Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hai la o plimbare wireless!

10 August 2007



Pana acum o luna si ceva nu se gandea nimeni ca in zona Teatrului National din Bucuresti (TNB) te poti aseza linistit pe o banca, scoate laptopul si naviga pe Internet fara nicio restrictie. Dar Hot-spot.ro, serviciul WiFi al companiei AtlasNet, a instalat puncte de acces internet wireless in zona Piata Universitatii, fiind acoperite parcul din fata TNB si parcul in constructie din zona Coltea. Pe aceeasi strategie UPC ofera internet wireless gratuit in Sibiu in doua locatii (Piata Mare si zona Teatrului National) pentru locuitorii din Sibiu si pentru vizitatorii care vin sa cunoasca Capitala Culturala Europeana in 2007.


Potrivit directorului tehnic hot-spot.ro, Alex Onciu, investitia pentru piata Universitatii a fost de aproximativ 3.000 euro pentru echipamentele radio. Compania preconizeaza ca valoarea totala a investitiilor care vor fi facute pentru acoperirea a diverse zone din Bucuresti cu Internet wireless va fi de aproximativ 100.000 euro pentru 2007.
„Serviciul hot-spot.ro este un serviciu gratuit pentru utilizatorul final, acesta putand sa se conecteze la sistemul hot-spot.ro atat prin sistemul clasic, open system, cat si in mod securizat, prin utilizarea unei solutii proprietare bazata pe alocare de certificate digitale si folosind cei mai avansati algoritmi de criptare a conexiunii“, a declarat Onciu.


Taramul britanic al viselor wireless


Operatorul britanic T-Mobile a anuntat la inceputul lunii iulie un serviciu al carui impact s-ar putea sa fie cel putin la fel de puternic precum cel produs de Apple in ultimul timp. Se numeste T-Mobile HotSpot @Home si este de-a dreptul ingenios. Ar putea salva utilizatorilor sute de dolari pe an si, totusi, in acelasi timp, sa-i imbogateasca pe cei de la T-Mobile. In lumea de atazi a telecomunicatiilor o situatie in care ambele parti sa iasa in castig, atat operatorul, cat si clientul, este destul de rara.
Iata care este ideea de baza. Cei dispusi sa plateasca 10 dolari pe luna companiei T-Mobile, pe langa abonamentul de baza, primesc un telefon special. Pana aici nimic special, utilizatorul isi foloseste telefonul in mod obisnuit. Dar cand utilizatorul este intr-o zona Wi-Fi, cu hotspot wireless pentru Intenet, acest telefon special ofera un avantaj extraordinar: convorbiri gratuite. Procedura este aceeasi, telefonul este folosit in mod normal, dar vocea este transmisa prin Internet si nu prin eter.
Telefoanele speciale T-Mobile directioneaza apelurile din reteaua Wi-Fi inspre reteaua operatorului in mod automat, fara ca utilizatorul sa poata sesiza acest lucru sau sa se confrunte cu diferente calitative ale convorbirii. Pe masura ce aceasta se indeparteaza de aria de acoperire a retelei Wi-Fi, semnalul de pe ecranul telefonului care indica reteaua wireless se micsoreaza pana cand este inlocuit de semnalul retelei T-Mobile.
Bine, bine, dar cat de des se afla britanicii intr-o retea Wi-Fi? Cu planul T-mobile, in jur de 14 ore pe zi. Pentru 50 de dolari, operatorul britanic ofera un transmitator wireless care se monteaza in locuinta utilizatorului si care, conectat la modemul de Internet, genereaza o retea wireless care poate fi folosita atat pentru navigare, dar si pentru convorbirile telefonice gratuite.
Oficialii companiei au declarat ca situatiile in care utilizatorul are un semnal slab in interiorul casei nu vor mai exista. Transmitatorul oferit de T-mobile se comporta ca un celula a retelei mobile, dar aflata chiar in locuinta. In plus, dispozitivul mareste durata de viata a bateriei, potrivit reprezentantilor companiei.


Lucrurile incep sa prinda viata si in Romania


Daca britanicii au suficiente hotspoturi incat sa nu stea pe ganduri la oferta T-mobile, si in Romania lucrurile incep sa se miste. Compania irlandeza free-hotspot.com, care are o vasta retea de hotspoturi gratuite din lume, are instalate in Marea Britanie peste 430 de retele wireless unde utilizatorii pot naviga pe Internet in mod gratuit. Recent, compania a anuntat ca a ajuns la instalarea a 100 de hotspoturi gratuite in Romania, urmand ca pana la sfarsitul anului aceasta cifra sa se dubleze.
„Piata romaneasca este foarte importanta pentru noi“ a declarat Joe Brunoli, vice-presedintele HotSpot Market Development pentru free-hotspot.com. „Ne-am angajat sa promovam accesul Internet wireless gratuit in toata Europa, iar Romania este o parte importanta din planul nostru strategic de dezvoltare“, a mai spus el.
Oficialii companiei au declarat ca free-hotspot.com instaleaza in Romania in medie un hotspot gratuit pe zi.
„Instalam hotspoturi pe intreg teritoriul, nu doar in marile orase precum Bucuresti, Timisoara sau Cluj“, a declarat Brunoli. In cadrul programului free-hotspot proprietarul locatiei in care este oferit Internetul wireless beneficiaza de echipamentele hardware si software fara niciun cost, platind o singura data o taxa de instalare. „Nu exista nici un alt fel de taxe in plus pentru acest serviciu, ba chiar platim proprietarului un comision din veniturile generate de publicitatea transmisa prin hotspotul sau“, a declarat Brunoli. Pentru a accesa reteaua de Internet wireless gratuit, utilizatorii trebuie sa accepte sa vizioneze un spot publicitar.free-hotspot .com administreaza peste 1 500 de HotSpoturi gratuite in 16 tari europene, in locatii diverse, precum cafenele, hoteluri, baruri, restaurante, reprezentante auto si alte localuri publice.



Tot mai multe notebook-uri sunt pregatite pentru hotspoturile romanesti


Potrivit International Data Corporation (IDC), companie de consultanta IT&C, numarul total de PC-uri vandute in Romania pana la sfarsitul anului va depasi 800.000 de unitati, cu rate puternice de crestere pe toate cele trei segmente: desktop, notebook si server.
Volumul de unitati notebook vandute a crescut cu 57,6% fata de trimestrul intai din 2006. Sistemele portabile au acoperit mai mult de un sfert din piata totala, de la 22%, pondere pe care o inregistra in primele trei luni ale anului 2006. Cei mai importanti furnizori sunt Fujitsu Siemens, HP si Acer, cu o cota totala de 54% din piata de notebook.
In ceea ce priveste conexiunile de tip broadband continua sa isi atraga tot mai multi adepti, fiind utilizate de aproape trei sferturi dintre utilizatori. Potrivit IDC, Wi-Fi-ul se incepe sa prinda viata in Romania, urmand ca pana la sfarsitul anului numarul hotspot-urilor sa fie cu 25% mai mare.


Situatia hotspoturilor la nivel global



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite