Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

8 instrumente indispensabile pentru o calitate perfecta

28 Aprilie 2007



Cum merge treaba dupa certificare? Ati transpirat deja? Sistemul trebuie intretinut si imbunatatit continuu si e treaba… serioasa, zau! Ca sa va faceti viata usoara, odata cu implementarea Sistemului de Management al Calitatii, trebuie sa va insusiti cele mai utile instrumente de lucru. Sunt indispensabile, daca vreti sa va indepliniti obiectivele strategice ale calitatii, si nu numai. Va pot ajuta sa realizati un management al calitatii eficace si eficient. Va pot ajuta sa va atingeti tinta: calitate maxima - efort si costuri minime. Merita sa le incercati. U2!


Theodor_NituPricipiul Pareto (Pareto principle)


Principiul Pareto sugereaza ca majoritatea efectelor apar dintr-un numar relativ mic de cauze. In termeni cantitativi, ar insemna ca 80% dintre problemele unei organizatii provin din 20% cauze (tehnologie, materii prime, operatori etc.). Drept urmare, eforturile indreptate catre procentul corect de 20% pot rezolva 80% dintre probleme. Diagramele Pareto duble pot fi utilizate pentru a compara situatiile de tipul “inainte si dupa” din cadrul unei probleme. In general, principiul este folosit pentru a decide unde trebuie aplicat efortul initial pentru a obtine efecte maxime. Principiul Pareto sta la baza analizei ABC si analizei XYZ, utilizate in mare masura in procesele de logistica si aprovizionare in scopul optimizarii stocului, precum si a costurilor de pastrare si reaprovizionare.


Diagramele de dispersie (Scatter Plots)


O diagrama de dispersie, dupa cum este numita in statistica matematica, este de fapt un grafic fara nici o linie - de exemplu, intersectiile punctelor dintre cele doua seturi de date sunt trasate, fara a exista vreo incercare de a trasa fizic o linie. Sunt folosite pentru a defini zona de relationare dintre cele doua variabile. Avertisment: se poate intampla sa para a fi o corelatie pe diagrama, cand in realitate nu este nici una sau ca ambele variabile sa relationeze independent spre o a treia variabila.


Diagrame de control (Control Charts)


Diagrama de control, cunoscuta si ca “Shewhart chart” sau “process-behavior chart” (diagrama de comportament a unui proces) - este un instrument statistic menit sa evalueze natura variatiei (schimbarii) intr-un proces si sa faciliteze prognoza si managementul acestuia. Ele permit mai degraba controlul distributiei variatiei, in loc sa incerce sa controleze fiecare variatie individuala. Actiunile vor fi luate pe baza trendului procesului, si nu pe baza unei variatii individuale a procesului.


Diagrame de proces (Flow Charts)


O diagrama de proces este o reprezentare schematica a unui algoritm sau proces. Este utilizata in mod obisnuit in prezentari de business/economice pentru a ajuta auditoriul sa vizualizeze mai bine continutul sau sa gaseasca punctele slabe/forte din proces. Imaginile, smbolurile sau textul insotit de linii ori sageti pe linii, arata directia si sensul procesului. Permite modelarea proceselor; problemelor/oportunitatilor si punctelor de decizie etc.


Diagrama Cauza - Efect sau Diagrama Ishikawa (Cause-Effect, Ishikawa Diagram)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite