Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viitorul platilor in spatiul Euro (1)

10 August 2007



“Noi, bancile europene si asociatiile sectorului de credit:
- impartasim viziunea comuna ca platile in spatiul Euro sunt plati domestice,
- ne unim fortele sa implementam aceasta viziune in beneficiul clientilor, industriei si bancilor, si in consecinta
- lansam zona unica de plati in Euro. “


Aceasta este viziunea Consiliului European de Plati (European Payments Council - EPC) asupra viitorului platilor in moneda Euro in spatiul Euro, conform documentului White Paper semnat in martie 2002 de cele trei asociatii ale sectorului de credit – European Association of Cooperative Banks (EACB), European Savings Bank Group (ESBG), FBE (European Banking Federation), impreuna cu Euro Banking Association (EBA) si 41 de mari banci europene.


Ce este Consiliul European de Plati (EPC)?


Infiintat in iunie 2002 si avand actuala structura de conducere de la jumatatea lui 2004, EPC este organismul de decizie si coordonare al industriei bancare europene in domeniul platilor. Obiectivul sau il constituie serviciile de baza de plati in Euro in Europa, precum si decontarea lor, sprijinirea si promovarea crearii zonei unice de plati in Euro - Single Euro Payments Area SEPA, o piata europeana inter-operabila, deschisa si armonizata a platilor domestice, realizata prin auto-reglementarea industriei platilor.
EPC are rolul de a conduce si de a intretine cadrul de lucru, de a dezvolta in continuare reguli de afaceri si standarde, de a comunica cu toate partile implicate, de a sustine si monitoriza progresul proiectului.
EPC numara in prezent 69 de membri - banci si asociatii bancare - din 31 de tari si peste 300 de specialisti direct angajati in programul de lucru al EPC, reprezentand institutii de credit de toate marimile si din toate sectoarele pietei europene.


Ce este SEPA ?


Scopul infiintarii SEPA este acela de a crea o economie europeana mai transparenta si mai competitiva. SEPA va fi zona Euro in care nu vor mai exista diferentele curente intre platile interne si externe, in care clientii vor fi capabili sa efectueze si sa primeasca plati in Euro, in interiorul spatiului european, la fel de sigur, rapid si eficient ca in contextul national, folosind un cont unic si un set de instrumente standardizate.
Proiectul SEPA este proiectul de cea mai mare anvergura derulat de industria europeana a platilor, un proiect de armonizare si restructurare majora, ce va avea un impact important asupra pietelor de plati nationale, prin implementarea unor noi reguli comune de procesare si a unor noi standarde tehnice.
Proiectul SEPA defineste un set de instrumente standardizate, pentru operatiuni de transfer de credit, debitare directa, plati cu carduri, alte instrumente prin care un client sa poata face plati in Euro din contul propriu catre orice alta destinatie din zona Euro, la un nivel al calitatii serviciilor si pretului ca in cazul platilor nationale.


Care sunt componentele SEPA?


SEPA consta in:
- moneda unica Euro,
- un set unic de instrumente de plata in Euro,
- infrastructuri de procesare eficiente pentru platile in Euro,
- standarde tehnice comune,
- practici comune,
- un cadru legal armonizat si
- dezvoltarea continua de noi servicii oferite consumatorilor.
Proiectul defineste reguli specifice, practici si standarde - asa numitele scheme SEPA - pentru operatiunile de transfer de credit si debitare directa. Acestea vor fi adoptate si introduse de toate partile implicate in lantul tranzactiei de plati. Infrastructurile pentru compensarea si decontarea platilor trebuie, de asemenea, sa se adapteze noilor cerinte.
Pentru platile cu carduri nu va fi introdusa o noua schema de carduri, dar s-a definit un cadru european care va trebui sa fie adoptat de toate schemele de carduri SEPA si de bancile care emit carduri. Cadrul de lucru pentru SEPA Cards sustine introducerea CHIP si PIN in zona Euro pentru a permite securizarea autorizarii tranzactiilor cu carduri, fiind proiectat pentru a asigura cea mai larga acceptanta posibila a cardurilor la POS-uri si ATM-uri in interiorul SEPA.
Planul proiectului prevede ca in anul 2008 instrumentele SEPA vor fi disponibile consumatorilor, iar procesul se va finaliza in 2010. Din ianuarie 2008, se asteapta ca infrastructurile existente in spatiul Euro sa proceseze in paralel atat instrumentele nationale, cat si noile instrumente SEPA, iar la sfarsitul lui 2010 toate platile de mica valoare sa se realizeze prin instrumente noi.


Care sunt tarile SEPA?


Toate tarile din zona Euro vor fi afectate de proiectul SEPA, atat pentru platile domestice, cat si pentru cele externe catre alte tari SEPA. Caracteristica esentiala a SEPA este eliminarea granitelor in ceea ce priveste platile, astfel incat o plata facuta de un client al unei banci din Paris catre un client al unei banci din Roma sa fie realizata la fel de usor, cu aceleasi costuri si in aceleasi conditii de siguranta ca o plata similara intre doi clienti din Franta sau doi clienti din Italia.
Tarile zonei Euro sunt Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si, de la 1 ianuarie 2007, Slovenia. Bancile din tarile non-Euro care sunt parte a Uniunii Europene sau a zonei economice europene sunt si ele parte a SEPA, astfel incat clientii si corporatiile vor fi capabile sa utilizeze instrumentele SEPA pentru platile in Euro. Platile acestor tari in moneda nationala vor continua ca si pana in prezent. SEPA cuprinde tarile zonei Euro mentionate mai sus, toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, precum si Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite