Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Intre CAD si GIS nu mai exista granita

04 Iulie 2007



CAD si GIS sunt tehnologii complementare, care, desi initial au fost destinate unor scopuri diferite, in timp utilizarea lor in cadrul aceleiasi organizatii a devenit o necesitate. Autodesk a anticipat in urma cu zece ani aceasta tendinta cand a si creat pentru prima data conceptul unei platforme unice CAD/GIS. Despre avantajelor utilizarii functionalitatilor CAD si GIS intr-o singura platforma si despre viziunea Autodesk asupra viitorului solutiilor geospatiale ne-a vorbit dl. Bart De Lathouwer, Business Development Manager EMEA, Autodesk.

Cand a aparut ideea unei platforme unice CAD/GIS?
In urma cu zece ani, Autodesk a inceput integrarea tehnologiei GIS in platforma CAD existenta – e vorba de platforma AutoCAD - si cam in acelasi timp a aparut si conceptul unei platforme unice CAD/GIS. Incepand cu anul 2003 am realizat progrese importante in acest sens, punctele notabile fiind renuntarea la orientarea catre CAD a tehnologiei si dezvoltarea unei platforme CAD/GIS de sine statatoare. Din fericire, am facut parte din echipa care a dezvoltat aplicatia. Fiind la inceput de drum pe aceasta linie de business, am adoptat asa-numita strategie de „invaluire“ care are la baza dorinta ca solutiile GIS de la Autodesk sa coexiste cu solutiile oferite de alti furnizori de aplicatii GIS.


Care sunt beneficiile integrarii tehnologiilor CAD si GIS ?
Rezultatul integrarii celor doua tehnologii, CAD si GIS, intr-o platforma unica se concretizeaza in desene de o mare precizie, insotite de atribute, modele, metadate, relatii, toate acele lucruri care par prea dificile pentru utilizatorul tipic de CAD. Nevoia de informatii geospatiale a crescut continuu in departamentele de CAD, integrarea CAD/GIS realizata de departamentul de dezvoltare Autodesk constituind, de fapt, raspunsul la nevoile clientilor AutoCAD. Utilizatorii de CAD trebuie sa se familiarizeze cu elementele de baza din GIS. Desenul nu mai este doar o figura geometrica, ci „devine” de exemplu, un cablu sau o conducta de un anumit diametru, de o anumita lungime, al unui anumit producator etc. Autodesk doreste sa darame acel „zid” pe care industria specifica l-a creat intre CAD si GIS.
In mediul complex din ziua de azi, valoarea fiecarei informatii in parte este mai mare ca niciodata. Romania reprezinta o piata cu un potential imens pentru Autodesk daca luam in calcul numai un singur aspect: finantarile apelabile pentru dezvoltarea infrastructurii.


Credeti ca exista deschidere fata de solutiile AutoCAD Map 3D pe piata romaneasca?
Necesarul de informatie geospatiala in Romania este urias in acest moment. Sper sa reusim sa starnim apetitul utilizatorilor romani de CAD pentru aprofundarea cunostiintelor despre lumea geospatiala si folosirea uneltelor de tip GIS. Sunt cateva elemente in versiunea 2008 care reduc considerabil timpul de lucru pentru utilizatori, ca de exemplu meniul Drawing Cleanup (Curatarea desenului) , care permite ca dupa definirea topologiei sa fie identificate si corectate eventualele erori de desen, sau tehnologiile open-source FDO, ce permit accesarea directa a informatiilor stocate in baze de date relationale, in diverse fisiere (chiar formate ale aplicatiilor concurente) sau oferite de servicii web. Utilizatorii au astfel posibilitatea de a lucra foarte usor si rapid cu seturi mari de date, AutoCAD Map 3D 2008 fiind solutia completa pentru crearea si editarea datelor geospatiale.
Solutia Autodesk® Topobase™ a aparut in portofoliul Autodesk in 2005 prin achizitia companiei elvetiene c-plan. Cui se adreseaza aceasta aplicatie?
Construita in jurul aplicatiilor AutoCAD Map 3D, Autodesk MapGuide si Oracle, solutia Autodesk Topobase te ajuta sa vezi imaginea de ansamblu a unei companii, oferind suport pentru proiectarea si managementul infrastructurii. Recomand Autodesk Topobase atunci cand clientii isi definesc nevoi precum: stabilirea unor reguli de business, proiectarea unor fluxuri de lucru specifice, etapizarea unor tranzactii pe termen lung, etc. Solutia Topobase sprijina deciziile de management si asigura calitatea informatiilor transmise intre departamen-tele unei organizatii. Asadar, Topobase nu este utila numai specialistilor din departamentele de GIS si echipelor de ingineri, ci si managerilor.


Care sunt provocarile GIS pentru echipa de dezvoltare din Autodesk?
Dorim sa schimbam regulile de business din industria de CAD si GIS. In prezent, 80% dintre companiile ce activeaza in industria de jocuri si 100% dintre cele din industria de film folosesc software Autodesk. Ca atare consideram ca este o provocare sa dezvoltam o aplicatie GIS care sa permita realizarea unei realitati virtuale 3D. Pentru Autodesk rezultatul nu poate fi decat unul singur: „Experience the Possibilities Now”.


Valentina Tudor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite