Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

8 instrumente indispensabile pentru o calitate perfecta

28 Aprilie 2007




Diagrama cauza - efect este o metoda pentru analizarea distribuirii unui proces. Scopul diagramei este de a relationa cauzele si efectele. Are la baza: analiza distribuirii, clasificarea procesului si enumerarea cauzelor. Excelenta pentru a “captura” ideile unui brainstorming al echipei si pentru a reda viziunea de ansamblu. Ajuta la organizarea si relationarea factorilor, oferind o perspectiva secventiala a procesului. Poate deveni foarte complexa.


Histograma (Histogram)


O histograma este o expunere grafica a variatiei dintr-un set de date. Ea ne permite sa vizualizam “tiparele” care sunt dificil de observat intr-un tabel simplu de numere. Poate fi analizata pentru a trage concluzii cu privire la setul de date.


Formular de interpretare/verificare (Check Sheets)


Un formular de verificare este un document creat pentru inregistrarea rapida, usoara si eficace, a informatiilor dorite, cat si pentru interpretarea prompta a rezultatelor. Trebuie sa fie creat special pentru datele specifice care trebuie adunate. Se utilizeaza pentru strangerea de date cantitative sau calitative repetitive, fiind adaptabil la situatii diferite de colectare de date. E necesara minima interpretare a rezultatelor.


Lista de verificare (Check Lists)


O lista de verificare contine itemuri importante sau relevante unei situatii ori chestiuni specifice. Sunt utilizate in conditii operationale pentru a asigura faptul ca toti pasii importanti au fost urmati sau ca toate actiunile importante au fost luate. Scopul lor principal este pentru operatiuni de ghidare, nu pentru colectare de date. Utilizate in general pentru a verifica ca au fost luate in considerare toate aspectele unei situatii inainte de a lua o decizie sau intreprinde o actiune.


Theodor Nitu theodor.nitu@marketwatch.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite