Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Utilizarea tehnologiilor GIS in realizarea hartilor fizice si admnistrative ale judetelor din Romania

10 August 2007



Definitia cea mai simpla pe care o putem da hartii este aceea de reprezentare micsorata, conventionala si generalizata a unei portiuni din suprafata terestra, dar nu oricum, ci pe baze matematice exacte (la o anumita scara).
Harta nu este o fotografie a suprafetei terestre. Elementele terenului sunt redate prin simboluri grafice care, de cele mai multe ori, nu au nicio asemanare cu reprezentarea din teren.
Referitor la continutul unei harti, putem face distinctia intre harti generale care contin o multitudine de elemente care se pot identifica in teren si harti tematice sau speciale care redau numai anumite elemente sau chiar unul singur.



Ce contine harta fizica si administrativa a unui judet?


Elementele figurate pe harta se impart in mai multe categorii:
•detalii planimetrice: limite de judet, limite ale teritoriilor administrative, limite de intravilan, drumuri (autostrazi, drumuri nationale, judetene, comunale, de exploatare), cai ferate, rauri, lacuri, balti, baraje, chei, poduri etc);
•detalii altimetrice: varfuri, curbe de nivel;
•toponimie: denumiri de judete, municipii, orase, comune, sate, rauri, lacuri, vai, munti, dealuri, campii, drumuri.


Cum se realizeaza?


Tehnologia folosita pentru realizarea unui astfel de produs urmeaza niste pasi simpli, care se inlantuie astfel:
- se scaneaza si georeferentiaza planurile topografice, scara 1:25.000 si 1:5.000;
- se scaneaza si georeferentiaza planse PUG, PUZ, PUD;
- se vectorizeaza curbele de nivel de pe planurile topografice la scara 1:25.000, din 50 in 50 de metri;
- se vectorizeaza toate elementele planimetrice necesare obtinerii hartii de pe planurile topografice 1:25.000, 1:5.000 si de pe ortofotograme, scara 1:5.000 si PUG-uri;
- acolo unde exista ortofotograme digitale si planse, se actualizeaza si se corecteaza detaliile planimetrice vectorizate;
- se proceseaza forma finala in ArcGis si se exporta in format corespunzator pentru tipografie;
- se tipareste produsul final la scara dorita.
Platforma de dezvoltare GIS este Geomedia 5.2, rezultatul fiind o baza de date geospatiale.
Informatiile de baza, necesare realizarii unei astfel de harti sunt preluate din urmatoarele surse topografice:
•planuri cadastrale pentru limita teritoriilor administrative, agreate de ANCPI;
•ortofotograme scara 1:5.000;
•trapeze topografice scara 1:5.000;
•documentatii PUG, PUZ si PUD, scanate si georeferentiate pentru limita de intravilan;
•lista drumurilor clasificate;
•lista localitatilor actualizata.
S.C. BlomInfo-Geonet S.R.L. a folosit aceasta tehnologie GIS pentru realizarea hartii fizice si administrative a judetelor Prahova si Dambovita, cu mentiunea ca, pentru Dambovita, s-a implementat si aplicatia software de gestiune a datelor geospatiale.


Avantaje reale


Avantajele sunt multiple, plecand de la posibilitatea integrarii pe un suport cartografic, actualizat, unitar, la nivel judetean, a noilor limite administrativ–teritoriale, a noilor limite de intravilan, precum si a ultimelor modificari ale clasificarii drumurilor de pe teritoriul judetului, pana la generarea modelului tridimensional al terenului; produsul constituie totodata suportul de baza pentru realizarea hartilor tematice si a celor de risc, utile in situatii de urgenta.
Un alt avantaj pe care-l ofera un astfel de produs este cel al posibilitatii publicarii pe WEB, in format vectorial, folosind Geomedia WEB Map sau aplicatii soft dedicate – cum este cea realizata de BlomInfo-Geonet pentru Consiliul Judetean Dambovita, cu urmatoarele avantaje: deschidere in fereastra Internet Explorer, printare la scara, atasare si vizualizare atribute textuale sau rastere ale entitatilor grafice, cautare si localizare dupa diverse criterii textuale.
Sistemul informatic propus se bazeaza pe tehnologii WEB care permit vizualizarea, gestionarea si exploatarea bazelor de date GIS urbanistice. Pe masura ce bazele de date aferente comunelor sunt finalizate, verificate si predate beneficiarului, informatiile sunt incarcate in baza de date unica a sistemului informatic bazat pe WEB, format SQL Server 2005 Express.
Tehnologia folosita se bazeaza pe limbajul de programare Visual Studio NET 2005, folosind componente ASP NET 2.0 si AJAX (Asynchronous Java Script).

Inginer Domnica Joitaru


Blom Info Geonet SRL
www.blominfo.ro
Str. Plt. Ditescu Stan nr. 1, Targoviste - Romania 130011
Tel.: +40 245 214 725; +40 245 606 150
Fax: +40 245 210 852
E-mail: office@blominfo.ro



Tags: GIS, Blominfo

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite