Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Model 3D al orasului, modelul viitorului

04 Iulie 2007



In ultimii ani, din ce in ce mai multi proiectanti si arhitecti din lumea intreaga au abordat acest camp relativ nou, al modelarii tridimensionale, preferand sistemele de proiectare 3D in locul celor clasice de desenare 2D.
Un model 3D are in componenta obiecte, materiale, straturi care alcatuiesc o structura complexa. In cadrul lui putem vizualiza separat anumite parti sau toate elementele componente laolalta. Obiectele si materialele au proprietati usor de evidentiat, numite proprietati vizuale, cum ar fi culoarea, reflexia luminii, contrastul. Ca produs final putem obtine fatada cladirilor, acoperisurile acestora sau chiar modelul 3D al terenului.
Modelul tridimensional ofera multiple posibilitati de lucru: rectificarea cotelor, conectarea elementelelor ce intra in componenta lui, crearea unui nou produs pornind de la elementele de baza. Manipularea usoara si complexitatea informatiei oferite faciliteaza procesul de proiectare. In final, datele obtinute pot fi integrate si exportate in alte programe, specializate pe un anumit domeniu de activitate, cum ar fi: proiectarea, planificarea urbana, turismul, proprietatile imobiliare, politie si securitate, etc.
Pornind de la multitudinea de posibilitati oferite de un model 3D, arhitectii il utilizeaza pentru diferite simulari, in dorinta de a integra armonios o noua cladire intr-o arie deja construita. Rezultatele obtinute sunt rapide, precise si cu un mare impact vizual. Modelele tridimensionale pot fi, la randul lor, de mare ajutor in analize specifice, dar pot fi si surse pentru executia altui produs.


Orasul 3D virtual
Cea mai recenta intrebuintare a modelului 3D, la nivel de reprezentare urbana, permite conservarea, pe baza informatiilor existente, a unui “oras vechi” a carui arhitectura sau monumente istorice dorim sa le pastram neatinse. Modelul 3D, in acest caz, poate ajuta la salvarea in timp a imaginii din trecut a orasului.
La solicitarea Primariei Brasov, SC BlomInfo-Geonet SRL aplica tehnologia de modelare urbana 3D pe un esantion de 50 de cladiri amplasate in centrul vechi al Brasovului. Pentru generarea acestui model au fost obtinute in prima faza contururile bazei inferioare si superioare a acestor constructii, printr-un procedeu special, numit stereorestitutie.
La realizarea intregului plan 3D a fost utilizat si modelul digital al terenului, alcatuit din contopirea informatiilor obtinute din preluarile fotogrametrice, cu cele obtinute din masuratorile topografice clasice. Celor 50 de cladiri de interes li s-au prelevat din teren imagini ale fatadelor, cu o foarte buna rezolutie.
Modelul va afisa o copie fidela a realitatii din teren, iar orasul 3D “virtual” poate fi la doar cateva click-uri distanta, chiar si pentru utilizatorii mai putin experimentati. Prin atingerea tuturor punctelor de interes (monumente istorice, muzee sau alte obiective cu potential turistic), se poate contura rapid traseul pe care dorim sa-l exploram.
Produsul final tridimensional poate fi publicat si pe Internet, servind scopurilor turistice si de orientare, functionand ca o harta interactiva. Orice turist dornic de a vedea locatiile de interes din acea regiune va putea accesa baza de date pentru a vizualiza obiectivele.
Softul utilizat pentru obtinerea acestui model 3D este Autodesk VIZ. Acest soft inlesneste manipularea produsului tridimensional, atasarea imaginilor pe suprafetele modelului, imagini care au fost prelucrate si corectate ulterior, pentru a se elimina distorsiunile ce apar in cadrul acestora.


Avantaje reale
Modelul tridimensional poate fi utilizat si in cazul prezentarilor in scopuri publicitare. Ele se pot adresa unui public foarte larg, fiind accesibile si usor intelese de toata lumea, gratie fortei impactului vizual. Modelul astfel obtinut are un nivel ridicat al calitatii informatiei si al comunicarii, iar constructiile si detaliile selectate sunt modele reale ce pot fi vizionate si usor asimilate.
Aceasta varianta de interogare a datelor prezinta multiple oportunitati de manipulare a informatiilor stocate; metoda ofera in acelasi timp posibilitatea de organizare a transferului datelor de diferite formate.
Sistemele actuale inlesnesc generarea modelului 3D, model ce poate fi apoi manipulat cu usurinta, vizualizat, analizat si modificat conform cerintelor si exigentelor. Proiectarea pe un model 3D este mai rapida decat proiectarea traditionala 2D. Avantajul este ca, prin vizualizarea modelului, se elimina dificila sarcina de a gandi totul tridimensional, avand in fata planurile clasice de proiectare.
Modelul 3D s-a impus si se va impune in diferite domenii de activitate, inlesnind procesele de proiectare, de interogare a setului de date si analiza a produselor. Argumentele care pledeaza in favoarea lui sunt proiectarile imaginilor reale 3D, vizualizari ale relatiilor spatiale in cadrul cladirilor, modelari ale diverselor optiuni de proiectare, precizii impuse de client si intotdeauna respectate.


Ing. Roxana Cosmin



Tags: GIS, Blominfo

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite