Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dilema moderna:Backup sau arhivare?

10 August 2007



Intr-o lume sufocata de cresterea exponentiala a informatiei active, companiile gasesc din ce in ce mai greu metode de a controla si exploata inteligent/eficient acest aflux informational. Daca pana de curand backup-ul si replicarea datelor reprezentau mijloace consacrate de a asigura protectia informatiei, in ultimul timp se pune mare accent pe arhivarea datelor, ca metoda primara de pastrare a informatiei nealterata timp indelungat.
De multe ori, cele doua solutii sunt in directa competitie la bugetul operational al companiei, ceea ce a dus la perceptia ca cele doua solutii rezolva aceleasi probleme in mod diferit.
In esenta, backup-ul si arhivarea trateaza aspecte diferite ale protectiei si disponibilitatii informatiei:
•Backup-ul datelor permite salvarea datelor active, care se modifica frecvent, pe benzi magnetice, pentru a preintampina pierderea datelor in caz de dezastru sau alterare accidentala a continutului. Cresterea continua a volumului de date care trebuie salvate conduce la presiunea eficientizarii procesului de backup si restaurare a datelor, in timpi redusi si cu impact minim asupra sistemelor productive.
•Arhivarea informatiei presupune pastrarea informatiei pentru perioade lungi de timp, prin mutarea informatiei inactive (care nu este accesata in mod curent de aplicatii, ci doar periodic, pentru consultare sau raportari) de pe sistemul de productie pe sisteme secundare de stocare, de viteza si cost redus.
De cele mai multe ori, arhivarea datelor prezinta si o componenta impusa, de pastrare a informatiei in mod nealterat, pentru a adera la diverse standarde din industrie sau legislative.
Desi cele doua aplicatii rezolva problema accesului la date si a securitatii informatiei, cele doua procese sunt deseori tratate disparat, in cadrul unor proiecte distincte, fara a se lua in calcul integrarea celor doua solutii.


Abordarea EMC – Integrarea proceselor de backup si arhivare


EMC raspunde problemei integrarii celor doua solutii printr-un portofoliu complet de produse hardware si software, care permit inglobarea celor doua procese intr-un ciclu unitar de prelucrare a informatiei. Practic, datele inactive ale companiei, cu continut nemodificabil, pot fi extrase automat din mediul de productie si pastrate intr-o arhiva activa, pe sistemul EMC Centera.
EMC Centera este un sistem dedicat arhivarii informatiei, care salveaza informatia sub forma de obiecte si permite referirea ei printr-un sistem de indecsi. Echipamentul beneficiaza de un motor de cautare si regasire a informatiei extrem de rapid, astfel incat raspunsul la cereri de cautare se realizeaza aproape instantaneu.
Pentru ca factorul motor al solutiilor de arhivare il reprezinta necesitatea de a raspunde regulatiilor din diverse domenii, EMC Centera permite definirea de politici de retentie a datelor pe perioade prestabilite, interval in care informatia nu poate fi alterata.
Ca urmare a arhivarii, se obtine un mediu de productie cu un volum redus de date, ceea ce duce la performante crescute si timpi imbunatatiti de raspuns al aplicatiilor.
Solutia poate fi completata cu o solutie de backup pe disk, cu ajutorul aplicatiei EMC Networker, permitand salvarea datelor active din noul volum de productie, in timp redus si cu impact minim asupra aplicatiilor.
Solutia poate fi completata cu aplicatia EMC Avamar, care permite de-duplicarea datelor, reducand drastic cantitatea de date care trebuie salvata chiar la sursa, si ca urmare reducand traficul prin retea. Conform studiilor realizate, de-duplicarea datelor permite reducerea cu pana la 300% a datelor care trebuie salvate zilnic in cadrul operatiunii de backup, avand un impact benefic asupra performantei sistemului si spatiului alocat.
Beneficiile abordarii unei astfel de solutii integrate de backup si arhivare sunt:
•Accelerarea procesului de backup si restaurare a datelor, prin reducerea volumului de date active ce trebuie salvata periodic.
•Performanta crescuta a sistemului de productie: Eliberarea spatiului de pe sistemele de productie conduce la o mai buna exploatare a sistemului, si timpi de raspuns mult imbunatatiti.
•Controlul informatiei: Protectia informatiei se face pe baza de politici personalizate, in functie de continutul si natura informatiei, permitand stocarea datelor si stergerea lor doar dupa trecerea perioadei de retentie.
•Eficienta crescuta: Dispare necesitatea de a face backup datelor care nu se schimba de-a lungul timpului, si mutarea lor intr-o arhiva activa.
•Costuri reduse de exploatare: Prin exploatarea informatei in concordanta cu valoarea ei si stocarea ei pe sisteme diferite de stocare se eficientizeaza costurile aferente exploatarii sistemului. Datele active ale companiei pot fi stocate pe sisteme de mare viteza, cum ar fi cele din gama Symmetrix sau Clariion, cu discuri FC, in timp ce arhivarea si backup-ul pe disc se pot realiza pe volume separate, din cadrul acelorasi sisteme, cu discuri SATA.
•Timp redus de regasire a datelor in cadrul sistemului de arhivare, si de restaurare a datelor salvate pe disc.
•SLA-uri ajustabile in timp, in concordanta cu valoarea informatiei de-a lungul timpului.


Valentina Frangu - Technology Consultant EMC Romania



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite