Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii IBM pentru Business Intelligence

12 Iulie 2004



Este interesant de observat cantitatea de date colectata si stocata de o companie obisnuita in ziua de astazi – practic volumul de informatii se dubleaza in fiecare an. in acest ritm, câteva dintre cele mai mari
companii ale lumii vor ajunge in câtiva ani sa aiba depozite de date (data-warehouse - DW) de ordinul petabyte – de un milion de ori mai mari decât un gigabyte.


Cresterea volumului de date este numai o mica parte a problemelor ce pot sa apara. Adevarata presiune exercitata asupra companiilor implica folosirea datelor pentru a facilita luarea de decizii in timp real. Pentru ca o companie sa aiba succes, trebuie sa fie capabila sa raspunda in mod dinamic schimbarilor in mediul de afaceri si dorintei clientilor.


Toate acestea arata ca informatia sta la baza succesului unei companii. Dar de cele mai multe ori, datele nu se afla centralizate intr-un singur loc, ci se regasesc in diferitele sisteme din organizatie. Acest lucru ridica dificultati in a aduna, analiza si a obtine valoarea adaugata din informatiile detinute. Cei ce iau deciziile in organizatii trebuie sa poata sa raspunda la intrebari de genul „cum ar fi daca…”, sau sa gaseasca tipare ce ar putea ghida cele mai importante strategii de afaceri. Pentru a putea obtine aceste informatii este nevoie de o infrastructura de tip „business intelligence” (BI) puternica si scalabila ce poate pune la dispozitie in timp real datele necesare unor astfel de analize.


IBM este cel mai important furnizor de solutii de Business Intelligence din lume care poate oferi posibilitatea companiilor sa exploreze mari cantitati de date rapid, metodic si cu o ascutita precizie analitica. Solutiile IBM pot fi folosite de la companii mici si medii – pentru functii specializate ca analize de vânzari sau financiare – pâna la mamuti economici ce detin depozite de date foarte mari.


Comunitatea IT este acum deja obisnuita cu conceptul de data-warehouse si cu valoarea pe care o aduce implementarea sa. intr-adevar, discutiile ce tintesc acest subiect au trecut la un alt nivel si se concentreaza in special asupra arhitecturilor enterprise pentru BI si a analizelor in timp real. Competentele arhitecturale moderne de Business Intelligence trec dincolo de activitatile traditionale ale DW (extragerea, transformarea, incarcarea datelor – ETL, si raportarea acestora).
Astazi, punerea in practica a solutiilor de Business Intelligence necesita informatii la cerere (Information On Demand). Conceptele OLAP si data-mining au dus la aparitia unor unelte specializate, API-uri si structuri de date, ce se intind de la interfatarea cu lumea exterioara pâna la sistemele de baza dintr-o organizatie. Natura multifunctionala a acestor unelte, combinata cu necesitatile de nivel ridicat ale modelelor de infrastructura, au dus la aparita conceptului de Business Intelligence framework. IBM DB2 Framework for BI pune la dispozitie un model conceptual pentru intelegerea, planificarea si administrarea unor astfel de topologii complexe.
Viziunea IBM asupra Business Intelligence, ca piatra de temelie pentru Information On Demand, poate fi exprimata astfel: „construieste functionalitatile de BI direct in baza de date; pune-le la dispozitia utilizatorilor folosind numai interfete bazate pe standarde deschise, facând parte dintr-o platforma de BI integrata; colaboreaza cu partenerii pentru alte nivele ale arhitecturii”.



IBM DB2® Universal Database™


IBM DB2 UDB a fost construita special pentru a suporta functionalitati de Business Intelligence direct in baza de date. Aceste capabilitati includ data-mining, OLAP, ETL si functionalitati spatiale avansate de analiza si statistica.
Avantajele de a introduce functionalitati de BI direct in motorul DB2 sunt importante si variate:

  • Dau posibilitatea bazei de date sa ofere date rafinate catre aplicatii si utilizatori la orice nivel dorit de granularitate.
  • Muta operatiunile greoaie de sortare, concatenare, scanare si agregare a datelor catre nivelul arhitectural ce a fost proiectat si optimizat special pentru aceste operatiuni – serverul de data-warehouse.
  • Reduc cantitatea de date ce este transmisa in retea.
  • Expun mai putine informatii in arii nesecurizate aflate dincolo de firewall.
  • Reduc riscul aparitiei inconsistentelor de date prin prevenirea mai multor aplicatii de a aplica diversi algoritmi distincti pentru a obtine informatii masurabile. Functiile de Business Intelligence bazate pe aceleasi date, ce se afla in acelasi depozit DB2, sunt in mai mare masura sa exprime „o singura fata a adevarului” indiferent de utilitarele si aplicatiile aflate in mâna utilizatorului.



    IBM DB2® framework for BI si Information On Demand



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite