Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Treceti pe pilot automat cu Business Intelligence

12 Iulie 2004



Am citit de curand intr-o revista de peste ocean ca volumul datelor generate in ultima suta de ani este echivalent cu cel generat in intreaga istorie a omenirii. Cresterea generala a volumului de date, afirma autorul respectiv, este de aproape 30% pe an. Mai mult unele companii din domeniul financiar bancar genereaza peste 80 milioane tranzactii pe an, ajungandu-se astfel la stocarea a mai multor zeci de terabytes, cu o rata de crestere de aproape 100%.


Pentru lumea afacerilor volumul urias de date, generate de tranzactiile electronice si aplicatiile informatice, se transforma prin aplicatii si instrumente de analiza intr-o capacitate de intuitie a pietei, de mare valoare comerciala. Aplicatiile de transformare a datelor in instrumente de analiza si prognoza au primit numele generic de „Business Intelligence” (BI).
Termenul de BI a fost definit in anii 90” pentru denumirea proceselor de prelucrare a datelor din form-urile bazelor de date si transformarea acestora in suport pentru decizii.


Initial au existat doua forme primare ale acestui tip de aplicatii: Executive Information Systems (EIS) si Decision Support Systems (DSS) insa dezvoltarea masiva a inceput in momentul cand tot mai multe companii au inceput sa se intrebe ce e de facut cu volumul de date acumulat din aplicatiile ERP sau CRM. Mai nou aplicatiile de baze de date si mediile de dezvoltare includ si caracteristici de Business Intelligence, exemplele cele mai cunoscute fiind MS Visual Studio 2005, SQL Server 2005 sau Oracle Database 10g si Oralce Developer Suite. Conform aprecierilor International Data Center valoarea pietei de BI a ajuns la 5,2 miliarde USD in 2003.


Sunt mai multe concepte si componente tehnologice care contribuie la functionarea eficienta a unei o aplicatii de Business Inteligence:

  • ETL (Extraction, Transformation, Loading) este conceptul ce permite integrarea sistemelor eterogene dintr-o companie pentru ca datele sa poata migra cu usurinta intr-o baza unica.
  • Data Mining este tehnologia ce permite identificarea conexiunilor dintre biti din date fara o legatura aparenta pe baza inteligentei artificiale si algoritmilor fuzzy logic.
  • Analize Multidimensionale si OLAP (on-line analytical processing)
  • Technical Data Analysis (Analize statistice, forecasting etc)


    Scopul acestor instrumente este de a permite accesul utilizatorilor la informatii despre munca lor. Bazele de date relationale stocheaza si structureaza datele sub forma de coloane si randuri dispuse in diverse tipuri de tabele. Datele sunt structurate cu mare acuratete pentru evitarea redundantei, asigurarea integritatii si oferirea unui acces flexibil, insa datele in aceasta forma sunt inutile pentru business.


    Ce beneficii aduce BI-ul?


    In esenta BI-ul inseamna dobandirea unor avantaje competitive prin exploatarea datelor.


    Utilizarea unei aplicatii de Business Inteligence permite gasirea unor raspunsuri la intrebari precum:

  • Care sunt cei mai buni clienti si cum trebuie focalizate strategiile de vanzari? (BI permite o mai mare flexibilitate in negocierile cu clientii prin evaluarea exacta a tipului de relatie cu fiecare dintre acestia)


  • Care sunt parametrii care afecteaza vanzarile? (pot fi calitatile personale, bonusurile, efectele unor campanii promotionale etc.)


  • Ce avantaje ofera compania mea clientilor fata de concurenta?



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite