizarea echipamentelor si interpretarea rezultatelor obtinute. De asemenea, in laborator s-au efectuat seminarii si laboratoare cu experiente practice pentru studenti si tineri cercetatori din tara si din strainatate, scurte stagii in cadrul proiectului ASSEMIC, FP 6 project (Advanced Methods and Tools for Handling and Assembly in Microtechnology, Training by Research Network, Marie Curie actions).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite