Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Informatizarea centrului de diabet din Constanta

04 Iulie 2007



“Informatizarea centrului de diabet din Constanta a fost cea mai frumoasa provocare pe care RSC a acceptat-o. Am avut oportunitatea sa demonstram abilitatile de a integra si adapta platforma Hipocrate in conditii cu totul noi”, a declarat Bogdan Savu, director executiv RSC.
Sistemul expert HIPOCRATE Diabet a fost implementat in centrele de diabet din judetul Constanta in conditiile unei crize acute a sistemului medical reflectata in costurile si consumurile ridicate ale medicamentelor si in cozile interminabile de la ghiseele farmaciilor autorizate.


Informatizarea – solutia eficientizarii

In toamna anului 2005, compania RSC a primit cererea de a informatiza Programul National de Diabet in judetul Constanta cu scopul de a oferi date utile in vederea reglarii necesarului de finantare pentru acest program. “Analizand in detaliu, cu sprijinul direct al medicilor din centrul de diabet Constanta, am constatat ca o solutie simpla de monitorizare a executiei bugetare nu s-ar fi dovedit suficienta. Ulterior, am concluzionat ca punctul nevralgic il reprezenta tocmai predictibilitatea si repetitivitatea acestui program national. Acest caracter repetitiv facea ca orice problema minora, daca ar fi ramas nerezolvata, sa se amplifice exponential in perioadele urmatoare,” declara directorul executiv RSC.
Hipocrate Diabet este structurat pe trei nivele de functionalitati principale: management medical (gestiune pacienti, dosare medicale, consultatii, retete prescrise), management de gestiune (farmacie – medicamente, furnizori, facturi, NIR, pret per reteta, imprimare automata reteta) si raportari si statistica.
Primele beneficii ale implementarii sistemului expert HIPOCRATE Diabet au fost obtinute dupa doar o luna de la punerea in functiune a sistemului, cand a fost creata prima baza de date electronica a pacientilor diabetici inregistrati in judetul Constanta, precum si monitorizarea retetelor eliberate. La un an de la implementare, in Centrul de Diabet Constanta, cheltuielile au scazut cu aproximativ 30%, iar fluxul de medicamente si alte materiale s-a imbunatatit semnificativ.
Evidenta stricta a medicamentelor si urmarirea permanenta a consumurilor obtinute in urma implementarii sistemului expert HIPOCRATE Diabet au scazut costurile globale ale medicamentelor printr-o eliberare controlata si echilibrata a retetelor. „In modelul descentralizat de anul acesta, medicamentele se distribuie prin famaciile cu circuit deschis, ceea ce a generat o crestere alarmanta a costurilor, in medie cu 70% la nivel national, cu o singura exceptie: judetul Constanta, unde costurile nu numai ca nu au crescut, ci au cunoscut o usoara scadere”, precizeaza Savu.
Sistemul expert – Hipocrate Diabet – este un program amplu care inglobeaza o serie de functii ce permit regasirea unui pacient in baza de date dupa criterii complexe de cautare, afiseaza intregul istoric medical al pacientilor si al medicatiei prescrise acestora si reduce la minim erorile umane. Prin implementarea acestui program se reduce munca administrativa si birocratica a cadrelor medicale, de asemenea, medicii economisesc timpul alocat evidentierii retetelor, datorita faptului ca aceste retete sunt stocate electronic.
Programul realizeaza legatura functionala intre cabinete si farmacii, ceea ce contribuie la eliminarea cozilor si crearea unui stoc adecvat de medicamente. De asemenea, Hipocrate Diabet automatizeaza cea mai mare parte a activitatilor de rutina si ofera atat transparenta in urmarirea si controlul tuturor operatiunilor din sistem, cat si o viziune de ansamblu asupra centrului de diabet.


Beneficii
“Principalele beneficii ale implementarii programului Hipocrate Diabet in centrele din Constanta le reprezinta evidenta mai buna a pacientilor, faptul ca stim exact numarul lor si tipul de medicatie prescris. De asemenea, raportarile catre finantatori se fac intr-un timp mult mai scurt”, a declarat dr. Ana-Maria Mateescu, responsabil program diabet pe judetul Constanta.


Beneficiile medicilor:
Pentru medici, castigul initial l-a reprezentat eliminarea partiala a redundantelor in documentele pe care le scriau. Ulterior, au constatat o serie de alte imbunatatiri: nu mai completeaza reteta de mana, ea duplicandu-se automat, nu mai fac diverse calcule privind cantitatile de medicamente ce trebuie prescrise, iar o data cu cresterea gradului de confort in a lucra cu aplicatia, au inceput sa aiba o viziune de ansamblu asupra programarii consulturilor si a valorilor medii a retetelor.


Beneficiile pacientilor:
In urma implementarii sistemului expert HIPOCRATE Diabet, pacientii beneficiaza de un serviciu medical rapid si eficient, calculat si programat. Cozile la farmacii au disparut, iar timpul petrecut in cabinet este folosit in mod optim.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite