Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Patru luni pentru alegerea administratorului pensiei private obligatorii

04 Iulie 2007



Asigurarea unor venituri adecvate pentru varstnici este o problema la nivel european rezolvata si la noi, incepand de anul acesta, prin introducerea celor doua tipuri de pensii administrate privat: cele obligatorii si cele facultative. Momentan exista cateva oferte de pensii facultative, startul noului sistem de pensii obligatorii urmand a fi dat, cel mai probabil, in august anul curent.


Vom avea apoi, la dispozitie, un termen de patru luni pentru a alege un anumit fond privat de administrare. Cine nu-si va alege fondul de administrare in perioada stabilita va fi repartizat, prin-tr-un soft special, de Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).
Pensia administrata privat este obligatorie pentru cei cu varsta de pana la 35 de ani si optionala pentru angajatii cu varsta intre 35 si 45 de ani neimpliniti. Contribuabilii de peste 45 de ani merg in continuare cu pensia publica obligatorie.
Primii beneficiari ai pensiilor obligatorii administrate privat (Pilon II), vor aparea in 20 de ani, perioada minima de cotizare la acest sistem, unde varsta legala de pensionare este de 65 de ani. Pentru pensia facultativa (Pilon III), varsta legala de pensionare este de 60 de ani (atat pentru femei cat si pentru barbati) si pot cotiza numai cei de maxim 52,5 ani (la data aplicarii). Aceasta intrucat perioada minima de cotizare este de sapte ani si jumatate (90 de luni). Tot peste atata timp vor aparea si primii beneficiari ai pensiilor facultative. Acest tip de pensie se adreseaza tuturor angajatilor ce obtin venituri salariale, dar si celor care obtin venituri asimilate celor salariale sau care platesc impozit pe venit din salarii si din venituri asimilate.
La pensiile facultative, se poate contribui si la mai multe fonduri, impartind cele 15 procente – contributia maxima, in functie de preferinte, intre fondurile alese. Ca avantaj general, contributia la pensiile facultative este deductibila in limita a 200 de euro pe an - pentru functia de baza a fiecarui angajat. Astfel, din salariul brut impozabil se scade contributia lunara la pensiile facultative si numai apoi se aplica impozitul de 16 %. Cum impozitul pe salariul ramas va fi mai mic, salariul nu este defapt afectat. Contruibutia pentru pensia privata obligatorie se va vira automat de la stat in Fondul privat de administrare ales de fiecare contribuabil in parte.
Referitor la noul sistem de pensii, Florentina Stefanescu, director de comunicare al CSSPP arta ca: “Desi nivelul contribitiei si varsta de pensionare sunt cunoscute, valoarea finala a pensiei private va depinde numai de randamentul obtinut de fiecare administrator in parte, la investirea activelor respective”.


Conditii stricte de autorizare pentru pensii mai sigure
Cum vorbim despre banii a milioane de oameni, autorizarea ca Administrator de fond de pensii private este un drept dat de CSSPP, pe baza unor conditii stricte. O lista a administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii autorizati va fi prezentata in august anul curent, odata cu startul sistemului. Unele companii sunt deja autorizate ca fonduri de pensii facultative, lista fiind deschisa si pentru alti doritori. Diferentele majore intre cele doua tipuri de pensii administrate privat sunt aria de cuprindere (ca varsta) si contributia necesara.
Modul de administrare este pivat pentru ambele tipuri de pensii, ideea generala fiind ca banii se acumuleaza in conturi individuale, fiecare contribuabil stiind in orice moment cat a contribuit si cat s-a acumulat in contul lui. Principiul schimbat este ca aceste fonduri sunt investite pentru a aduce profit, in: actiuni, obligatiuni de stat, obligatiuni municipale, s.a., in ideea cresterii sumei acumulate.
Administrarea fondurilor se face de societati, administratori special autorizati pentru pensii obligatorii sau facultative, care primesc de la fiecare participant un comision si o taxa din valoarea activelor respective. Fondurile nu se tin insa la administrator, ci la o banca. Banca vegheaza asupra banilor si verifica tot timpul actiunile care se intreprind cu acestia, fiind si custodele acestor fonduri.


Banii pot fi transferati de la un fond la altul
Orice participant se poate muta de la un fond la altul de acelasi tip, printr-o notificare scrisa la administratorul fondului anterior de pensii caruie i se trimite si o copie a actului de aderare la noul fond. Calitatea de participant la vechiul fond inceteaza la data la care se realizeaza transferul, in acelasi timp cu obtinerea calitatii de participant la noul fond de pensii. Suma transferata la noul administrator este activul net existent in contul personal, la data solicitarii transferului. Daca transferul la un nou fond se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior, se va plati penalitate de transfer. Daca transferul se realizeaza dupa 2 ani de la data aderarii la fondul initial, administratorul fondului de pensii care transfera activul personal al participantului nu va percepe penalitati de transfer. Valoarea penalitatilor este mentionata in prospectul schemei de pensii administrata privat, iar limita maxima a penalitatii este stabilita de catre CSSPP. Drepturile acumulate intr-un fond de pensii administrat privat din Romania se pot transfera si in alte tari in care titularul are domiciliul sau resedinta, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit. Transferul se realizeaza in conditiile reglementate prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


In concluzie...
Administratorii de fonduri de pensii facultative deja autorizati sunt: Ing Asigurari de Viata, Aviva - Societate de Administrare a Unui Fond de Pensii Privat S.A, BCR Asigurari de Viata SA, Allianz-Tiriac - Societate de administrare a fondurilor de pensii facultative SA. Depozitari de fonduri de pensii facultative sunt BRD si BCR, iar auditori: Ernst & Young, Deloitte Audit srl si KPMG Audit SRL.
Companiile implicate in noul sistem de pensii ne raspund...
In intentia de a oferi o imagine cat mai ampla asupra pietei pensiilor private, am rugat reprezentantii unor companii implicate in noul sistem de pensii sa ne raspunda la cateva intrebari. Am dorit sa vedem cum se vor diferentia aceste companii pe piata, prin ce mijloace vor atrage clientii si care este cota de piata pe care o tinteste fiecare companie in parte. Am mai cerut sa ni se specifice si profesiile vizate de fiecare in alcatuirea portofoliului de clienti pentru pensiile administrate privat. Iata in continuare raspunsurile a trei dintre aceste companii:

Aviva

“In formarea portofoliului pentru pensiile administrate privat, tintim toti clientii care isi doresc o batranete confortabila, lipsita de griji financiare”, ne-a declarat Andi McLennan, director de marketing Aviva. Acesta considera anul 2007, “anul pensii private obligatorii, in care alegerea consumatorului va fi in ultima instanta una de companie, de incredere si de stabilitate”. De aceea, se pune accent pe promovarea valorilor dupa care Aviva este condusa. Iata si motivul pentru care campania de imagine inceputa din luna mai, anul curent, promoveaza Aviva ca si compania cu cea mai indelungata experienta in domeniu - “lider in majoritatea pietelor pe care opereaza”. Mixul de marketing folosit este unul indraznet, ce acopera toate mijloacele de promovare.
In ceea ce priveste cota de piata in primul an de pensii private (2007), Aviva tinteste sa atraga un numar de peste un milion de persoane pentru pensiile private obligatorii si peste 20.000 de clienti la pensiile facultative. Principalul argument in atragerea clientilor este calitatea serviciilor oferite. “Elementelele care vor face diferenta pentru Aviva sunt campania de imagine in desfasurare, renumele si mai ales experienta companiei in domeniu”, arata Andi McLennan.
Aviva a primit deja autorizarea pentru Pilonul III, cu Fondul de pensii facultative “Pensia Mea”, care a realizat si primele vanzari.


Interamerican
Strategia de atragere a clientilor se bazeaza, la Interamerican, pe extinderea retelei de agenti de vanzari si pe diversificarea canalelor de distributie a serviciilor oferite, arata Besim Jawad, Project Manager Pensii Private. Scopul final este atragerea unei cote de 10-15% din piata romaneasca. Pentru acest deziderat, Interamerican se diferentiaza de competitori ca parte a unui solid grup financiar european (Eureko), care a inregistrat numai anul trecut un profit net de 985 de milioane de euro, arata Besim Jawad. Eureko are o vasta experienta internationala, atat pe piete dezvoltate, cat si pe cele emergente - care au trecut deja printr-o reforma a pensiilor - cum este Polonia. Eureko are, de asemenea, experienta locala in administrarea unor importante fonduri de investitii.
Printre clientii pentru pensii administrate privat ai Interamerican sunt bineveniti toti participantii din sistem. Besim Jawad subliniaza insa ca tinteste ca participantii la fondul de pensii sa aiba, per total, un venit putin peste venitul mediu din Romania.
Interamerican intentioneaza sa activeze atat pe piata pensiilor private obligatorii, cat si pe cea a pensiilor facultative. Pensiile private obligatorii sunt vizate in mod special, “datorita oportunitatii unice aduse de faptul ca perioada de inscriere pentru aceste pensii este de numai patru luni”, arata Besim Jawad. De altfel, oficialii Interamerican sunt interesati sa atraga aceeasi cota de piata si pentru Pilonul 3, dar estimeaza o evolutie mai lenta in timp a acestui sector de piata. De aceea, se doreste mai intai obtinerea licentei pentru Pilonul 2 si abia apoi a celei pentru Pilonul 3.


Omniasig
„Prin serviciile noastre, dorim sa oferim riscuri minime pentru clienti, in conditii de rentabilitate ridicate”, arata Cristina Nitescu - director general Omniasig Pensii.
In ce priveste clientii vizati, “Omniasig se adreseaza tuturor, cu cele mai bune oferte”, continua aceasta. Astfel, nu sunt vizati numai clientii premium, ci mai ales cei din clasa de mijloc.
Cota de piata urmarita de oficialii Omniasig este de 10-12 % - pentru pensiile administrate privat – cota care va pozitiona compania in primii trei jucatori de pe piata. Pentru realizarea acestui deziderat, strategia Omniasig este sa faca mai intai cunoscut sistemul de pensii private. Compania se diferentiaza de concurenta prin programul de educare a populatiei desfasurat diferentiat la nivel national si declinat in functie de publicul tinta vizat.
Este in desfasurare o campanie nationala de educare (prin intermediul presei), adresata atat persoanelor fizice, cat si reprezentantilor companiilor. In aceeasi idee se desfasoara si o serie de evenimente la nivel national, dedicata sustinerii noului sistem de pensii, si intelegerii acestuia de cat mai multe persoane. Campania este reflectata prin articole in presa scrisa, dar si prin materiale TV.
Omniasig va autoriza o singura societate de administrare pentru ambele sisteme de pensii administrate privat (obligatorii sau facultative). Aceasta in ideea unei eficiente sporite in noul sistem. Documentatia pentru autorizare este deja pregatita in acest sens, iar societatea va depune dosarul in functie de procedura stabilita de Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).


Vom putea beneficia de trei pensii distincte
Principala problema a sistemului public de pensii este ca “se strang din ce in ce mai putini bani de la angajati, ce trebuie distribuiti unui numar din ce in ce mai mare de pensionari”, arata Florentina Stefanescu. Incepand de anul acesta, un angajat asigurat la sistemul public si la cele doua sisteme administrate privat va avea trei pensii la varsta pensionarii, deci un venit lunar total, mai mare.
Sistemul public de pensii ramane in continuare obligatoriu si contributiv. Cum scaderea natalitatii duce la imbatranirea populatiei, rezulta o scadere a numarului de salariati si cresterea constanta a numarului pensionarilor. Iata de ce diversificarea pensiilor este necesara. Administrarea privata a fondurilor de pensii s-a dovedit mai eficienta decat cea de stat in toate tarile care au realizat deja reforma pensiilor. Aceasta intrucat in sistemul public de pensii - bazat pe solidaritate, Statul nu administreza defapt contributiile sociale ale salariatilor, ci doar le redistribuie pentru plata pensiilor existente. Or, contributia la fondul privat de pensii este investita pentru profit.
Iata cum, la varsta pensionarii, pensia obligatorie, cumulata cu cea optionala, va da fiecarui contribuabil un venit lunar stabil, ca si cum ar fi inca salariat. Reforma sistemului de pensii, pe care statele UE au realizat-o cu mult timp in urma, a inceput la statele aderate inaintea Romaniei si Bulgariei in urma cu 10 ani de zile, iar in Bulgaria acum 5 ani, arata Florentina Stefanescu. La noi incepe abia anul acesta.


Cu cat contribuim?
In materie de contributii, pensiile obligatorii (Pilon 2: pana in 35 de ani si optional pana la 45 de ani) nu presupun plata unor sume de bani in plus. Contributia la un fond de pensii administrat privat este parte din contributia individuala datorata la sistemul public de pensii. Astfel, in primul an, 2% din cei 9,5% - contributia la asigurarile sociale, se va transfera la sistemul de pensii obligatorii administrate privat. Apoi, contributia se va majora anual cu 0,5 %, pana la maxim 6% in 8 ani de la inceperea functionarii sistemului de pensii private. Iata cum contributia la fondul administrat privat va creste in acelasi timp cu scaderea contributiei la sistemul public de pensii. Pentru cine vrea si pensie facultativa, contributia este de pana la maxim 15 % din salariu, in plus peste procentul de 9,5%, care merge oricum la asigurarile sociale.


Text si foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite