Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

HP abordeaza virtualizarea pe trei nivele distincte

04 Iulie 2007



Virtualizarea, desi la nivel semantic directioneaza catre o zona intangibila, este un concept cu implicatii reale in reducerea costurilor asociate infrastructurii IT din-tr-o companie. Fara a fi doar un alt concept trendy, virtualizarea permite exploatarea la potentialul maxim a echipamentelor IT (desktop-uri, servere, stocare) si reducerea costurilor asociate intretinerii acestora. HP are expertiza si tehnologia necesara pentru a oferi oricarei companii solutia optima pentru obtinerea unor beneficii reale prin virtualizare.
Mediul IT traditional din majoritatea companiilor trateaza si administreaza separat fiecare echipament. PC-urile sunt dedicate unui singur utilizator, serverele sunt dedicate unei singure aplicatii, iar sistemele de stocare sunt atasate unui singur server. In aceste medii capacitatea este pre-stabilita, resursele sunt supra-dimensionate pentru a face fata momentelor de incarcare maxima, iar sistemele sunt complexe si dificil de schimbat. Avantajul major al acestei arhitecturi consta in temperarea momentelor de sarcina maxima (exista activitati care genereaza in diverse perioade de timp cerinte mari de putere de calcul) si intr-un management relativ simplu al infrastructurii, chiar daca la nivel de costuri situatia nu este una foarte fericita. Orice IT manager stie ca aceasta abordare aduce un nivel ridicat de subutilizare a resurselor disponibile si implicit la cheltuieli ridicate de achizitie si operare.
In acest sens, studiile IDC arata ca in viitorul apropiat cheltuielile pentru administrarea unui centru de date vor fi triple fata de costurile de achizitie ale echipamentelor. Virtualizarea vizeaza ambele centre de cost amintite anterior, oferind atat posibilitatea reducerii numarului de servere dintr-o companie prin crearea de masini virtuale si optimizarea nivelului de incarcare, cat si prin automatizarea operatiunilor de management si deci reducerea costurilor operationale.

Cresterea beneficiilor afacerii – De la desktop la centrul de date
HP abordeaza virtualizarea pe trei nivele distincte: virtualizare elementara, virtualizare integrata si serviciu utilitar IT complet, in functie de beneficiile potentiale pe care le pot obtine organizatiile ca urmare a imbunatatirii substantiale a eficientei.
Virtualizarea elementara este un prim pas simplu si practic. Sunteti probabil familiarizati cu termenul de virtualizare din perspectiva informaticii traditionale in care serverele, sistemele de stocare, reteaua si alte resurse individuale, precum soft-ware-ul, imprimantele si clientii sunt optimizate pentru a raspunde cerintelor unei singure aplicatii sau proces de afaceri. HP furnizeaza o gama larga de oferte de virtualizare elementara, cum sunt: partitionarea continua pentru serverele care ruleaza HP-UX, HP StorageWorks Enterprise Virtual Arrays si prin parteneriatele cu furnizori importanti din domeniu, precum VMware. HP a imbunatatit aceasta abordare trecand la crearea de rezerve de resurse si la partajarea acestora, obtinand mult mai multa valoare din sistemele existente.
Virtualizarea integrata optimizeaza mai multe elemente de infrastructura, astfel incat sa raspunda automat cerintelor nivelului de servicii contractat. Acest tip de virtualizare se intalneste la HP BladeSystem si la HP Virtual Server Environment.
Al treilea nivel de virtualizare, serviciu utilitar IT complet, este un model de furnizare a serviciilor in timp real. Resursele destinate pana acum unei singure aplicatii sau proces de afaceri sunt constituite intr-o rezerva de resurse care sunt partajate de mai multe aplicatii si procese de afaceri. Serviciile HP Datacenter Architecture pot ajuta la transformarea componentelor standardizate, modulare ale infrastructurii existente, intr-un utilitar IT complet. Mai mult, serviciile HP Managed pot asigura un mediu externalizat care va functiona ca un serviciu public.
Prin utilizarea unei infrastructuri virtualizate, oamenii si tehnologia se pot concentra pe asigurarea unui nivel ridicat al serviciilor, deoarece resursele sunt optimizate si alocate dinamic. Astfel virtualizarea ofera trei avantaje majore: reducerea de achizitie si administrare IT, cresterea flexibilitatii infrastructurii si posibilitatea livrarii la nivel intern sau extern a unor servicii IT de calitate si disponibilitate ridicata. Mai mult, virtualizarea face posibila furnizarea de servicii IT utilitare pentru care plata se face in functie de utilizare.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite