Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Licitaţie de 25 milioane de euro - un nou start pentru informatizarea Sănătăţii

30 Mai 2007Informatizarea sistemului de sănătate românesc depăşeşte stadiul de subiect disecat teoretic la conferinţele eHealth de oficialităţi din MSP, CNAS, diverse asociaţii medicale sau reprezentanţii companiilor de software medical. Ministerul Sănătăţii a publicat anunţul de licitaţie pentru un proiect de 25 milioane de euro privind achiziţia unui sistem integrat pentru servicii de sănătate în asistenţa primară şi pentru managementul programului naţional de diabet. Urmează în vară demararea programului de informatizare a spitalelor şi ulterior licitaţii pentru informatizarea celorlalte programe naţionale de sănătate. Victor Mora (foto), consilier al Ministrului Sănătăţii pe probleme de IT şi investiţii, ne-a prezentat “fişa” acestor proiecte.


S-a început cu medicina primară şi programul de diabet. Care a fost raţionamentul care a stat în spatele acestei selecţii?
O dată cu venirea ministrului Nicolăescu s-a încercat prin legea 95 să se pună accent pe medicina primară, unde se pot eco­no­misi mulţi bani dacă se aplică eficient, valorizând partea de prevenţie şi evitând ajun­gerea în stadii avansate de boală, cu cos­turi ridicate de tratament. Programul de diabet este unul care consu­mă mulţi bani şi are totodată un impact foarte mare pentru aceşti pacienţi, care au nevoie de tratament permanent, care adesea se în­tin­de pe o perioadă îndelungată. De ase­me­nea, programul de diabet este şi cel mai avan­sat dpdv al informatizării, într-un stadiu care sumarizează mai bine decât în alte pro­grame intenţiile şi ideile de informatizare ale MSP.


Care vor fi etapele desfăşurării acestui proiec?
MSP a elaborat un caiet de sarcini care trebuie depus până pe 8 iunie. După de­sem­narea câştigătorului se vor distribui laptop-urile şi imprimantele către medici şi se va implementa sistemul informatic.


Care vor fi beneficiile aduse medicilor de acest proiect?
Medicul de familie nu se va mai chinui cu operaţiuni administrative şi va aloca mai mult timp consultului pacienţilor. Îl vom scăpa de anumite operaţii redundante sau dublate, de registrul scris, printr-o informatizare completă la nivel de date medicale culese, reţete, trimiteri, rezultate care vin de la laboratoare, raportări către casele judeţene. Se va crea o reţea informatică naţională, pentru ca toate programele să ajungă să se deruleze prin re­gistre naţionale, cu numere unice de înre­gistrare pentru fiecare pacient. În programul de diabet beneficiile sunt mai clare dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în proiectul pilot din Constanţa.

Au mai existat proiecte de informatizare demarate de MSP, majoritatea lor nefiind duse la bun sfârşit.
Nu ştiu cum a fost organizat Ministerul înainte de venirea mea, dar am auzit că multe sisteme informatice au fost fragmentate: s-au cumpărat echipamente, urmând să se achiziţioneze softul şi apoi altcineva să facă integrarea. În caietul de sarcini actual s-a gândit o funcţionare completă, pe o perioadă de 18 luni. Dacă medicii vor întâmpina dificultăţi vor putea suna la un telefon unic unde li se va răspunde 24/7 pentru soluţionarea problemelor sau în caz contrar li se va da alt calculator în 48h. De asemenea există obligativitatea contractantului să facă în soft toate actua­lizările necesare la nivel de raportări, indicatori, schimbări de legislaţie pentru ca beneficiarul să nu aibă nici o problemă. Instruirea celor peste 11.000 de medici de familie cade tot în sarcina furnizorului de soluţii, într-un timp record -1 lună pentru un optim de utilizare.


Ce programe de informatizare urmează?
MSP are un contract acordat prin HG în 2000 pentru informatizarea spitalelor. Anul trecut am renegociat acest contract cu sursă unică - un consorţiu format din Siemens Business Services şi HP-, l-am reactualizat şi am redefinit soluţiile tehnice pe aceleaşi idei de bază. Diferenţa va fi că îl vom implementa în 16 judeţe în loc de 4 judeţe, vor fi 20.000 de paturi informatizate în loc de 15.000, am introdus module în plus. Va fi informatizat absolut totul, de la partea de act medical până la contabilitate şi resurse umane prin intermediul unui ERP.


Ce se va întâmpla în spitalele unde există deja alte soluţii implementate?
Este una dintre probleme. Probabil sistemele existente vor fi înlocuite în ideea că există un proiect naţional care ia în calcul majoritatea spitalelor, crearea unei platforme comune. Nu ştiu dacă vom reuşi informatizarea celor 500 de spitale, dar în cele în care există deja sisteme informatice vor trebui respectate anumite standarde, în special HL7, pentru a nu mai exista spitale care nu pot schimba date între ele. În contractul cu Siemens-HP am introdus obligativitatea de a respeca standardul HL7, versiunea 3.


Cunosc producători de soft din România care folosesc standarde accceptate le nivel european.
În Europa există mai multe standarde şi discuţii complexe despre ce tip de standard trebuie ales. Ministerul nu are încă un standard, dar îl va elabora cu toţi actorii din acest sistem: MSP, Casă Naţională de Asigurări, Colegiul Medicilor, asociaţiile profesionale şi industria IT.


Alexandru BatalParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite