Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Supermarketurile, in plin trend ascendent

28 Aprilie 2007



Piata supermarketurilor incepe sa fie tot mai aglomerata, oriunde in lume. Atat pe pietele dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare, acest segment a atras investitii mai mari decat orice alt sector din retail, de exemplu confectiile sau electronicele si electrocasnicele.


marketRegiunea Europei Centrale si de Est este aproape in intregime dominata de retaileri vest-europeni, primele cinci locuri in clasamentele nationale de peste tot fiind ocupate de afaceri germane, britanice si franceze, se arata intr-un studiu al publicatiei electronice Planet Retail. Metro este liderul detasat in aceasta regiune, avand activitati pe o gama larga de piete si generand vanzari mai mult decat duble comparativ cu cele ale rivalului sau, Tesco. Categoric, strategia Metro de a patrunde pe piete emergente cu supermarketuri care vand catre zeci de mii de magazine mici si restraurante va continua sa isi pastreze potentialul, chiar si pe termen lung. In acelasi timp, Tesco, propulsat de un format focusat pe food-retail dispune, prin definitie, de un potential mai redus decat al lui Metro. Carrefour, numarul trei in regiune, si-a vandut la sfarsitul anului 2005 hypermarketurile din Cehia si Slovacia catre Tesco, acest fapt sustinand planurile ambitioase pe termen lung ale retailerului britanic.


Din top cinci retaileri din zona CEE, unul singur nu este inca prezent in Romania, si anume Tesco, aflat pe locul secund in clasamentul realizat in functie de vanzari si cota de piata.


Retailerii locali, in ofensiva


Ca urmare a mai multor iesiri de pe piata central si est-europeana, mentioneaza studiul, pare sa fie evident ca retailerii care promoveaza un format de afacere simplu, bazat pe eficienta si o concentrare pe reducerea preturilor (Metro, Tesco, Schwartz Group) castiga teren in fata conceptelor bazate pe calitatea serviciilor operate de retaileri precum Carrefour. In plus, in aceasta parte a Europei un numar mare de magazine locale de talie medie care comercializeaza bunuri de larg consum, recent aparute pe piata, se dezvolta atat de repede incat vor ajunge sa ii depaseasca pe marii jucatori. Cota de piata a companiilor de retail vestice are tendinta, asadar, sa scada, in pofida dezvoltarii lor sustinute.


Pe termen lung, retailerul german Schwarz Group din Germania are toate sansele sa devina vedeta regiunii, arata studiul, remarcandu-se printr-o crestere spectaculoasa, nu doar datorita magazinelor Lidl cu preturi foarte mici, care se raspandesc rapid in zona, ci mai ales datorita formatului de supermarket Kaufland care le-a dat in ultima vreme multa bataie de cap competitorilor, cum ar fi Carrefour sau Tesco.


Piata fragmentata


floriIn comparatie cu Europa de Vest, unde primii zece jucatori detin aproape 40% din piata de retail alimentar, in Europa Centrala si de Est, piata este relativ fragmentata, primii zece acoperind doar 19% din vanzari in 2005. Desi imaginea regiunii CEE ca un teren de joaca al retailerilor vest-europeni corespunde inca realitatii, grupuri locale de retail au un cuvant de spus, luptand la randul lor pentru a-si consolida pozitia, printr-o serie de fuziuni si achizitii. Asadar, in timp ce anii ’90 au fost sub semnul invaziei retailerilor vestici, anii 2000 se dovedesc a fi o epoca a retragerii celor care nu au reusit sa obtina o cota de piata suficient de mare si a reorientarii lor pe alte piete, unde se pot clasa intre primele trei companii de retail.


Metro se mentine in frunte


Exista toate sansele ca expertul german al supermarketurilor “cash and carry”, Metro Group, sa se mentina pe pozitia de lider si in 2010, prognozeaza studiul Planet Retail. Mai mult, este posibil ca distanta dintre Metro si competitorii sai sa creasca, vanzarile sale dublandu-se pe parcursul urmatorilor cinci ani. Principalul sau rival se pare ca va fi Schwarz Group, propulsat de o crestere agresiva, mai degraba decat Tesco. Succesul afacerilor de provenienta germana este datorat si unor factori psiho-sociali constand in faptul ca, dupa perioada comunista, consumatorii din Europa Centrala si de Est au admirat valorile germane, lucru care se reflecta si in obiceiurile de cumparare : produse simple, de baza, la un pret cat mai mic posibil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite