Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Automatizare prin Tivoli Software de la IBM

12 Iulie 2004



Wilhelm MoserInterviu cu Wilhelm Moser, Manager pentru IBM Tivoli Software, CEMA


Gestionarea operatiunilor IT reprezinta un proces complex si costisitor
pentru orice companie. Pentru a oferi un suport solid in acest domeniu,
IBM a proiectat o familie de produse destinate automatizarii proceselor
de tehnologia informatiei si corelarii acestora cu orice alt proces de afaceri. Automatizarea proceselor inseamna in primul rand eliminarea erorilor umane, insa obiectivele finale ale tehnologiilor proiectate de IBM sunt reducerea costurilor, eficientizarea activitatii si cresterea productivitatii. Wilhelm Moser, IBM Tivoli Software Manager, prezent in Romania la evenimentul de lansare „IBM On Demand Automation Launch” a adus pentru cititorii Market Watch detalii suplimentare privind procesele de automatizare si tehnologiile IBM.


M.W.: Care este importanta automatizarii proceselor de IT pentru mediul de afaceri actual?


Wilhelm Moser: In orice companie exista o presiune permanenta asupra departamentelor IT pentru a rezolva tot mai multe solicitari, cu din ce in ce mai putini bani, cu volum de personal mai restrans, cu mai putine resurse in general. Suportul cerut sistemelor informatice devine tot mai solicitant, atat ca aplicatii noi cat si ca facilitati. Aceasta este una din situatiile in care automatizarea proceselor de IT este binevenita si asteptata. Prin automatizare, procese obisnuite realizate cu ajutorul oamenilor, devin mai rapide, de o calitate mai buna, iar preturile scad pentru ca se aloca mai putine resurse. Nu trebuie sa intelegem ca oamenii sunt concediati, ci ca prin automatizare o companie are abilitatea de a lucra cu resurse mai putine (ceea ce este un fapt in foarte multe companii) si de a beneficia de acelasi nivel de servicii.


In ce consta noua serie de produse IBM pentru automatizarea proceselor de IT?


IBM a proiectat si lansat recent o noua serie de produse destinate corelarii proceselor de afaceri cu procesele specifice domeniului IT. Aceasta serie de produse se bazeaza pe IBM Tivoli Intelligent Orchestrator si IBM Tivoli Provisioning Manager, componente cheie in toate solutiile de automatizare IBM. Conceptul de provizionare inseamna alocarea resurselor disponibile utilizatorilor care au nevoie de acestea la momentul potrivit. Tot in categoria solutiilor de automatizare se afla si: Storage Capacity Provisioning (sistem de provizionare a capacitatilor de stocare), Heterogeneous Server Provisioning (aplicatie ce permite reducerea timpului de instalare a serverului xSeries), Application Software Provisioning (middleware) si Security Compliance Automation (aplicatie ce identifica gradul de compatibilitate al mediului IT al unui client cu reglementarile existente la nivel national sau european).


Ce alte noi caracteristici sunt disponibile in familia de produse Tivoli Software de la IBM?


Alaturi de cele amintite anterior, exista si alte instrumente extrem de utile si interesante. License Manager, spre exemplu, este un instrument relativ nou, o aplicatie care gestioneaza licentele software din companie. Urmareste ce licente sunt instalate in sistem, cum sunt utilizate, cat timp si de catre cine. Pot fi identificate astfel momentele de utilizare maxima sau tipurile de licente exploatate mai mult. Monitorizarea acopera orice tip de licente. Aplicatia pune in balanta ceea ce este utilizat cu ceea ce se plateste efectiv, iar beneficiul provine din faptul ca de cele mai multe ori o companie plateste mai mult decat utilizeaza, iar aceasta analiza deschide cai noi de negociere cu producatorii de software.


Automatizarea proceselor de IT se adreseaza unui anumit tip de companii sau unui anume sector economic?


Familia de produse Tivoli Software ofera solutii pentru trei domenii distincte: automatizare, stocare si securitate. Tivoli Software, in general, se adreseaza oricarui tip de companie, mica sau mare. Este un concept modular prin care, spre exempu, companiile mari pot alege solutii pe masura – monitoring, business service management etc – in timp ce o companie mica sau medie poate utiliza o singura solutie Tivoli, sa spunem de monitorizare sau securitate, si in functie de necesitati si dezvoltare sa treaca la un nivel superior in construirea unei solutii integrate.
Aplicatiile nu vizeaza un sector economic anume, asa cum nu sunt dedicate nici unui anume tip de companie. Totusi se poate afirma ca unele sectoare isi definesc un interes mai mare pentru aceste aplicatii. Cel putin pentru IBM Tivoli Intelligent Orchestrator si IBM Tivoli Provisioning Manager, interesul clientilor este crescut in cazul companiilor mari cu o infrastructura IT de mare complexitate, precum sectorul financiar – bancar, telecomunicatii sau asigurari. in aceste domenii procesele de afaceri sunt foarte complexe si dinamice iar sistemele IT sunt pe masura.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite