Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TERRAMETRIX – soluţii eficiente pentru colectarea informaţiilor geospaţiale

30 Mai 2007



Orice organizaţie care are în administrare un anumit teritoriu, o reţea de utilităţi pu­bli­ce sau un volum mare de active răspândite pe o suprafaţă întinsă, nu-şi poate des­făşura eficient activitatea fără un inventar calitativ şi cantitativ al patrimoniului. Iar când acest inventar este executat şi livrat într-un mediu informatic geospaţial integrat avantajele se cumulează (Figura 1).

În mod obişnuit, activitatea de colectare a datelor necesare unui management eficient al informaţiei geospaţiale este o activitate care necesită multe resurse, începând cu echipe formate din câteva persoane care se deplasează pe teren, asigurarea pentru acestea a unor mijloace de deplasare, dar şi a unor echipamente de stocare a datelor colectate, şi terminând cu organizarea activităţii de procesare şi prelucrare a informaţiei pentru ca aceasta să poată fi introdusă în sistem. Cu cât obiectivul de explorat este mai mare şi criteriile de mapare mai complicate, cu atât mai dificil şi de lungă durată va fi procesul de colectare a datelor, ca şi probabilitatea de eroare. În aceste condiţii, era firesc ca aten­ţia specialiştilor în colectarea de date să se concentreze pe identificarea unor so­luţii mai productive. Aşa au apărut soluţiile automatizate de colectare mobilă a da­telor geospaţiale care ridică această activitate la o nouă dimensiune a eficienţei. Aşa a apărut şi în România primul furnizor privat de astfel de servicii, TERRAMETRIX.
TERRAMETRIX este o companie specializată în colectarea şi managementul datelor geospaţiale folosind tehnologii avansate de fotogrammetrie terestră de înaltă rezoluţie şi productivitate. TERRAMETRIX este proprie­tarul şi operatorul unui Sis­tem Mobil de Mapare şi In­ven­tariere (foto), constând dintr-un vehicul echipat cu sisteme multi-senzor integrate şi software specializat, care permit colectarea şi procesarea în timp real a imaginii, dimensiunilor şi locaţiei stră­zilor par­curse şi a elementelor adicente acestora, cum ar fi: sem­ne şi indicatoare de circulatie, marcaje rutiere, cămine de vizi­tare, guri de aerisire, rigole, borduri, stâlpi, reţele de utilităţi etc. Elementelor astfel mapate li se pot adăuga şi alte atribute func­ţionale, cantitative şi calitative, în funcţie de specificul domeniului de activitate şi cerin­ţele utilizatorului. Sistemul este modular şi permite adăugarea cu uşurinţă de noi senzori în funcţie de cerinţele fiecărui proiect.
Principalele categorii de servicii
TERRAMATRIX includ:
-Maparea arterelor de comunicaţii rutiere şi feroviare
-Inventarierea automată a elementelor adiacente arterelor de comunicaţii
-Maparea şi inventarierea elementelor componente ale reţelelor de utilităţi
-Scanarea şi reprezentarea 3D a obiectivelor de arhitectură
-Scanarea şi reprezentarea 3D a instalaţiilor industriale complexe
-Servicii de management şi distribuţie a datelor geospaţiale
Metodele şi tehnologiile de fotogrammetrie terestră rapidă folosite de TERRAMETRIX, în premieră în Romania şi în Europa de Est, oferă multiple avantaje, printre care:
-Productivitate neegalată de metodele clasice de colectare a datelor geospaţiale. TERRAMETRIX poate mapa şi inventaria în medie 70 de km de infrastructură pe zi în mediul urban şi de peste cinci ori mai mult în mediul extraurban.
-Acurateţe a măsurătorilor la cele mai ridicate standar­de din industrie.
-Repetabilitate ridicată a rezultatelor măsurătorilor, ceea ce permite reac­tua­lizarea periodică a datelor în con­diţii cantitative şi calitative cel puţin egale cu rezultatele anterioare
-Cost redus de colectare şi procesare a datelor geospaţiale datorat unui grad înalt de integrare a senzorilor, cât şi automatizării taskurilor specifice.
-Siguranţa personalului specializat în colectarea datelor, eliminâdu-se pre­zenţa oamenilor pe străzi.
-Non-obstructivitate în trafic. Ve­hi­culul TERRAMETRIX colectează date la viteza traficului fără a-l obstrucţiona în vreun fel.
-Portabilitate practic fără limite a siste­mului care poate fi uşor instalat pe orice vehicul terestru, în aer, sau pe apă, în funcţie de specificul fiecărui proiect.
Terrametrix şi-a început activitatea în România prin maparea a 5160 de km de străzi din Municipiul Bucureşti şi inventarierea a peste 36000 de semne şi indicatoare de circulatie din capitală”.



Gabriel Păun – Director general TERRAMETRIX



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite