Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Planificarea integrata a productiei

04 Iulie 2007



Productia intreprinderilor este caracterizata astazi de cicluri de viata tot mai scurte, de o logistica bine pusa la punct si de segmente de piata tot mai inguste. Din acest motiv, logistica si fabricatia rationala capata o importanta tot mai deosebita. Pentru diferentierea planificarilor de productie putem structura tipurile de productie pe doua subcategorii esentiale:
1.- Fabricatia la comanda
2.- Fabricatia pe stoc


1. In cazul fabricatiei la comanda, produsele sunt realizate exact pe baza comenzilor de desfacere respectiv a cantitatilor de comanda, aceasta insemnand: comisionarea marfurilor se face direct dupa iesirea din productie. Nu exista niciun depozit tampon sau exista un mic depozit tampon pentru produsele finite.
Reprezentantii tipici ai acestui tip de productie sunt in general producatorii de lactate proaspete, dar si toate domeniile cu fabricatie de produse pentru export.
2. In contrast cu acestia, cei care au fabricatie pe stoc produc pentru un anumit stoc de depozit de produse finite. Aceasta inseamna ca planificarea productiei este orientata in principal pe mentinerea in depozit a unui stoc stabilit, disponibil, de bunuri pentru vanzare. Productia deserveste sistemul de depozite de regula prin mai multe sau mai putine sisteme automate de depozitare. Comisionarea, adica activitatea de pregatire a vanzarilor, se alimenteaza din depozit, nu din fabricatie.
Reprezentantii tipici ai acestei forme sunt producatorii de produse refrigerate si produse lactate cu valabilitate de pastrare. Se intelege de la sine ca majoritatea intreprinderilor de productie nu pot fi incadrate 100% in una sau alta dintre categorii. Totodata, in cadrul organizarii, trebuie avut in vedere faptul ca aceste forme de fabricatie nu trebuie amestecate intre ele.
Cu ajutorul modulului PCP (Planificare si coordonare productie), CSB-System afiseaza ambele forme esentiale. Pe de alta parte, cele doua tipuri de productie descrise pot fi realizate prin combinare.
Pentru reprezentare, sistemul utilizeaza mijloace auxiliare pentru domeniul planificarii pe termen lung, pentru planificarea desfacerii si planificarea pe termen lung a productiei.
In perioadele scurte sau medii sistemul utilizeaza informatii existente ale planificarii pe termen lung, ale situatiei depozitului, ale aprovizionarii, ale stocului comenzilor si ale statisticii desfacerii. Totodata, iese in evidenta intreaga eficienta a integrarii totale a CSB-System, pentru ca toate informatiile sunt puse la dispozitie online si real time.
In domeniul inscrierii datelor de firma, in CSB-System se aloca online sarjele corespunzatoare de productie la liniile de productie si sistemele de marcare respectiv sistemele de depozitare.
Planificarea productiei se ocupa cu resursele de productie material, om, masina.
Fabricantul pe comenzi pune in prim-planul gandirii sale disponibilitatea materialelor, iar fabricantul pe stoc urmareste incarcarea optima a utilajelor.
Pentru domeniul fabricatiei pe comanda CSB-System ofera mijloace auxiliare cum ar fi:
•Dispozitie online (verificare disponibilitate) componente retete (si produse semifabricate)
•Calculatie online trepte retete
•Raspuns online intrari si iesiri


Pentru domeniul fabricantilor pe stoc utilizatorii CSB-System dispun de:
•Manager de planificare pentru considerarea tuturor factorilor de influenta
•Dispozitie grafica a liniilor pentru determinarea cantitatii de productie pe baza distantelor
•Plan grafic al retelei pentru reprezentarea incarcarii corespunzatoare a liniilor si considerarea tuturor treptelor preliminare de productie
•Reprezentarea si reactia lucrarilor planificate si neplanificate de intretinere


In ambele cazuri, CSB-System poate reprezenta capacitatile necesare de material, personal si masini pentru planificare. Aceasta reprezinta premisa de baza pentru cel care realizeaza planificarea (disponent), si anume sa recunoasca locurile inguste si sa intreprinda grafic modificari cu ajutorul tehnicii de planificare a retelelor. Toate activitatile planificarii se actualizeaza aici online si conduc la adaptari permanente la situatia dispozitiva respectiva.
In concluzie, se poate spune ca numai o integrare completa a tuturor domeniilor functionale (cel putin economia materialelor, aprovizionarea, depozitul si productia, cat si informatiile din desfacere) poate conduce la obiectivul planificarii si coordonarii optime a productiei. In acest sens, CSB-System ofera toate mijloacele necesare si impreuna cu echipa sa de consultanti dispune de know-how-ul specific de bransa necesar pentru producerea alimentelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite