Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Info World punctează în programele de finanţare ale Comisiei Europene

30 Mai 2007



Lansat în competiţia pentru fonduri de dezvoltare europeană relativ recent, Info World este deja partener în cadrul a trei proiecte multinaţionale. Unul din ele, Health Optimum, a trecut deja de furcile caudine ale ofiţerilor de proiect europeni, urmând a intra în faza de lucru la 1 iunie 2007.


Health Optimum este acronimul de la HEALTHcare delivery OPTIMisation throUgh teleMedicine şi, aşa cum numele su­gerează, proiectul asigură furnizarea de servicii de sănătate în condiţii de asistenţă medicală virtuală de specialitate. Proiectul implică participarea a şase state europene – Italia, Spania, Danemarca, Suedia, Belgia şi România – şi acoperă o arie largă de specialităţi medicale: hematologie, nefrologie, der­matologie, oncologie, radiologie, cardiologie, endocrinologie, or­to­pedie, dializă, chirurgie plastică şi re­pa­ra­torie, neurochirugie, psihiatrie, dar şi rea­bilitarea în urma problemelor cu al­coolul, monitorizarea bătrânilor la domici­liu sau medicina generală. Un proiect ambiţios, care îşi propune să asigure asistenţă medicală de specialitate acolo unde acest lucru este practic imposibil.
„Imaginaţi-vă un spital în Delta Dunării, spre exemplu în localitatea Chilia... Un lu­cru greu de conceput la nivel practic, dar care poate fi realizat virtual. Căci o unitate sanitară modestă dintr-o mică localitate din Delta Dunării ar putea fi legată prin tehnologii informatice de un mare spital din Bucureşti, iar un pacient ajuns acolo în condiţii critice ar putea fi consultat virtual – asta înseamnă telemedicina! – chiar de către un medic specialist din Bucureşti, doar cu ajutorul unui cadru medical mediu. Decizii legate de proceduri me­dicale pot fi luate astfel în scurt timp, pentru că există cazuri în care acel interval poate deteremina finalitatea: dacă un om va trăi sau nu“, a declarat doamna Cristina Ra­coceanu (foto), Director de Marketing şi Dezvoltare la Info World.
Acesta este un exemplu tipic despre ce poate face telemedicina. Oarecum dus la extrem, însă sugerează foarte puternic implicaţiile acestei evoluţii asupra calităţii vieţii omului. Nu doar medicina de urgenţă punctează în acest cadru, căci prin tele­me­dicină medicii au posibilitatea de a obţine opinii şi păreri despre anumite cazuri mai rare, pacienţii nu mai trebuie transportaţi în centrele de specialitate decât atunci când e într-adevăr nevoie, consultaţiile medicale sporesc în profesionalism. Se câştigă astfel timp, se oferă promptitudine şi se fac economii substanţiale din bu­ge­te­le sănătăţii, bani care pot fi apoi dirijaţi spre categoriile defavorizate me­dical sau care necesită atenţie specială.
„Health Optimum este un astfel de proiect, care uneşte spitale, companii producătoare de software, ERP specializat pentru sectorul medical şi instituţii publice, în-
tr-un efort coordonat pentru crearea unei zone critice, capabile să declanşeze o extindere a acestor servicii la nivel regional şi după finalizarea propriu-zisă a acestuia”, a mai declarat doamna Cristina Racoceanu. Proiectul va cataliza de asemenea şi crearea bazelor de date cu dosarele electronice personale ale pacienţilor – Per­sonal Health Record (PHR), o evoluţie de la modelul actual Electronic Health Record (EHR). În momentul adoptării pe scară largă, acesta va permite cetăţenilor UE să circule în spaţiul comunitar fără restricţii în ceea ce priveşte asistenţa medicală. Cu alte cuvinte, oriunde în Uniune un ce­tăţean comunitar îşi va putea accesa dosarul personal de sănătate (PHR), iar în cazul unor urgenţe medicale el va fi accesibil şi cadrelor medicale răspunzătoare de asistarea lui. În România, Health Optimum prevede extinderea şi prin implementarea în spitale a noii versiuni a produsului Hospital Manager (Info World). Construit după standarde de interconectare internaţională HL7, acest sistem informatic de administrare completă a activităţii spitalelor (economic, financiar, administrativ şi clinic) se va conecta cu sistemele similare implementate în alte ţări din spaţiul european.
Asistăm deci la o evoluţie spectaculoasă în domeniul îngrijirii medicale, ce va oferi în timp beneficiarului acestui sistem – pacientul – o nouă experienţă a spitalului. Considerăm că va fi una mult mai prie­te­noasă şi mai atentă la nevoile specifice ale fiecăruia, ce va schimba în timp aprecierea nu tocmai pozitivă de care se bucură sistemul sanitar în România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
marius
parchetul este foarte curios din cauza unui pion numit vlad racovita. Ce fonduri a accesat ?
14 Iunie 2010, 10:31:10
marius
AICI SINT BANII DIN SANATATE .Fonduri pentru firme de internet ocupate cu spalareac banilor gen ,,infoworld'' sug banii contribuabilor .Oare parchetul nu vede? daca este nevoie de sesizare ma ofer voluntar si dau nume de contact;www.vlad racovita.ro
14 Iunie 2010, 10:39:06