Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sincronizarea fluxului material si informational de-a lungul lantului logistic

10 August 2007



Lantul logistic cuprinde ansamblul proceselor unei intreprinderi de-a lungul intregului proces de fabricatie. Prin sincronizarea fluxului material si de date, un sistem integrat de economia marfurilor (sistem ERP = Enterprise Resource Planning) precum CSB-System asigura o prelucrare eficienta a informatiilor. Supply Chain Management-ul reuneste toate procesele derulate intr-un singur lant omogen de la furnizor, producator, comerciant si pana la client. Resursele si competentele sunt imbinate astfel incat conceptia, fabricatia si livrarea bunurilor, serviciilor si informatiilor sa se realizeze intr-o organizatie orientata spre obiective.



Considerarea situatiei comenzilor


In vederea structurarii detaliate a proceselor, in cazul fabricatiei alimentelor, sunt necesare reprezentarea si supravegherea permanenta a situatiei actuale a comenzilor, cat si corelarea capacitatilor si relatiilor de livrare.
Totodata, poate fi realizata urmatoarea subdivizare:
•Etape de fabricatie
•Structura centre cost
•Structura retete
Pentru firma producatoare este indiferent daca in cazul procesului avut in vedere este vorba despre productie proprie sau despre marfuri comerciale. Logica economica a intreprinderii referitor la contributia de acoperire si trasabilitate transparenta trebuie insa avuta in vedere in orice caz.


De la intrarea marfurilor pana la iesirea marfurilor


Pentru firmele active in industria alimentara, cele mai importante puncte de informare din lantul logistic sunt in urmatoarele domenii:
•Intrare marfuri (preluare marfuri)
•Intrare productie (sarjare)
•Iesire productie (inscriere cantitati productie)
•Iesire marfuri (expediere/pregatire vanzare)
Intrarea marfurilor corespunde livrarii materiilor prime, materiilor auxiliare si a combustibililor, cat si a ambalajelor. Intrarea marfurilor reprezinta totodata intrarea marfurilor pentru depozitele de aprovizionare corespunzatoare ale economiei materialelor si este punctul de plecare pentru logica trasabilitatii.
Intrarea in productie este punctul central, inceputul productiei. In cele mai multe intreprinderi, punctul de informare este automatizat si in stransa legatura cu silozurile diferitilor producatori.
La iesirea din productie sunt cantarite, numarate si marcate produsele finite. Acest punct de informare corespunde trecerii in depozitul de expeditie. Totodata, este indiferent daca marfa este mai intai depozitata intermediar (in cazul produselor refrigerate si al celor cu termen de valabilitate marit) sau comisionata imediat (in cazul produselor proaspete).
Iesirea marfurilor este punctul de informare final la care marfurile sunt repartizate clientului, respectiv circuitului. Prin intermediul procesului de comisionare (iesire marfuri) se decide definitiv daca clientul, respectiv filiala a obtinut cantitatea comandata. Acest punct descarca concomitent depozitul de expeditie.


Beneficii utilizator


Conectarea punctelor in lantul logistic odata cu sincronizarea automata a fluxului material si informational se realizeaza cu ajutorul Supply Chain Management-ului. Astfel, firmele din industria alimentara obtin potentiale ridicate de rationalizare cu reducere corespunzatoare a costurilor in intregul lant de proces.
- Reducere costuri
Corelarea corecta a planurilor de productie si distributie intre participantii la proces conduce la reducerea costurilor de gestionare a depozitelor si a costurilor de exploatare. Prin schimbul rapid de informatii pot fi evitate livrarile expres, generatoare de costuri ridicate. In acest fel sunt posibile economii semnificative la gestionarea depozitelor si transportului.
- Economie de timp
Derularea comenzilor poate fi imbunatatita substantial prin Supply Chain Management-ul integrat. In cazul proceselor organizate pana acum, numai in interiorul firmei apar timpi de asteptare care determina la randul lor timpi de derulare exagerat de mari. Integrarea proceselor de-a lungul intregului Supply Chain ofera posibilitatea reducerii semnificative a timpilor de derulare.
- Sporirea satisfactiei clientilor
Una dintre caracteristicile principale o reprezinta imbunatatirea respectarii cu strictete a termenelor. Acest fapt trebuie redus la implementarea modulelor de planificare in timp real, care permit o determinare mai exacta a termenului efectiv de livrare. Astfel, satisfactia clientilor poate ajunge la 100% si totodata pot fi impiedicate din timp locurile inguste din resurse.
- Premisa pentru o trasabilitate completa
In ceea ce priveste trasabilitatea, schimbul informational al datelor de proces necesare din lantul logistic determina la toti partenerii procurarea rapida de date actuale si usor apelabile. Acest fapt permite o reactie rapida ca de exemplu limitarea actiunilor tacite de rechemare si indeplinirea cerintelor normelor UE 178/2002.


office@csb-system.ro
www.csb-system.com



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite