Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Acad. Dan Dascalu, directorul general IMT-Bucuresti: „Suntem pregatiti sa devenim unul dintre cele mai valoroase institute din Europa!”

14 Iulie 2004




Nu avem o tehnologie de ultima ora, avem insa utilaje cheie, avem singura camera curata din sistemul de cercetare-dezvoltare. Ea este singura din Romania accesibila cercetatorilor, doctoranzilor si celor care pot desfasura activitati de cercetare sau de microproductie.

De asemenea, realizam proiecte, masti micronice necesare fabricatiei cu care mergem in centre mai bine dotate tehnologic, dar care nu pot avea monopolul ideilor. O firma inovativa nu trebuie neaparat sa aiba tehnologia, linia de fabricatie, ci oameni competenti, acces la conceptie si la partea de experimentari. Mai mult, astfel de centre de proiectare pot fi un intermediar intre beneficiarul care gandeste produsul si ii gaseste un loc pe piata si fabricant. IMT poate juca acest rol, deoarece dispune de competente si are acces in exterior. Exemplul clasic provine din microelectronica. Pentru a realiza o anumita functie pot folosi un circuit integrat specializat sau un microsistem care pe mine ma costa 5 $, il vand cu 20 $, dar inlocuieste o placa cu componente care costa 100$. De aici apare valoarea adaugata.

In Romania cine sunt principalii beneficiari ai studiilor si proiectelor de micro si nanotehnologie?

Cu toate eforturile noastre a trebuit sa luam activitatea de cateva ori de la inceput. Institutul nu a avut la start nici sediu, nici dotare. in timp s-au dezvoltat totusi produse pentru SC Baneasa SA, Romes SA, IEEP Curtea de Arges etc. Aceasta a fost etapa dispozitivelor semiconductoare si a circuitelor integrate (care coincide practic, cu etapa in care institutul a lucrat in interiorul S.C. Microelectronica S.A.).

Piata Institutului este insa alta. Cu dotarile de care dispune si cu accesul pe care il are in exterior, trebuie sa genereze cu parteneri din alte industrii, solutii noi. Lucrurile sunt inca la inceput, programele care stimuleaza colaborarile fiind de data recenta. Dar suntem pregatiti sa stimulam firmele mici, inovative, care pot avea ideea unui nou produs si pot beneficia de dotarile noastre tehnologice pentru a-l lansa pe piata.

Exista colective talentate in domeniile de baza–matematica, fizica, chimie, biologie. Redescoperirea unor lucruri deja cunoscute sau micile corectii sau contributii aduse la cercetarea din exterior, nu vor misca niciodata economia romaneasca si nu ne vor face competitivi. E nevoie de colective puternice, multidisciplinare, de orientarea cercetarii din domeniile de baza spre problemele ingineresti concrete si multidisciplinare. Calea este destul de lunga, dar progresele se vad in cadrul programului national MATNANTECH, unde se finanteaza an de an proiecte tot mai interesante si cu aplicatii tot mai diverse. Lantul se inchide insa cu beneficiarul din economie.

Cand va deveni functional acest lant?

In cadrul IMT de abia s-au creat instrumentele. Astfel, in urma cu 2 luni am inaugurat Parcul Ştiintific si Tehnologic si cu putin timp in urma am primit vestea unei puternice finantari din exterior. De abia azi am in mana certificatul de acreditare a Centrului de Transfer Tehnologic.

Parcul Ştiintific si Tehnologic va ajuta firmele mici, oferindu-le spatiu si infrastructura, la costuri extrem de reduse, si acces la tehnologii. in afara de oferirea fortei de cercetare vom controla si vom deschide spre exterior o platforma de interactiune intre cei cu idei si beneficiari. in acest sens, punem bazele unor mecanisme de organizare si de finantare. Este bine de stiut ca Parcul Tehnologic este primul din Romania care nu este de software. in restul industriei trebuie dezvoltate produse care au si substrat fizic. De pilda, numai un simplu tratament de suprafata poate face ca un geam sa nu se mai acopere cu praf, prin eliminarea aderentei.

Alt atu foarte important al Institutului este dat de competenta angajatilor, care stiu sa manuiasca utilajele. Avem si dotari mai avansate, nu avem o linie completa de fabricatie. De aceea, va trebui sa lucram impreuna cu un fabricant pentru majoritatea produselor. in teoria activelor intreprinderii corespunzatoare epocii cunoasterii conexiunile sunt extrem de importante. in momentul in care nu esti cunoscut–nu existi. Iar IMT are si parteneri industriali, inclusiv firme private din Turcia, Israel, Coreea. Beneficiem si de credibilitate, incredere, aspecte care conteaza enorm intr-un parteneriat.
in plus, avem multi tineri in Institut. Media de varsta este surprinzator de mica (37 de ani) pentru institutele nationale, pentru institutele de cercetari in general, pentru universitati, in timp ce in Politehnica, varsta medie a personalului cu studii superioare este de 54 de ani. in afara necesitatii investitiilor, trebuie schimbat sistemul de gandire.Un intreg sistem de invatamant trebuie reformat. Niste universitati in care media de varsta este de 50-55 de ani nu vor produce niciodata nimic comparabil cu ceea ce este in Vest, unde efectivele tinere sunt esentiale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
webmaster
Bravo
07 Septembrie 2004, 12:40:22
test
test
30 Octombrie 2004, 11:44:10
Dilema DD
Oameni buni, chiar stiti ce publicati? Chiar stiti ce inseamna camera alba? Ati vazut rezultatele cercetarii nano? Sau erau prea mici? Si o toaleta publica e mai "alba" decit camera lor...Afara e vopsit gardul...si ala numai in hirtogaria lor. WAKE UP! Cautati un articol vechi de cativa ani in Dilema si o sa intelegeti mai bine. Tot eu.
20 Ianuarie 2006, 05:23:12