Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Statii de epurare a apelor uzate in Institutele de Cercetare

10 August 2007



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice (INCDSB) a inaugurat la inceputul lunii iulie „Statia de epurare ape uzate“. Instalatia a fost realizata prin programul de investitii al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica pentru protejarea mediului inconjurator si sistarea deversarii apelor uzate in sistemul urban de canalizare.



Proiectul finalizat la INCDSB nu este unul singular. Statiile de epurare pentru Institute de Cercetare cu grad ridicat de risc pentru mediu au fost realizate si in 2006 la INCD pentru Textile si Pielarie si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH), iar in cursul acestui an la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica (ICCF).
Prezent la eveniment, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Anton Anton, a tinut sa accentueze importanta finalizarii acestui proiect: “INSB este un important institut de cercetare al Romaniei care produce si utilizeaza produse si reziduri cu grad mare de risc. Pentru ca Institutul sa poata lucra normal, sa nu fie un pericol pentru Capitala, ci un exemplu, ANCS a decis cu prioritate sa finanteze la solicitarea INCDSB statia de epurare. Orice institutie de acest tip are obligatia legala sa aiba statie de epurare, iar apele sa fie preepurate inainte sa ajunga la canalizare. Drumul pana la realizarea practica si pragmatica este lung si pe traseu trebuie sa apara banii. ANCS nu s-a preocupat in ultimii 2 ani numai de confortul cercetatorilor, spre care au fost directionate fonduri in acest sens, ci si de siguranta tuturor cetatenilor, inclusiv a personalului care lucreaza in Institut. Ma bucur sa vin astazi si sa constat ca substantele care se deverseaza nu mai au incarcatura organica periculoasa pentru sistemul de canalizare al orasului. Sper ca aceasta investitie sa constituie un inceput pentru dezvoltarea institutului. Exista si alte investitii: in echipamente, in conversia unei cladiri dezafectate care a devenit un Incubator Tehnologic si de Afaceri unde sunt sprijinite IMM-uri in domeniu, care vor prelua rezultatele cercetarilor si le vor transpune in practica.”
Anterior demararii proiectului, in urma activitatilor de cercetare din INCDSB, solventi organici, acizi si baze concentrate, suspensii celulare si medii de cultura, ajungeau in reteaua de canalizare a orasului fara a respecta legislatia nationala si europeana cu privire la protectia mediului, concentratiile maxime admise fiind mult depasite. In prezent, statia de epurare ape uzate, furnizata de catre Edas Exim, a determinat conformarea INCDSB la legislatia in domeniul protectiei mediului si a dus la scaderea indicatorilor de calitate sub limitele admise.

Alexandru Batali



La Constanta, Siemens a predat la cheie statii de tratare a apei uzate
In calitate de contractor general, Siemens Industrial Solutions and Services Group (I&S) a construit doua statii de tratare a apei la cheie in portul maritim Constanta. Clientul este autoritatea portuara de stat Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta (APM). Pentru o statie de tratare a deversarilor de levigat si o statie de tratare ape menajere, Siemens a furnizat si a instalat toate sistemele, utilajele si echipamentele electrice si a fost, de asemenea, responsabila de lucrarile de constructie. Valoarea proiectului se ridica la aproximativ sapte milioane de euro.
Pentru a moderniza portul maritim Constanta, operatorul APM a initiat proiectul de mediu si infrastructura “Romania- Portul Constanta”, sustinut de BEI. In acest context, Siemens a construit o statie de tratare levigat pentru tratarea a 7300 metri cubi de apa anual si o statie de tratare ape uzate cu o capacitate de 815000 metri cubi anual.
Statiile de tratare a apei uzate au fost proiectate astfel incat COD (cererea de oxigen chimic) al apei uzate sa fie redusa cu 80%. Apa uzata curatata se va incadra in limitele permise ale emisiilor in vederea deversarii in apa marii. Siemens va garanta epurarea apei in conformitate cu normativele in vigoare, precum si cantitatile maxime de produse chimice utilizate. (C.P.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Dan IORGULESCU
STATIE de EPURARE BIOLOGICA AVANSATA Va propun sa urmariti acest video : http://www.youtube.com/watch?v=bzWkPvrZ-SQ Poate fi interesant pentru dumneavoastra!
05 Octombrie 2011, 07:58:22