Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

“Pariez pe cai castigatori: firmele private!”

04 Iulie 2007



Am scris despre Planul National de Cercetare Dezvoltare Inovare 2007-2013 inainte sa fie lansat oficial. Am revenit asupra acestui program national, dupa ce au fost confirmate oficial o serie de demersuri valoroase: stimularea firmelor private pentru a deveni inovative si a prelua initiativa in cadrul proiectelor CDI, precum si investitia corecta in resursele umane.
Pentru Anton Anton, presedintele ANCS, programul cel mai revolutionar dintre cele 6 existente in noul PNCDI este programul inovare: “Din punctul de vedere al cercetarii si relatiei cercetarii cu mediul economic, programul inovare este cea mai mare realizare pe care am avut-o vreodata. In cadrul acestui program, statul cofinanteaza inovarea firmelor. Cei care vin si cer bani sunt firmele. Nu institutele de cercetare, nu institutele academiei, nu universitatile, nici entitatile de cercetare... ci firme care doresc realmente sa inoveze. Si statul risca bani impreuna cu firma respectiva. Nu inseamna ca toate proiectele de inovare vor fi de succes, dar inseamna ca in conformitate cu legea ajutorului de stat, statul mizeaza pe calul castigator al cercetarii si nu pe calul castigator al continuarii finantarii la nesfarsit a unor firme care abia isi trag rasuflarea. Calul pe care punem banii este firma care se dezvolta, firma care stie ca fara inovare maine nu va mai exista. Pana acum am vorbit de inovare si ne-am mintit singuri. N-am reusit, punand caruta inaintea cailor, sa facem inovare. Acum pentru prima oara lucrurile se desfasoara normal.”
Cerintele de participare sunt simple. Firma trebuie sa faca un plan de afaceri si sa hotarasca sa inoveze ceva: de la soft, pana la orice produs. Dupa ce estimeaza care sunt costurile si se asociaza cu o entitate de cercetare, dupa regulile ajutorului de stat poate primi o sustinere consistenta, care poate varia intre 25% si 60% in functie de activitate, tipul firmei, etc. Obligatoriu este ca firma care participa sa aiba in domeniul de activitate cercetarea. In Romania, conform statisticii, doar 3% din IMM-uri sunt inovative, situatie catalogata drept “ingrozitoare” de catre presedintele ANCS.

Burse consistente
Schimbari de substanta in noul PNCDI sunt aduse de programul resurse umane, ce asigura viitorilor cercetatori posibilitatea de a-si dezvolta o cariera. Obiectivul este acela de a creste numarul de cercetatori si a performantelor profesionale ale acestora, realizabil prin atragerea absolventilor universitari eminenti in ceretare, cresterea numarului de locuri pentru doctoranzi si postdoctoranzi, atragerea cercetatorilor romani performanti din strainatate, intensificarea mobilitatii nationale si internationale a cercetatorilor, crearea de centre de excelenta etc.
Desi cercetatorul nu traieste exclusiv din motivarea materiala, nici acest aspect nu mai este neglijat, mergandu-se in directia armonizarii cu nivelul european. Conform legii, cercetatorul roman putea sa castige inainte cel mult 1500 de euro pe luna din bani publici, in conditiile in care colegii din strainatate castigau de la 3000 de euro in sus. Plafoanele salariale maxime la programele din cadrul national au fost modificate, ajungand la 4300 euro pe luna. Un asistent sau un doctorand are acum limita de 1900 euro pe luna, fata de 500 de euro cat putea primi inainte.
Tinerii sunt incurajati in mod special. Exista acum 300 de burse doctorale anuale, care se acorda pe baza de competitie doctoranzilor care depun in cadrul programului de resurse umane cele mai atractive proiecte. Valoarea unei burse este de 1500 ron/luna. Comparativ, Ministerul Educatiei si Cercetarii oferea in ceilalti ani 100 de burse doctorale, in valoare de 265 ron/luna.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite