Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum am descoperit Busola?

14 Iulie 2004



Busola, cea care arata Nordul, nu am desoperit-o eu ci chinezii din cate imi amintesc. Titlul se refera la serviciul omonim de localizare al operatorului GSM Connex.


Lansarea acestui serviciu, cateva luni in urma, nu mi-a ridicat un mare interes. Sunt la Universitate si imi apare pe telefon Universitate, sunt acasa si imi arata telefonul Berceni, nimic spectaculos, poate mult mai spectaculoase au fost opiniile unora ca astfel ne urmaresc nevestele sau securitatea. intamplarea a facut ca in perioada urmatoare sa calatoresc ceva mai mult: drumuri lungi cu trenul, atat de zi cat si de noapte. Am descoperit astfel ca informatiile de pe display-ul mobilului pt fi foarte valoroase daca trenul a oprit in plina noapte intr-o gara intunecata, sau cand iti ridici privirea din citit pierzi indicatorul cu numele localitatii. La fel bine este si sa stii intr-un oras strain unde gasesti un ATM bancar sau unde gasesti un sandwich cunoscut.


Dincolo de orice discutie, Busola Connex este unul dintre multele servicii de localizare, poate cel mai simplu dintre acestea.


Localizare in GSM?
Legatura dintre localizare si reteaua GSM este una structurala. Reteaua GSM are o structura celulara hexagonala cu trei antene care acopera un sector de 120 grade spre mijlocul celulei. Ideea celularizarii a fost introdusa de Laboratoarele Bell in anii 40, motivul acestei abordari fiind acumulatorul unei statii mobile impropriu datorita dimensiunilor pentru legaturi la distanta. Cum telefonul «celular» este si mobil prin definitie, la trecerea utilizatorului dintr-o celula in alta convorbirea nu se intrerupe ci este continuata printr-o realocare de banda radio. Pentru a face realocarea este necesara localizarea terminalului mobil. Pornind de la aceasta necesara localizare operatorii GSM au gandit servicii comerciale care sa exploateze in avantajul utilizatorului aceste informatii. Exista trei metode de localizare (Network based, Mobile Based si una mixta) si mai multe tehnici. Tehnicile de localizare mai cunoscute sunt:

  • Cell ID, tehnologie de broadcast in care statiile mobile sunt identificate printr-o valoare unic atasata.
  • Siganl Strengh–consta in masurarea intensitatii semnalului emis de un numar de statii de baza, tehnologia intampina dificultati din cauza mediului insa se aplica o serie de modele predefinite de propagare a semnalului
  • Time Advanced–se bazeaza pe masurarea timpului in care semnalul se propaga de la un terminal la un numar de 4 statii de baza
  • Angle of Arrival–cu aplicare numai in spatii deschise prin intersectarea dreptelor care unesc doua statii de baza


    De ce localizare?
    In esenta localizarea unui utilizator are ca scop final furnizarea unor servicii, cele mai importante dintre ele numai cu acordul acestuia. Serviciile oferit pot fi de de tip:
    Pull, in care utilizatorul cere sa fie localizat

  • localizare geografica
  • navigatie (unde sunt, cum ajung)
  • proximitate (servicii locale platibile cu ajutorul terminalului mobil prin aplicatii de tip mobilebanking sau mobilecommerce)
    Push–gen Busola Connex, ofera unele informatii geografice sau generale fara o cerere precisa
    Track–o terta pesoana cere locatia unui alt terminal
  • managementul flotei de autovehicule sau a angajatilor
  • localizarea persoane (childtrack de mare success in Statele Unite)
  • servicii de urgenta (monitorizare semen vitale si trimiterea unor apeluri catre echipe de interventie si eventual date pentru diagnosticare etc.)


    Studii efectuate pe pietele vestice arata ca 28% dintre utilizatori sunt interesati de servicii de navigatie, 22% de posibilitatea monitorizari copiilor, 21 % de serviciile tip «find friend or family» si un procent egal de servicii prinvind informatii rutiere. Toti operatorii europeni ofera diverse forme de servicii de localizare. Pentru a doua jumatate a anului Connex anunta lansarea unor noi servicii de acest gen, nu exista insa in acest moment detalii despre natura acestor servicii si costurile implicate.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite