Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

A aparut un nou standard in domeniul geospatial

10 August 2007



Anul acesta, Consortiul Open Geospatial (OGC - Open Geospatial Consortium) a lansat un nou standard: BIMS (National Building Information Modeling Standard). Acesta va fi disponibil pentru o perioada de doua luni de utilizare si evaluare in industrie. Consortiul s-a implicat in promovarea acestui standard prin intermediul serviciilor web interoperabile si prin crearea compatibilitatii cu standardele deschise ale industriei geospatiale pentru modelare urbana.


Demonstratia de testare a OGC Web Services (OWS-4) a avut loc la un centru pentru situatii de urgenta din zona metropolitana New York si a aratat ca modelele geospatiale 3D, aplicatiile CityGML si clasele IFC (Industry Foundation Classes) pot fi interoperabile. CityGML foloseste patentul OGC, GML (Geography Markup Language), pentru codificarea mediilor urbane, iar IFC reprezinta un standard international creat de IAI (Alianta Nationala a Interoperabilitatii-International Alliance Interoperability) si o parte comuna pentru modelele de tip BIM (Building Information Model).
Persoanele aflate pe nivelurile decizionale de top in managementul dezastrelor au luat parte la o materializare in timp real a unui scenariu fictiv care presupunea explozia unei bombe pe un doc, afectand vieti umane si generand un nor radioactiv periculos. Demonstratia a folosit o suita de sisteme geospatiale web pentru a surprinde managementul evacuarii, identificarea unei cladiri care sa detina posibilitatea decontaminarii de urgenta, a unei unitati medicale si reperarea victimelor. Tehnologiile gesopatiale si CAD folosite in cadrul acestei demonstratii au fost in mare parte aplicatii comerciale necustomizate care utilizeaza specificatiile pentru interfete si codificarile geospatiale ale OGC.
O cerinta esentiala a scenariului era reperarea unei unitati medicale si a unei zone de decontaminare aproape de doc care sa nu se afle insa in zona de actiune a norului radioactiv. Pentru zona analizata existau modelele BIM ale caror coduri includeau si clase IFC. Pe baza vizualizarii datelor integrate IFC, CAD si GIS a fost reperata cladirea care indeplinea conditiile cerute. Astfel, cautarea pentru o locatie potrivita acestui tip de demonstratie a fost finalizata in mai putin de o ora, pregatirea locului si a transportului pacientilor incepand imediat.
O abordare bazata pe modelul standardelor deschise a modului in care aceleasi informatii si servicii sunt comunicate intre AEC/CAD si tehnologiile geospatiale este cruciala pentru planificarea si gestiunea situatiilor de urgenta, pentru securitatea nationala si serviciile de informatii, dar si pentru multe activitati care implica proiecte importante de infrastructura ca autostrazi, poduri sau aeroporturi.
Demonstratia OWS-4 a avut ca fundament CityGML, un standard OGC de integrare a modelelor urbane si rezultatul cercetarilor intreprinse de organizatia germana Sig3D North Rhineland Westphalia. Participantii la acest experiment au reusit sa ilustreze fluxurile de lucru care fac legatura intre reprezentarile metropolitane furnizate de CityGML si modelele de informatie mult mai specifice ale AEC, dezvoltate conform regulilor IAI si BIM, ale Administratiei Serviciilor Publice a Statelor Unite (United States General Services Administration).
Cei implicati in demonstratia CAD-GIS-BIM au reusit sa extinda specificatia OGC pentru WFS (Web Feature Service) creand un model WFS-BIM care reuseste sa integreze pentru prima oara date legate de constructii din cadrul fluxurilor de lucru ale AEC cu anumite functionalitati de cercetare, descoperire si stratificare contextuala geospatiale, existente in arhitectura Open Web Services ale OGC. O inregistrare video a OWS-4 si un demo interactiv sunt disponibile la adresa http://www.opengeospatial.org/pub/www/ows4/index.html. Oficialitatile anunta ca, in curand, o noua demonstratie OWS va fi lansata pentru a anunta dezvoltarea interoperabilitatii intre BIM, GIS si modelele 3D.
OGC este un consortiu industrial international, cuprinzand mai mult de 335 de agentii guvernamentale, organizatii de cercetare si universitati implicate intr-un proces de cooperare pentru crearea specificatiilor unei interfete disponibile publicului larg. Specificatiile Open-GIS sustin solutiile interoperabile care “geo-faciliteaza” servicii wireless, Web si bazate pe locatie dar si pe cele mainstream IT. Aceste specificatii permit dezvoltatorilor de tehnologie sa faca serviciile complexe legate de informatii spatiale, accesibile si utile pentru tot felul de alte aplicatii.


(sursa: http://www.opengeospatial.com)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite