Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul “Centrul Romano-German pentru Micro si Nanotehnologii”

04 Iulie 2007



Micro si Nanotehnologiile au o frumoasa perspectiva nu numai in industria TIC, ci si in ramurile “traditionale”. De aici s-a nascut o initiativa a INCD pentru Microtehnologie (IMT-Bucuresti), sustinuta de catre Ministerul Economiei si Comertului si finantata de catre Guvernul Federal German, prin intermediul GTZ.
Proiectul are ca scop sa initieze, sa dovedeasca utilitatea si sa propuna cadrul functional pentru un “Centru Romano-German pentru Micro si Nanotehnologii”. Exista doua directii de actiune:
-Stabilirea si dezvoltarea unui parteneriat romano-german in domeniul micro- si nanotehnologiilor (avand ca scop valorificarea rezultatelor CDI si obtinerea unei dezvoltari economice si sociale pe termen lung, prin dezvoltarea IMM-urilor care utilizeaza micro si nanotehnologiile).
-Un prim pas a fost lansarea proiectului pe 15 februarie 2006, in Bucuresti, intr-un prim seminar gazduit de Camera de Comert a Romaniei, avand invitati din partea germana pe Mr. Peter Hahn, VDI/VDE IT si Mr. Michael Guth, ZENIT GmbH.

In urma unui studiu general s-a hotarat abordarea problematicii in industriile traditionale cu cea mai mare dezvoltare in Romania.
A urmat, pe 3 iulie 2006, organizarea unui seminar la Timisoara vizand aplicatiile in industria textila si a pielariei (“Noi tehnologii pentru industria textila si pielarie”). A fost aleasa Timisoara deoarece studiile GEA au aratat formarea spontana a unui cluster de textile/pielarie in zona Timisoara-Arad.
Gazduit de Camera de Comert Industrie si Agricultura Timisoara, seminarul a fost condus de Prof. Horia Popa, Presedintele Sectiei Competitivitate a CCIAT si discutiile au fost moderate de D-na Maria GRAPINI, Presedintele FEPAIUS.
S-au prezentat realizari/propuneri in domeniu din partea institutelor de cercetare de profil si a celor cu preocupari de nanomateriale.
Discutiile au fost utile, deoarece au evidentiat atat punctele de vedere inca divergente ale institutiilor de CDI si ale IMM-urilor, cat si lipsa de informare.
Seminarul “Micro-Nanotehnologiile si Industria lemnului”, desfasurat la Brasov la data de 17 octombrie 2006, a permis abordarea industriei lemnului din punct de vedere al aplicatiilor micro-nano. Gazduit de Universitatea Transilvania, Facultatea de Industrie a Lemnului, seminarul a avut o participare numeroasa (62 de persoane) si a prilejuit discutii privind posibilitatea dezvoltarii unor proiecte comune. In domeniul forestier, aplicatiile micro si nanotehnologiilor sunt posibile pe tot lantul valoric: padure, prelucrare primara lemn (cherestea, constructii), prelucrare lemn (mobila), celuloza si hartie si bioenergie din masa lemnoasa. Avand ca moderator pe Prof. Gavril Budau, decan al Facultatii de Industrie a Lemnului, discutiile s-au centrat pe analiza prezentarilor participantilor germani, Dr. Klaus Maret, IBH Ulm, expert GTZ in domeniul forestier si Dl. Michael Guth, ZENITH GmBh, prezentari care s-au referit la experienta germana in domeniul introducerii noilor tehnologii in industria forestiera in principal de catre IMM-uri.
Cel mai recent seminar din cadrul proiectului s-a desfasurat la Iasi, pe 31 mai 2007.
De data aceasta, subiectul a fost “Micro si Nanotehnologiile in Industria Chimica si Farmaceutica”. Gazduit de Universitatea Al.I.Cuza, seminarul a fost moderat de Dl. Daniel Cosnita, GTZ-Romania si Dr. Ileana Cernica, IMT-Bucuresti.
Programul a constat din 11 prezentari, dintre care patru de interes general (prezentare oportunitati Program FP7, prezentare Parc Stiintific si Tehnologic TEHNOPOLIS Iasi, Centrul de transfer tehnologic AVANMAT si prezentarea Proiectului Centrul Romano-German pentru Micro si Nanotehnologii).
Celelalte sapte prezentari au fost prezentari stiintifice si un overview continand realizari aplicabile in domeniul industrial ales, prezentat de CS I, Dr. Gabrielle Chitanu de la Institutul de Chimie Macromoleculara al Academiei Romane - “Petru Poni”.
Au fost prezenti 58 de participanti din mai multe zone ale tarii si din Republica Moldova (Institutul de Informatica, Academia de Stiinte a Moldovei-Chisinau (ASM), Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al ASM, Institutul de Chimie Chisinau, Institutul de Zoologie ASM). Au participat si multi inventatori datorita desfasurarii in paralel a Salonului International de Inventii de Mediu (ECOINVENT).
Pana in acest stadiu, proiectul pare sa-si atinga doua obiective:
- a identificat 3 industrii traditionale cu posibilitati reale de absorbtie a Micro si Nanotehnologiilor si a reusit- partial:
- informarea in domeniu a posibililor actori (acest lucru s-a realizat mai ales prin organizarea seminariilor in zonele de interes pentru industriile alese).
In acest moment s-a realizat masa critica de la care se poate pleca in extinderea ariei de informare si in colectarea de propuneri, impresii, idei. Pentru a facilita aceasta activitate, este in lucru o pagina web speciala: www.imt.ro/ctt/R-G unde toti cei interesati de problematica (actori sau spectatori) pot sa vada evolutia proiectului si o adresa de e-mail, info-ctt@imt.ro, unde se pot transmite informatii, propuneri, comentarii.

Dr. Ing. Ileana Cernica
INCD-Microtehnologie



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite