Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Acad. Dan Dascalu, directorul general IMT-Bucuresti: „Suntem pregatiti sa devenim unul dintre cele mai valoroase institute din Europa!”

14 Iulie 2004



In urma cu 11 ani (iulie 1993) lua fiinta Institutul de Microtehnologie (IMT). in spatele sau, ca elemente de sustinere nu au existat decat o H.G. si o finantare care a permis cercetatorilor sa lucreze in interiorul unei fabrici. IMT a devenit institut national in 1996, iar pe parcurs a introdus in obiectul de activitate si nanotehnologia, un domeniu de cercetare cu potential imens. Acum, sub conducerea Acad. Dan Dascalu (foto), au fost trasate contururile unui adevarat „imperiu”. Din el fac parte singurul Parc Ştiintific si Tehnologic non-software din Romania, recent inaugurat, Centrul de Transfer Tehnologic, singura camera curata din sistemul de cercetare-dezvoltare, peste 100 de parteneri europeni in retele de excelenta si una dintre cele mai tinere echipe de cercetatori.

Care este locul institutului in randul institutelor similare din Europa?

Institutul a devenit in timp foarte cunoscut pe plan mondial. Marturie in acest sens stau cei peste 100 de parteneri straini pe care-i avem in retelele de cercetare din care facem parte, participarea in 11 proiecte actuale din Programul Cadru 6 (FP6), legate de prioritatea 2, tehnologia informatiei, dar si de prioritatea 3, nanotehnologia. Nu cred ca exista momentan un alt institut, o facultate, un centru de cercetare din Romania implicat in mai mult de 10 proiecte din FP6.

O recunoastere extraordinara a venit pentru IMT odata cu nominalizarea la Premiul Descartes pentru anul 2002, pe care UE il acorda pentru cel mai bun proiect european de cercetare. Au fost selectate cele mai bune 10 proiecte din toate domeniile de activitate, iar IMT s-a impus cu un proiect de microsisteme pentru domeniul microundelor si al undelor milimetrice. Mai mult, Romania a deschis o directie in acest domeniu. Laboratorul din IMT condus de Dr. Al. Muller a avut prioritati pe plan european. IMT a condus un proiect finantat de CE numit MEMSWAVE, care a devenit celebru prin nominalizarea la premiul Descartes. Proiectul a creat si o manifestare stiintifica europeana, care dupa doua editii in Romania a devenit itineranta. Chiar in momentul de fata se desfasoara in Suedia a cincea manifestare de acest gen. O intreaga saptamana este dedicata domeniului, cu participarea CE, a membrilor din reteaua de excelenta europeana AMICOM si a elitei din domeniu. Toti participantii vor primi un volum care sintetizeaza anual preocuparile din acest domeniu. Volumul a aparut in Editura Academiei Romane, intr-o serie de „micro si nanoinginerie” editata de IMT.

Colectivul din IMT are parteneriat foarte puternic cu Franta, mai precis cu laboratorul LAAS din Toulouse (prof. Robert Plana). Acolo, cercetatorii romani „lucreaza ca la ei acasa”. Din acest parteneriat a aparut AMICOM si s-a dezvoltat si MEMSWAVE ca o conferinta europeana.

Conduceti singurul institut national de micro si nanotehnologie. Lipsa concurentei nu conduce la plafonare?

Este adevarat ca este singurul institut de microtehnologie din Romania (primul din Europa de est) si probabil, singurul din tara care are explicit nanotehnologia in obiectul de activitate. Nu putem vorbi insa de lipsa de concurenta, deoarece exista mai multe institute de elita active in domeniu, cu care concuram pentru finantarea din programul national MATNANTECH. in unele proiecte participam insa impreuna. Dintre institutele cu un mare interes in nanotehnologie mentionam: Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” al Academiei Romane, Institutul National de Fizica a Materialelor, Institutul National de Fizica a Laserilor. Pe de alta parte activitatea nu are loc numai la nivelul tarii. Rezultatele cercetarii trebuie sa fie valabile intr-un context mult mai larg, iar cercetatorii nostri concureaza pe plan european.

In alta ordine de idei, asistam la o convergenta a tehnologiilor (tehnologia informatiei, noile materiale, nanotehnologia si biotehnologiile), fenomen care reprezinta adevarata provocare pentru cercetare. in acest sens Institutul este foarte interesat de domeniul nanobiotehnologiilor. Spre exemplificare, materia vie este structurata la dimensiuni nano (a miliarda parte dintr-un metru), apoi la scara micro si in fine, la scara „macro”. Aceasta structurare pe diverse nivele a fost esentiala pentru evolutia vietii pe pamant, iar tehnica a ajuns sa se inspire de aici. Ca sa rezolve probleme esentiale legate de calitatea vietii si a mediului trebuie sa se ajunga la nivel nano, iar de multe ori poarta este prin intermediul „micro“. „Micro” poate insemna un biochip care are detalii nano ce ii permit sa interactioneze cu moleculele tip ADN de exemplu. Astfel s-a ajuns la descifrarea genomului uman, un progres extraordinar in domeniul cunoasterii bolilor si al farmacologiei.
Potentialul nanotehnologiilor pare nelimitat. Se poate crea foarte mult, de la materiale cu o rezistenta de o suta de ori mai mare decat cea a otelului, pana la sisteme miniaturale introduse in organismul uman pentru diagnoza sau tratament.

Care sunt principalele domenii in care se pot aplica rezultatele cercetarii din micro si nanotehnologie?

In primul rand in industria mecanica, in mecanica fina, in optica si electrotehnica. Institutul este amplasat pe platforma de semiconductori Baneasa unde am creat un Parc de micro si nanotehnologii in ideea ca echipamentele, procesele, specialistii, pot utiliza anumite resurse din aceasta zona pentru realizarea altor produse decat cele de electronica.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
webmaster
Bravo
07 Septembrie 2004, 12:40:22
test
test
30 Octombrie 2004, 11:44:10
Dilema DD
Oameni buni, chiar stiti ce publicati? Chiar stiti ce inseamna camera alba? Ati vazut rezultatele cercetarii nano? Sau erau prea mici? Si o toaleta publica e mai "alba" decit camera lor...Afara e vopsit gardul...si ala numai in hirtogaria lor. WAKE UP! Cautati un articol vechi de cativa ani in Dilema si o sa intelegeti mai bine. Tot eu.
20 Ianuarie 2006, 05:23:12