Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viitorul platilor in spatiul Euro (1)

10 August 2007





Cine sunt participantii la implementarea SEPA?


Participantii sunt institutiile de credit, bancile centrale nationale, asociatiile de plati si autoritatile publice din fiecare tara implicata. Rolul principal in derularea si implementarea proiectului SEPA la nivel national revine bancilor comerciale si asociatiilor bancare din statele membre.
Succesul proiectului depinde in mare masura de cooperarea si dialogul dintre institutiile de credit, corporatii si administratiile publice. Dialogul dintre comunitatea bancara pe de o parte, corporatii si comercianti pe de alta parte, este esentiala. Guvernele si administratiile publice din zona Euro trebuie sa sprijine SEPA prin promovarea si adoptarea rapida a schemelor SEPA.
In toate tarile din zona Euro au fost infiintate organisme de coordonare, care cuprind cu precadere reprezentanti ai autoritatilor nationale, ai asociatiilor bancare nationale si ai bancilor centrale nationale. Obiectivul lor este garantarea implementarii principiilor de baza ale SEPA si a faptului ca sistemele bancare nationale detin informatii suficiente despre SEPA si sunt pregatite pentru aparitia acesteia.
Proiectul este atent monitorizat de Eurosystem si Banca Centrala Europeana - European Central Bank (ECB), fiind considerat urmatorul pas logic in continuarea integrarii economice europene si introducerii Euro. SEPA va creste competitia europeana, va incuraja integrarea si consolidarea.


Care este cadrul legal?


Cadrul legal este constituit de standardele SEPA, dar si de Directiva Serviciilor de Plati (Payment Services Directive - PSD), un cadru legal armonizat pentru relatia dintre client si banca.
Comisia Europeana a prezentat in 2005 o initiativa legislativa referitoare la o Directiva a Parlamentului si a Consiliului European privind serviciile de plati pe piata interna, cu scopul de a asigura aplicarea aceluiasi cadru juridic pentru toate platile efectuate in Europa, fiind aplicabila pentru platile SEPA, dar si produselor de plati nationale existente. In aprilie 2007, Consiliul Europei a adoptat o abordare generala a proiectului de Directiva, care se bazeaza pe trei piloni principali:
- Dreptul de a furniza servicii de plati catre populatie,
- Cerinte referitoare la transparenta si informare,
- Drepturile si obligatiile utilizatorilor si furnizorilor de servicii de plati.


Care va fi impactul SEPA?


Banca Centrala Europeana a realizat un studiu asupra impactului economic si oportunitatilor create de SEPA, pe un lot de banci importante din zona Euro. Principalele elemente identificate de studiul de impact economic a implementarii SEPA sunt:
- pe termen scurt, vor creste costurile in principal din cauza coexistentei schemelor vechi si a celor noi SEPA, veniturile din plati ramanand la acelasi nivel, competitia cross - border va fi mica.
- pe termen lung, va aparea o scadere a veniturilor sub presiunea competitiei cross - border in crestere, insotita si de o scadere a costurilor.
Program inovativ si ambitios, SEPA va genera multe provocari pana va deveni realitate, dar in timp va aduce si importante beneficii. Unul dintre ele va fi cresterea eficientei. Europa va deveni mai eficienta datorita armonizarii platilor implicate in aproape fiecare tranzactie economica care se desfasoara in societate.
Un alt beneficiu va fi acela ca - prin eliminarea barierelor - se vor genera mai multe oportunitati pentru inovatie si competitie. Nu in ultimul rand, sistemele de plati integrate vor sprijini dezvoltarea Euro prin promovarea unei increderi crescute si a unor relatii economice mai stranse in interiorul SEPA.


Care sunt implicatiile SEPA pentru bancile din Romania?


Desi SEPA este destinata cu prioritate zonei Euro, obiectivul final al proiectului este acela de a asigura platile in Euro in interiorul Uniunii Europene.
De aceea, SEPA va avea implicatii directe asupra bancilor din Romania incepand cu ianuarie 2008, in ceea ce priveste platile externe in Euro pentru clienti din interiorul Uniunii Europene. Astfel, bancile vor putea oferi - la nivel national sau extern in interiorul UE - transferuri de credit in Euro, bazat pe SEPA Credit Transfer si debitari directe in Euro, bazat pe SEPA Direct Debit, atat companiilor cu vanzari in afara tarii, cat si consumatorilor. Institutiile de credit isi vor putea redefini strategiile de emitere de carduri, in baza cadrului integrat pentru carduri in interiorul SEPA. Un alt efect al SEPA va fi acela ca bancile pot fi afectate de competitia in crestere in zona Euro si in Uniunea Europeana.
Migrarea la instrumentele SEPA va ne-cesita:
- definirea unor planuri nationale de migrare,
- monitorizarea migrarii si implementarii SEPA,
- controlul asupra schemelor.


Cateva lucruri despre standardele SEPA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite