Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

epneumonia–ultimele atacuri pe Net

14 Iulie 2004



Statisticile pentru iunie au estimat un numar de 40 de virusi, din care cei 2 cu grad mediu de periculozitate (Korgo.F si Erkez.B/Safi.B) au fost viermi Internet. in afara statisticilor, este interesant de remarcat ca doar 2-3 virusi sunt responsabili pentru mai mult de 80% dintre infectari. De altfel, cele mai multe infectii le-au reusit in aceasta perioada tot viermii mai „batrani“ in domeniu, lansati in valul din primavara. Aceasta arata ca utilizatorii individuali raman in urma cu protectia antivirus, ei infectandu-se cu variante ale virusilor pentru care exista deja de mult timp antidot. Din aceasta cauza, durata de viata a unui virus pe Internet ramane destul de mare, el producand efecte si dupa luni intregi de la lansare.


Korgo–noua vedeta. Dar cam prafuita.


Asemenea inaintasului sau Sasser, Korgo exploateaza aceeasi vulnerabilitate Microsoft publicata in luna aprilie. Desi el tine in alerta administratorii de sistem de pretutindeni, el nu a reusit sa ajunga la nivelul lui Sasser – tocmai datorita masurilor de precautie luate intre timp. De remarcat si faptul ca ambii viermi nu au putere mare de distrugere, principalul lor scop fiind propagarea la cat mai multi utilizatori. Totusi, nu trebuie trecuta cu vederea posibilitatea ca atacatorul sa preia controlul asupra computerelor neprotejate, surse din piata de securitate neexcluzand posibilitatea ca acest ultim vierme sa fie un experiment periculos, care poate precede un atac de proportii asupra retelelor vulnerabile, mai ales avand in vedere faptul ca viermele Korgo se camufleaza in sistemele infectate, asteptand comenzile din partea celui care preia controlul asupra computerului respectiv.


Virusi pe 64 biti si pe mobile


Primul virus pe 64 de biti nu a fost o surpriza, Rugrat fiind de fapt un virus de concept, care arata doar ca si sistemele ce ruleaza pe 64 de biti pot fi infectate. Virusul in sine nu este prea periculos, insa el vine sa demonstreze un lucru cat se poate de suparator: indiferent de avansul tehnologiilor, nu vom scapa de virusi.
in schimb, primul virus pentru telefoanele mobile ce ruleaza sub sistemul Symbian i-a luat pe multi prin surprindere. Cabir nu este un virus periculos, pentru ca este tot un virus de concept, insa aparitia sa (detectata in mediul de laborator, el nefiind catalogat deocamdata ca fiind un virus activ, sau „in the wild”) este un motiv de preocupare pentru specialisti. „Desi Cabir este un virus relativ inofensiv si dificil de transmis mai departe, ne putem astepta ca viitorii virusi pentru telefoanele mobile sa manipuleze informatiile personale stocate pe telefonul mobil si sa le transmita mai departe chiar fara voia utilizatorului. Daca aceasta noua platforma de raspandire a virusilor ia amploare, pe langa calculatoarele personale va trebui sa ne protejam si telefoanele mobile”, este de parere Alin Dobre – Software Test Engineer, GECAD Technologies. Posesorii de telefoane mobile „normale“, care nu functioneaza sub un anume sistem de operare, pot sta linistiti. insa din momentul in care vor fi tot mai multi utilizatori de telefoane mobile avansate, cu sisteme de operare populare, care permit atat functionalitati complexe, cat si utilizarea de aplicatii care se regasesc astazi doar pe computerele de birou, vor aparea si problemele.


Microsoft promite o solutie antivirus


Microsoft a inceput sa ofere semnale cu privire la scoaterea pe piata a propriei solutii antivirus, ca urmare a achizitiei, in 2003, a tehnologiei de securitate RAV, produsa de GeCAD. Nu s-a specificat inca sub ce forma va fi oferita solutia, insa intrarea Microsoft pe aceasta piata va declansa fara indoiala mutari strategice de proportii. Cei ce vor avea de castigat de pe urma concurentei acerbe de pe aceasta piata vor fi utilizatorii. Pe piata securitatii IT corporate din Romania se remarca si punerea unui accent tot mai puternic pe serviciile asociate programelor antivirus si aparitia unor solutii de securizare a unor domenii noi, (precum platile prin Internet) care accelereaza procesele economice de varf.


In ultima vreme nu au fost detectate vulnerabilitati majore, iar administratorii de sistem au fost destul de atenti pentru a acoperi vulnerabilitatile grave descoperite in aceasta primavara. Datorita acestor masuri rapide, au fost evitate infectii masive cu viermii Sasser sau Korgo si s-a reusit tinerea sub control a viermilor precum Netsky si Bagle.


Pentru restul verii ne putem astepta la o activitate mai slaba a scriitorilor de virusi, pentru ca in general acestia sunt tineri aflati inca pe bancile liceului sau facultatii, iar vara este pentru ei un motiv de relaxare in alte locatii decat cea de acasa. Totusi, aparenta acalmie in domeniul vulnerabilitatilor grave, precum si tendintele „normale“ de linistire a fluxului de virusi in fiecare vara nu trebuie sa ii determine pe administratorii de sistem sa lase garda jos.


Pentru ca vin concediile, sfatul nostru este: protejati-va!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite