Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Se intampla ceva la Axintele: satul are Internet si Intel Inside

04 Iulie 2007



Intel Corporation a ales satul ialomitean Horia, pentru lansarea in Romania a programului pilot Classmate PC, in cadrul initiativei globale Intel World Ahead. Lansarea a avut loc simultan cu inaugurarea unui telecentru local de catre ANRCTI, serviciile de telecomunicatii fiind asigurate de catre Orange Romania prin WiMAX

Locul: comuna Axintele, sat Horia. Un sat anonim, cu drumuri prafuite, pierdut printre lanurile Baraganului, unde asfaltul nu a ajuns inca, iar starea vremii este extrem de importanta pentru viata localnicilor. Pe scurt, demn de scrierile lui Sadoveanu, ilustrativ pentru “Locul unde nu s-a intamplat nimic”. Poate ca lucrurile ar fi ramas mult timp neclintite, pana intr-o zi de iunie 2007, cand rumoarea a cuprins ulitele satului, batranii au fost uimiti de oaspetii de seama de la Bucuresti si de peste Atlantic (cine a venit? Ministrii de la Bucuresti! si niste americani!), iar copiii de la scoala primara au avut parte de o lectie deschisa de neuitat. Lansarea etapei pilot a programului PC Classmate in Romania de catre Intel Corporation a insemnat oferirea a 20 de notebook-uri Classmate PC elevilor satului de ciclu primar, notebookuri care sunt conectate la Internet prin serviciile telecentrului. Au fost prezenti John Davies, VicePresident Sales and marketing Group Intel, precum si ministrii Cristian Adomnitei (MEdC), Zsolt Nagy (MCTI) si presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.
“Intel are o indelungata istorie in sustinerea initiativelor in domeniul educatiei, tehnologia poate oferi elevilor oportunitati extraordinare de invatare”, a declarat John Davies, General Manager pentru Intel World Ahead. Colaboram cu ministere ale educatiei din 35 de tari, sprijinim 10 milioane de profesori ca pana in 2010 sa integram IT-ul in procesul educational”. Classmate PC sunt notebookuri de mici dimensiuni, create special pentru elevi, pentru a facilita invatarea pe baza activitatilor educativ-distractive. Notebookurile permit profesorilor sa monitorizeze activitatea elevilor in timpul orelor, sa prezinte numeroase materiale interactive. Parintii pot urmari indeaproape progresele copiilor la scoala, putand comunica direct cu profesorul. Permit elevilor cooperarea la proiecte, la schimbul de informatie, la invatarea de pe suport electronic. Echipamentele beneficiaza de aplicatii si SO compatibile cu standardele actuale. Classmate PC-urile se conecteaza cu usurinta la Internet prin cablu cu RJ-45 sau prin intermediul wifi, 802.11.
Contentul educational disponibil pe Classmate PC –urile oferite la Horia a fost dezvoltat de SIVECO Romania in cadrul solutiei sale de eLearning, AEL. Micii scolari erau extrem de incantati, dupa numai o saptamana de familiarizare, de lucrul cu noul soft si cu notebookurile in activitatea scolara cotidiana. Demonstrau ca le place sa-l utilizeze si ca instrument de desen, notebookul fiind dotat cu un dispozitiv cu pen wireless (conectare USB) care permite salvarea pe ecran a schitelor facute cu acesta. A impresionat mai ales rapiditatea cu care scolarii primari s-au adaptat la tehnologie, desi multi dintre ei nu mai atinsesera un PC, multi fiind cuceriti si ramanand sa navigheze pe Internet dupa ore. Programul Intel World Ahead reprezinta de fapt felul in care Intel vede democratizarea accesului la IT, oriunde in lume. Progresul in utilizarea IT se face in comunitatile in curs de dezvoltare prin promovarea IT in 4 directii: accesibilitate, conectivitate, educatie si continut. In Romania, aceste 4 directii ale programului Intel World Ahead au fost implementate prin initiative de tipul: oferirea de facilitati la achizitionarea de PC-uri (Student Express), sustinerea utilizarii IT in cadrul orelor de curs, atat pentru profesori (Intel Teach), cat si pentru elevi (Classmate PC), precum si facilitatea accesului la IT pentru comunitati izolate (programul Euro PC).
Cu aceasta ocazie, s-a inaugurat telecentrul local, realizat de Orange cu legatura prin tehnologie WiMAX. Instalarea telecentrelor in zonele izolate este o initiativa ANRCTI, pusa in aplicare pentru a asigura accesul la servicii de telecomunicatii (telefon, fax, Internet) pentru mai mult de 600 de comunitati izolate.

Caracteristici tehnice PC Classmate:
- Dimensiune - 245 x 196 x44 mm
- Greutate - 1, 45 kg
- Procesor - Intel® Mobile Processor ULV 900 MHz, Zero L2 cache, 400 MHz FSB
- Chipset - Intel 915 GMS
- Memorie - DDR-II 256M
- LCD - 7” 800 x 480, Interfata LVDS, LED B/L
- Disp. de stocare - 2GB ptr Windows XP Pro NAND Flash
- Audio - Stereo 2 Channel Audio
- LAN-WLAN - 10/100M Ethernet+ WLAN 802.11 b/g/w antena
- Tastatura - Cu hot keys
- Touch Pad
- Note Taker - Customizat cu wireless Pen
- Alimentare - Baterie cu adaptor - 6 celule, utilizare 4 ore
- SO - Windows XP Pro/Linux


Cosmin Popescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite