Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTP Bucuresti: de la textile High Tech la tendintele in moda

04 Iulie 2007



O noua sectie de Design vestimentar, materiale textile revolutionare si analize de mare finete realizate pe aparate ultramoderne. Iata numai cateva noutati de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Textile si Pielarie (INCDTP - Bucuresti), prezentate de Dr. Ing. Emilia Visileanu, director al Institutului.

Aici se realizeaza articole medicale din materiale textile High Tech, destinate diverselor domenii chirurgicale. O masina complet computerizata fabrica prin tesere, proteze folosite in chirurgia cardio-vasculara, la operatiile de bypass sau de inlocuire a arterelor lezate. O alta masina fabrica bandaje cu grade diferite de elasticitate, pentru ortopedie si tratamente recuperatorii. Pentru chirurgia generala se realizeaza structuri chirurgicale neresorbabile, pe masini construite de firme de renume din Italia si Spania. Produsele sunt sterilizate cu radiatii ionizante. Finisarea, ambalarea si etichetarea acestora se realizeaza la INCDTP, in spatii special amenajate, cu aviz de functionare conform standardelor UE. Din placi de neopren se realizeaza atelele flexibile (pentru imobilizarea membrelor) din dotarea ambulantelor, vesta plianta pentru extragerea victimelor din locuri greu accesibile si proteze pentru domeniul medical si sport. Protezele costa intre 5 si 30 de euro, iar reprezentantii INCDTP fac eforturi sa obtina marca C.E. pentru a patrunde cu ele pe piata europeana.

Prototipuri si cataloage
Departamentul de Design al INCDTP, infiintat in 2006, elaboreaza cataloage cu tendintele mondiale in domeniul designului vestimentar si creeaza prototipuri, oferite firmelor romanesti pentru a le ajuta sa-si alinieze produsele la nivel european. Designerii participa la targuri, expozitii si cursuri de perfectionare europene. Iftode Adina – designer, arata ca: „in ultimul catalog se respecta tendinta minimalista mondiala (minim de mijloace si maxim de efect) si se prezinta materialele si principale directii de design pe baza carora s-a elaborat un curent in moda”. Acesta s-a exemplificat prin cateva produse pentru sezonul toamna-iarna 2007-2008, prezentate deja la Targul Timintex, de la Mamaia. Hainele sunt in nuante de albastru cu accente de auriu si de crem, cu volum accentuat la fuste, maneci si gulere. Creatorii INCDTP vor prezenta o colectie proprie, alaturi de designeri romani consacrati, la targurile si expozitiile nationale si internationale ce vor avea loc in 2007.
Sabloanele pentru noile modele se fac in cadrul Institutului cu ajutorul unui sistem informatic special. Un soft realizeaza toate calculele, dimensionarea tiparului si desenarea acestuia pe calculator. Tiparul este printat in marime naturala cu ajutorul unui ploter. Departamentul de Design vestimentar s-a creat intrucat conducerea INCDTP doreste sa creasca valoarea adaugata a textilelor produse in Romania prin imbunatatirea designului, arata Dr. Ing Emilia Visileanu, director al Institutului. Acum, Romania este prima tara exportatoare de textile din Europa, avand insa la baza, productia in lohn.

Analize fine
INCDTP are un departament de testare, control si avizare produse, unde aparate de ultima generatie realizeaza analize complexe pe materiale textile.
Head Space este aparatul care folosind tehnica de vidare in fiole speciale, absoarbe partea volatila din materialul textil, descoperind astfel eventualii compusi toxici.
Unul dintre cele mai performante cromatografe este cel pe coloana lichida, care determina substantele toxice si periculoase din amestecuri complexe, cum sunt aminele cancerigene si pesticidele - interzise pentru articolele textile, dar mai ales la articolele medicale.
Gaz – Cromatograful identifica substante din compusi extrem de complecsi, prin spectrometrul de masa care are o biblioteca de spectre ce contine peste 300 de mii de substante.
Un spectrometru cu absorbtie atomica determina metalele grele din textile (folosite in diversi coloranti), care acumulate in organism pot provoca simple iritatii, dar si cancer.
Un alt aparat identifica, in infrarosu, cu exactitate, materia prima folosita in orice material textil. Pentru materialele de camuflaj din armata, se determina reflexia in infrarosu.

Text si Foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite