Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

IBM anunta rezultatele financiare pentru 2007

24 Iulie 2007





  • Venit total de 23,8 miliarde de dolari, cu o crestere de 9 procente;

  • Profit de 1,55 dolari per actiune, incluzand castigurile din vanzarea Printing Systems; profituri de 1,50 dolari pe actiune, in crestere cu 15 procente;

  • Profitul marginal brut s-a majorat de la an la an, inregistrand o crestere pentru al 12-lea trimestru consecutiv.



IBM a anuntat, pentru al doilea trimestru din 2007, profituri de 1,55 dolari pe actiune din operatiuni curente, incluzand 5 centi pe actiune dintr-un castig de 81 milioane de dolari, inainte de impozitare, din vanzarea diviziei Printing Systems, o crestere de 19 procente comparata cu profitul de 1,30 dolari pe actiune din trimestrul doi al anului 2006. Excluzand profitul din vanzarea Printing Systems, profitul in al doilea trimestru din 2007 a fost de 1,50 dolari pe actiune, reprezentand o crestere anuala de 15 procente.

Profitul din operatiuni curente pentru al doilea trimestru din 2007 a fost de 2,3 miliarde de dolari, incluzand castigul din vanzarea diviziei Printing Systems, in comparatie cu 2 miliarde de dolari in al doilea trimestru din 2006, reprezentand o crestere de 12 procente. Fara acest castig, profitul din operatiuni curente, de 2,2 miliarde de dolari, a crescut cu 8 procente care reprezinta o suma de 167 milioane de dolari in plus fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile totale pentru al doilea trimestru din 2007, de 23,8 miliarde de dolari, au crescut cu 9 procente, in comparatie cu al doilea trimestru din 2006.

“Veniturile impresionante din acest trimestru, cel mai bun trimestru din 2001 incoace, subliniaza capabilitatile globale ale IBM, cat si marea apreciere pe care clientii nostri o au pentru linia extinsa de produse software si servicii oferite care ii ajuta sa isi transforme afacerile lor”, a declarat Samuel J. Palmisano, CEO in cadrul IBM. “Rezultatele generale demonstreaza din nou puterea modelului nostru de afaceri si abilitatea noastra de a obtine o crestere a profitabilitatii si cresterea solida a cash-ului. Pe la inceputul acestui an, am prezentat investitorilor nostri obiectivul IBM in ceea ce priveste cresterea profitului pe actiune pana in anul 2010. In timp ce acesta este un obiectiv pe termen lung, rezultatele noastre din prima jumatate a anului reprezinta un progres solid la multe capitole in ceea ce priveste aceasta strategie, incluzand cresterea castigurilor, extinderea marjelor si cresterea veniturilor din domenii cheie: piete emergente, achizitii si oportunitati legate dearhitectura orientata pe servicii”.

Din perspectiva geografica, veniturile din al doilea trimestru pentru America au fost de 10,1 miliarde de dolari, o crestere de 6 procente comparativ cu aceaasi perioada din 2006. Veniturile din Europa, Orientul Mijlociu si Asia au insumat 8,2 miliarde de dolari, in crestere cu 13 procente. Veniturile din Asia si Pacific au crescut cu 10 procente, pana la o valoare de 4,6 miliarde de dolari. Veniturile diviziei OEM - Original Equipment Manufacturer - au insumat 852 miloane de dolari, cu 9 procente mai putin decat in al doilea trimestru din 2006.

Veniturile totale Global Services au crescut cu 10 procente, fiind impulsionate de cresterile din Asia si Pacific. Veniturile din segmentul Global Business Services, care au beneficiat de o cerere puternica din partea clientilor pentru solutii SOA si capabilitatile de livrare globala, au crescut cu 10 procente atingand o cifra de 4,3 miliarde de dolari. Veniturile din segmentul Global Technology Services, au crescut cu 10 procente, pana la 8,8 miliarde de dolari, cu o crestere semnificativa a clientilor existenti. IBM a semnat contracte de servicii in valoare de 11,7 miliarde de dolari ceea ce reprezinta o crestere anuala de 22 de procente si a incheiat trimestrul al doilea cu un bilant de 116 miliarde de dolari, cu o crestere anuala de 7 miliarde de dolari, inculzand Strategic Outsourcing, Business Transformation Outsourcing, Integrated Technology Services, Global Business Services and Maintenance.
Veniturile din segmentul Sisteme si Tehnologii au totalizat 5,1 miliarde de dolari, o crestere cu 2 procente. Veniturile segmentului Sisteme si Tehnologii obtinute din comercializarea serverelor System p UNIX au crescut cu 7 procente, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, iar veniturile din servere System x au crescut cu 16 procente. Veniturile obtinute din comercializare de servere System z au crescut cu 4 procente in comparatie cu aceeasi perioada din 2006. Livrarile totale de statii System z, masurate in milioane de instructiuni pe secunda (MIPS), au crescut cu 45 de procente, marcand al 8-lea trimestru consecutiv de crestere al acestui indicator. Veniturile din servere System i au scazut cu 15 procente. Veniturile obtinute din System Storage au crescut cu 6 procente, iar cele obtinute din vanzare de la Microelectronics au scazut cu 9 procente.

Veniturile din segmentul Software au fost de 4,8, miliarde de dolari, in crestere cu 13 procente, in comparatie cu cel de-al doilea trimestru din 2006. Veniturile din segmentul middleware al IBM, care include in principal produsele WebSphere, Information Management, Tivoli, Lotus si Rational, a fost de 3,7 miliarde de dolari, in crestere cu 16 procente rin comparatie cu aceeasi perioada a anului 2006. Veniturile obtinute din vanzarea de sisteme de operare au fost de 568 milioane de dolari, in crestere cu 2 procente in comparatie cu acelasi trimestru din anul precedent.

Pentru familia de produse software Websphere, care ofera abilitatea clientilor de a administra o larga varietate de procese de afaceri folosind standarde deschise pentru interconectarea aplicatiilor, datelor si sistemelor de operare, veniturile au crescut cu 28 de procente. Veniturile obtinute din comercializare software-ului dedicat Managementului Informatiilor, care permite clientilor sa imbunatateasca informatia On Demand, au crescut cu 21 de procente. Veniturile din software-ul Tivoli, software de infrastructura care permite clientilor sa administreze retele, inclusiv din punct de vedere al securitatii si capacitatii de stocare, au crescut cu 33 procente, iar veniturile pentru software-ul Lotus, care permite colaborarea si transmiterea mesajelor intre clienti prin comunicare in timp real si managementul cunostintelor, au crescut cu 12 procente fata de anul trecut. Veniturile rezultate din comercializarea software-ului Rational, unelte integrate care imbunatatesc procesele de dezvoltare software, au crescut cu 11 procente comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile din segmentul Global Financing au crescut cu 4 procente in al doilea trimestru, atingand o valoare de 597 milioane de dolari.

Cresterea profitului brut total a fost de 41,8 procente in al doilea trimestru din 2007, in comparatie cu 41,2 procente in 2006 – al doisprezecelea trimestru consecutiv de crestere anuala.

Cheltuielile totale si alte venituri au crescut cu 11 procente, pana la 8,6 miliarde dolari, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, si cu 12 procente fara sa se calculeze si castigul din vanzarea PSD. Cheltuielile diviziei SG&A au crescut cu 15 procente, pana la 5,6 miliarde de dolari. Cheltuielile diviziei RD&E au crescut cu un procent in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din proprietati intelectuale si custom development au crescut pana la 246 milioane de dolari, in comparatie cu 188 milioane dolari anul precendent. Alte venituri si cheltuieli au contribuit cu 253 milioane de dolari in al doilea trimestru al lui 2007, incluzand si veniturile din vanzarea PSD, prin comparatie cu venituri de 196 milioane de dolari in al doilea trimestru din 2006. Fara dobanda, alte venituri si cheltuieli au contribuit cu 172 milioane de dolari in acest trimestru.

Rata de impozitare efectiva a IBM in al doilea trimestru al anului 2007 a fost de 28 de procente in comparatie cu 30 in al doilea trimestru din 2006. Excluzand impactul castigului din vanzarea PSD, rata de impozitare efectiva pe al doilea trimestru din 2007 a fost de 28,5 procente, in comparatie cu 30 de procente in acelasi trimestru al anului trecut.

Actiunile rascumparate in al doilea trimestru au avut o valoare aproximativa de 14,6 miliarde de dolari, inclusiv cei 12,5 miliarde de dolari din intelegerile de rascumparare accelerata de actiuni din luna mai. Rascumpararile de actiuni fac parte din programul autorizat al companiei de a investi 15 miliarde de dolari pentru acest scop, strategie aprobata de Consiliul de Administratie al IBM pe 24 aprilie.

Media ponderata a numarului actiuniloremise in trimestrul al doilea din 2007 a fost de 1,46 miliarde, in comparatie cu 1,56 miliarde de actiuni in aceeasi perioada din 2006. Incepand cu 30 iunie 2007, sunt 1,36 miliarde de actiuni de baza aflate in asteptare.

Datoria, incluzand si pe aceea a diviziei Global Financing, a totalizat 34,7 miliarde de dolari, in comparatie cu valoare de 22,7 miliarde de la sfarsitul anului 2006. Din punct de vedere managerial, raportul dintre datoria financiara non-globala si capitalizare a fost de 46,7 procente la 30 iunie 2007, aratand imbunatatiri financiare crescute datorita acordurilor de rascumparare accelerata a actiunilor. Datoria Global Financing a crescut cu 658 milioane de dolari de la sfarsitul lui 2006, pana la un total de 22,9 miliarde de dolari, rezultand o raport de 7 la 1 intre datorie si valoare de piata.

Rezultatele anuale pentru 2007
Castigurile din operatiunile facute in cursul celor 6 luni care s-au incheiat la 30 iunie 2007 au fost de 4,1 miliarde de dolari, incluzand castigul din vanzarea PSD, in comparatie cu 3,7 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Venitul solvabil pe actiune din operatiunile curente au fost de 2,75 dolari, in comparatie cu 2,37 dolari pe actiune in 2006. Fara castig, veniturile operationale pentru primele sase luni au fost de 4 miliarde de dolari sau de 2,7 dolari pe actiune solvabila. Cifra de afaceri inregistrata pentru perioada de sase luni au totalizat 45,8 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 8 procente, comparativ cu 42,5 miliarde de dolari pentru aceeasi perioada a anului 2006.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite