Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine se teme de Google?

10 August 2007



De ceva vreme, Google a incetat sa mai fie doar compania asociata invariabil cu functia omonima de cautare pe web. Dupa ce pe acest segment, Google si-a ingropat practic orice concurenta si a facut ca simpla cautare pe Internet sa fie de cateva zeci de ori mai rapida decat cautarea pe propriul desktop, a trecut la o noua etapa. Nu ma refer, cu aceasta noua etapa, la servicii de posta electronica gen gmail sau la cele geospatiale ca Google Earth Google, deja cunoscute, ci la incercarea de a intra pe piete mai putin traditionale ca piata CRM-on line dominata de Salesforce sau pe cea a aplicatiilor tip office dominata de Microsoft.



Asocierea unor servicii precum Gmail, Google Calendar si a unei unelte de gestiunea a contactelor duce la aparitia unei aplicatii decente si gratuite pentru gestiunea realtiilor cu clientii. Mai mult, acestui CRM i se adauga spatiu suficient de stocare si posibilitatea de lucru colaborativ, ceea ce face oferta si mai interesanta. Acesta ar putea fi un nou model de business ce ar ingropa unele aplicatii clasice de CRM. Calendar este un exemplu de serviciu in care se simte inventivitatea celor de la Google. Dincolo de facilitatile obisnuite dintr-o astfel de aplicatie ofera si alerte gratuite, nelimitate prin SMS (acum si pentru Romania), ceea ce poate suplini cu succes sincronizarea cu Outlook. Si cum implementarea unui CRM intr-o firma mica poate costa intre cinci si zece mii de Euro, interes exista cu siguranta, mai ales ca Google a aratat de fiecare data ca nu face lucrurile de mantuiala.
In zona de Office, Google ofera Redear, Documents si Spreadsheets, aplicatii gratuite, web based, pentru procesarea documentelor si calcul tabelar, similare aplicatiilor Microsoft. Fisierele sunt salvate pe serverele Google si actualizate permanent pentru a se evita riscul pierderii informatiilor. Funtionalitatile, desi departe ca varietate de cele din MsOffice, sunt in limita necesarului si permit un mod de lucru decent. Mai mult, Google lucreaza la o interfata, Google Gears, care va permite, prin sincronizare cu PC-ul si salvare locala, accesul la aceste documente si in lipsa unei conexiuni la Internet, ceea ce face ca amenintarea pentru Microsoft sa fie si mai mare. Avand in vedere preturile relativ ridicate ale pachetului MsOffice, este de urmarit ce cota din aceasta piata va lua Google in urmatorii ani.
Pentru multi, Google joaca in continuare in liga mica si poate nici nu vor reusi cu acest model de business sa acceada mai sus. Serviciile Google nu vor putea deveni probabil un concurent serios pentru aplicatiile profesionale din zona geopatiala, CRM sau lucru colaborativ, insa piata pe care o poate acoperi Google este imensa, iar oamenii cu siguranta nu sunt foarte dispusi sa plateasca ceva ce pot avea si gratis.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite